Ο,τι χάσαμε θα τα ξαναχτίσουμε μαζί και καλύτερα

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των νερών της και γι’ αυτό δεσμεύομαι προσωπικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της «ΕτΔ» * Προανήγγειλε τη δημιουργία Οργανισμού για τη Διαχείρισή τους στα πρότυπα του Αττικού Μετρού* Επανέλαβε τη στήριξή του στον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό * Τι είπε για την «επόμενη ημέρα» στη Θεσσαλία, το μέλλον των καλλιεργειών, τις σωτήριες και στον κατάλληλο χρόνο παρεμβάσεις του Στρατού, τον αναντικατάστατο ρόλο της Πολιτικής Προστασίας κ.ά.

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2023 13:02

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Της απεσταλμένης της «ΕτΔ»
Λένας Κισσάβου) Ο,τι χάσαμε θα το ξαναχτίσουμε μαζί και καλύτερα. Η παραγωγική

ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα απ’ την ορθολογική διαχείριση των νερών της και γι’ αυτό δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα και δραστικά. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της 87ης ΔΕΘ, απαντώντας στην -πρώτη απ’ όλα τα περιφερειακά, Αθηναϊκά και διεθνή ΜΜΕ- ερώτηση της «ΕτΔ». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία Οργανισμού για τη Διαχείριση των νερών στα πρότυπα του Αττικού Μετρού και με τη συνδρομή - εμπειρία αντίστοιχων Οργανισμών του εξωτερικού. Ο πρωθυπουργός τόνισε στον πρωτοφανή όγκο νερού, την άμεση επέμβαση του Στρατού και τα έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα του 112 με συγκεκριμένες οδηγίες προφύλαξης «γι’ αυτό και δεν είχαμε μεγάλο αριθμό νεκρών, όπως είπε». Επανέλαβε τη στήριξή του στον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, ανέφερε ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό και παρουσίασε πλευρές των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε κατά την προχθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ. Αναλυτικά:
Τον κύκλο των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό άνοιξε η «ΕτΔ» με την ερώτηση:«Καταρχάς να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε τη δυνατότητα της πρώτης ερώτησης, στη συνέντευξη. Οι Θεσσαλοί έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και περιμένουν τη μέγιστη προσοχή της πολιτείας.
Γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο που ξέσπασε στη Θεσσαλία, ήταν πολύ έντονο και ακραίο. Όμως για την αντιμετώπισή του, δέχεστε κριτική στα εξής:
-Γιατί δεν υπήρχε εγκαίρως προειδοποίηση των κατοίκων, πέραν μιας γενικής αποστολής του 112; Όταν μάλιστα επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση;
- Γιατί χάθηκαν πολλές ώρες μέχρι να ενεργοποιηθεί ο στρατός;
- Γιατί ελικόπτερα που υποτίθεται, ή τουλάχιστον έτσι είχε ανακοινωθεί, ότι ήταν παροπλισμένα, είδαμε στη συνέχεια να πετούν;
Να πάμε και στην επόμενη μέρα.
Πότε προβλέπεται να γίνει η αποκατάσταση των βασικών έστω υποδομών;
Ποιο είναι το σχέδιό σας, για να κλείσει τις πληγές της η Θεσσαλία, με τον ρόλο μάλιστα που έχει στην εθνική οικονομία;
Χρειάζεται χρόνος για την αποκατάσταση στον παραγωγικό ιστό. Πώς και πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να κλείσει αυτό το κενό;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο πρωθυπουργός δήλωσε: Σας ευχαριστώ κυρία Κισσάβου που κάνατε πολλές ερωτήσεις. Θα ξεκινήσω όμως από την εισαγωγική σας παρατήρηση, ότι το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πράγματι πρωτοφανές και -θα έλεγα- έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα τα οποία κρίνουνε πάντα με γνώμονα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά...».
Παρουσιάζοντας έναν πίνακα-γράφημα του Μeteo, με τον όγκο νερού που έπεσε στη Θεσσαλία στο φαινόμενο «Ντάνιελ» σε σχέση με αυτό του «Ιανού», ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Μιλάμε για ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο ήταν πολύ πιο έντονο από τον «Ιανό». Και μιας και με ρωτήσατε για τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, πράγματι προέβλεψαν πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, κανείς όμως πιστεύω ότι δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς αυτό το οποίο συνέβη, ακριβώς επειδή δεν το είχαμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν.
Από κει και πέρα, αναφερθήκατε στο 112 και στην «καθυστερημένη» αντίδραση του στρατού. Θέλω να σας πω ότι προειδοποιητικά 112, είχανε σταλεί επανειλημμένως σε όλη τη Θεσσαλία.
Το δε πρωτόκολλο το οποίο αφορά το 112, για περιπτώσεις πλημμυρών είναι πολύ διαφορετικό από το πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Στην πυρκαγιά η εντολή είναι πολύ σαφής, «φύγε και τρέξε μακριά από το σπίτι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ενώ στην πλημμύρα οι ειδικοί μάς υποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν σε πιάσει η πλημμύρα να βρεθείς στον δρόμο, άρα η εντολή της Πολιτικής Προστασίας, είναι να ανέβεις σε υψηλότερο όροφο ή σε υψηλότερο σημείο, και αυτό εξάλλου έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα χωριά της Θεσσαλίας και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θρηνήσαμε τελικά έναν μεγάλο αριθμό νεκρών.
Όσον αφορά την ανάμειξη του στρατού, έχει διακινηθεί ένα ψέμα, ότι δήθεν ο στρατός άργησε να παρέμβει.
Προσωπικά ήμουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, την Πέμπτη το πρωί, όταν ακόμη τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε μεγάλη ένταση, και σε απόλυτη συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και με την ηγεσία του Στρατεύματος, αποφασίσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως με το που θα είναι ασφαλές και αμέσως με το που θα μας δώσει η Πολεμική Αεροπορία και η Πυροσβεστική το Ο.Κ. ότι τα ελικόπτερα μπορούν να πετάξουν. Κι αυτό ακριβώς έγινε. Δεν φαντάζομαι ότι θα είχε κανείς την απαίτηση να πετάξουμε ελικόπτερα σε συνθήκες με έντονη κεραυνική δραστηριότητα όπου θα θέταμε σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των πληρωμάτων. Αρα τα ελικόπτερα πέταξαν αμέσως όταν ήταν εφικτό και νομίζω ότι είναι κάτι που το είδατε και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.
Εξάλλου, πάρα πολλά ελικόπτερα, όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ελικόπτερα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δασοπυρόσβεση, χρησιμοποιήθηκαν και σε αυτήν την πολύ δύσκολη άσκηση εκκένωσης και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όλοι όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή, επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουνε σε κάποιον συμπολίτη μας ο οποίος κινδύνευε. Δεν υπήρχε συμπολίτης μας να πείνασε, ή να ξέμεινε από νερό η συμπολίτης μας που δεν μπορέσαμε να του παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοος συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, δυσκολία και ψυχική πίεση, όμως σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές, επειδή ακριβώς μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με πολύ μεγάλη αυτοθυσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
«Όσο για την επόμενη μέρα, θα μπορούσαμε να πούμε πολλά... Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά κυρία Κισσάβου, μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Επέμενα πολύ σε αυτό χθες (κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ). Γνωρίζετε πολύ καλά ως Θεσσαλή και η ίδια, ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, είναι πολύ παλιό. Και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα νερά της Θεσσαλίας έρχονται από το βαθύ παρελθόν και από μία αλληλουχία πλημμυρών και λειψυδρίας, η οποία μας υποχρέωσε στο παρελθόν να βάλουμε τα θέματα αυτά στην ατζέντα, ποτέ όμως δεν τα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά. Είμαι απόλυτα αποφασισμένος το θέμα αυτό να το λύσω δραστικά.
Η ίδρυση ενός Οργανισμού Υδάτων Θεσσαλίας θα είναι ένας πρότυπος οργανισμός και τονίζω ότι δεν θα είναι απλά ένας μελετητικός Οργανισμός, αλλά και ένας φορέας υλοποίησης.
Να το πω με απλά λόγια, φανταστείτε μια εταιρεία σαν το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, σήμερα, για τη Θεσσαλία που θα μπορεί και να ωριμάζει και να υλοποιεί έργα, σε συντονισμό πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας όμως την κεντρική εποπτεία και με τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό.
Χρειαζόμαστε παραπάνω βοήθεια σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης και έχω ήδη ζητήσει από την Ολλανδία, μια χώρα που έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης υδάτων, μία πρώτη προσέγγιση του τι έγινε στο φαινόμενο και στο τι πρέπει να κάνουμε από δω και στο εξής
Και αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με τα φράγματα που θα φτιάξουμε ή τα αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν, αλλά έχει να κάνει και με τη μορφή των καλλιεργειών έχει και κάνει μέχρι και τη δυνατότητά μας να προστατέψουμε συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι μπορεί να φτιάχτηκαν σε άλλες εποχές και για άλλους λόγους, πλην όμως τώρα με την κλιματική κρίση να είναι πραγματικά ευάλωτοι.
Αυτήν τη συζήτηση θα την κάνουμε σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας, δεν πρόκειται να κινηθούμε αυτόνομα, είναι όμως επιβεβλημένο πια, το ζήτημα αυτό επειδή είναι εθνικής σημασίας, να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Και δεν μιλάμε μόνο για την αντιπλημμυρική προστασία, μιλάμε για μια περιφέρεια η οποία είναι απολύτως κρίσιμη για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ασφάλεια τροφίμων της χώρας και γι’ αυτό και ο Οργανισμός αυτός, τον οποίο φιλοδοξώ να συγκροτήσω άμεσα και θα επιδιώξω μάλιστα και διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τοποθετούνται άνθρωποι οι οποίοι έχουν τα εχέγγυα να μπορούν να υλοποιήσουν ένα τόσο σημαντικό έργο, να βάλουμε κάτω τα δεδομένα να δούμε όλες τις μελέτες, αλλά με μια διαφορετική προσέγγιση, γνωρίζοντας αυτό που δεν γνωρίζαμε, ότι δηλαδή αυτό που φαινόταν αδύνατο να γίνει, έγινε.  Και αυτή είναι η δυσκολία όλων των προβλεπτικών μοντέλων, πως θα προβλέψεις αυτό το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ.
«Ιανό», μπορούσαμε να προβλέψουμε, και «Ιανό» προέβλεψαν ουσιαστικά οι μετεωρολόγοι, αλλά αυτό δεν ήταν «Ιανός», ήταν κάτι πολύ χειρότερο».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass