Οι καταναλωτές σταμάτησαν να τρώνε ψάρια!

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2023 13:02

Της Λένας Κισσάβου

«Καταστρεφόμαστε...» είναι η κραυγή απόγνωσης ιχθυοπωλών και ιδιοκτητών ψαροταβερνών σε όλη τη Θεσσαλία,

που διαπιστώνουν πως εδώ και δέκα τουλάχιστον ημέρες, μειώθηκε κατακόρυφα η ζήτηση των καταναλωτών στην αγορά ψαριών. Όπως ισχυρίζονται «ο λόγος είναι ο φόβος που επικρατεί στους καταναλωτές, μετά τις πλημμύρες, ότι νερά με λύματα έχουν εκβάλει στη θάλασσα και ότι τα ψάρια δεν είναι κατάλληλα για βρώση».
«Μεγάλη ζημιά έκαναν μικροί παράκτιοι αλιείς του Παγασητικού κόλπου, που εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικό κανάλι, ισχυρίστηκαν ότι αυτοί σταμάτησαν να ψαρεύουν στα νερά του Παγασητικού και σύστηναν στους καταναλωτές να μην αγοράζουν ψάρια» δηλώνει στην «Ε» ο Λαρισαίος ιχθυοπώλης Γιάννης Μέρχας, διευκρινίζοντας τα εξής «κάνουμε απόλυτα ξεκάθαρο, και το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα, πως κανένα ιχθυοπωλείο της Θεσσαλίας, ούτε και ψαροταβέρνα, προμηθευόταν ποτέ ψάρια από τους παράκτιους αλιείς του Παγασητικού κόλπου.
Το 99% των ιχθυοπωλείων της Θεσσαλίας και αναμφίβολα το 99% των ιχθυοπωλείων της πόλης της Λάρισας, προμηθεύεται χρόνια τώρα, ψάρια από τη Μηχανιώνα (Χαλκιδική), τα οποία αλιεύονται από μεγάλα γρι-γρι και τράτες, στην ανοιχτή θάλασσα και όχι σε κόλπους, όπως ο Παγασητικός, όπου πάντα απαγορευόταν να μπαίνουν αυτά τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη». Συμπληρώνει επίσης: «Ακόμη και στην κεντρική ιχθυόσκαλα του Βόλου, τα ψάρια προέρχονται από μεγάλα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στη Χαλκίδα, στην Πρέβεζα, στο Μεσολόγγι..., στην ανοιχτή θάλασσα και όχι σε κόλπους». Ο κ. Μέρχας δηλώνει πως «οι καταναλωτές επηρεάζονται πολύ εύκολα, με όλα όσα ακούνε, από ανθρώπους που αγνοούν τη λειτουργία της ιχθυαγοράς, και δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα αλιεύματα που προμηθεύεται η Θεσσαλία.
Αυτό κάνει κακό στον κλάδο μας και φυσικά σε όλους τους κλάδους που είναι στενά συνδεδεμένοι και αλυσίδα με τον δικό μας.  Ως εκ τούτου λοιπόν, εδώ και δέκα σχεδόν ημέρες, τα αλιευτικά σκάφη στη Μηχανιώνα μείωσαν τη δραστηριότητά τους, αφού δεν υπάρχει ζήτηση από τα ιχθυοπωλεία. Επίσης, πολλές ψαροταβέρνες του Βόλου, της Λάρισας κι άλλων πόλεων, έχουν καταστραφεί... Η πελατεία τους έχει εξαφανιστεί!
Όταν μάλιστα προσφέρουν στους πελάτες τους μεζέ ψάρια, με το κρασί ή το τσίπουρο, τους τα γυρίζουν πίσω από τον φόβο τους...
Επικρατεί μια κατάσταση, άνευ προηγουμένου!
Είναι σημαντικό να μάθει ο κόσμος ότι τα ψάρια που πουλούν τα ιχθυοπωλεία είναι κατάλληλα για φαγητό. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στον κλάδο μας. Αν ήταν αλήθεια πως τα ψάρια που πουλάμε δεν είναι κατάλληλα για φαγητό, τότε θα είχε απαγορευτεί η πώλησή τους». Συμπληρωματικά ο κ. Μέρχας, επικαλείται επίσης και μια ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Κελέτση, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι: «Δεν τίθεται θέμα ποιότητας των υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων στον Παγασητικό. Το πρόβλημα στην περιοχή είναι ότι οι αλιείς αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να χρησιμοποιήσουν αλιευτικά εργαλεία στην περιοχή, λόγω φερτών υλικών -όπως δέντρα και ξύλα- που εμποδίζουν τη δραστηριότητα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass