«Οι θέσεις μου για το υδατικό της Θεσσαλίας»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2023 16:30

Τις θέσεις της παράταξής του για το θέμα των νερών στη Θεσσαλία ανακοίνωσε χθες ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Θεωρώ αναγκαία τη ΣΥΝΘΕΣΗ των προτάσεων και των μέτρων που περιλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) και στα αντίστοιχα Σχέδια των Πλημμυρών (ΣΔΚΠ/Θ), τα οποία αποτελούν μια «σταθερά» και μάλιστα ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ανάμεσα στον κυκεώνα των διαφόρων μελετών και προτάσεων που αποσπασματικά κατατίθενται κατά καιρούς.
Από το «πάντρεμα» των δύο αυτών Σχεδίων είναι εφικτό να προκύψει ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων και δράσεων με πολλαπλούς στόχους, καθώς και ένα ενιαίο «υδατικό» masterplan, με βάση τη σημασία και την προτεραιότητα του κάθε έργου η/και δράσης και όχι με πελατειακά-τοπικιστικά κριτήρια όπως επανειλημμένα έχει συμβεί. Υποθέτω πως στο ίδιο πλαίσιο οφείλουν να κινηθούν και οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας.
Εντελώς συνοπτικά παραθέτω τους στόχους ενός τέτοιου σχεδιασμού:
α. Τη θωράκιση της Θεσσαλίας από τις απειλές που δέχεται (πλημμύρες, αποθέματα νερού έναντι της ξηρασίας).
Απόλυτα αναγκαία για την αντιπλημμυρική προστασία η υλοποίηση νέων ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού (Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι κα) και παράλληλα πολλά μικρότερα έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών, όπως προτείνονται από διάφορες μελέτες και από το ΣΔΚΠ/Θ.
Παράλληλα επίσης τα έργα αυτά είναι μεγάλης σημασίας για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, για περιβαλλοντική προστασία, για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων, καθώς και για την προστασία των εδαφών από την απειλή της ερημοποίησης.
β. Την οικολογική προστασία και αποκατάσταση των πληττόμενων Οικοσυστημάτων της (αποθέματα νερού για κάλυψη του θηριώδους συσσωρευμένου ελλείμματος). Πρέπει συνεπώς να επιλυθεί οριστικά το μείζον θέμα της ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού της λ. Πηνειού (ΥΔ Θεσσαλίας).
γ. Τη δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης παραγωγικής αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της (αρδεύσεις, παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κλπ.), στη βάση ενός επεξεργασμένου σχεδίου κατευθύνσεων και ανάπτυξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της Θεσσαλίας, οι οποίες με την πρόσφατη καταστροφή έχουν σημαντικά μεταβληθεί. Στο σχέδιο αυτό θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες τους συνεργάτες μου στο θέμα αυτό που είναι συνάδελφοί μου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες με μεγάλη πείρα στο θέμα.
δ. Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (υδρεύσεις από επιφανειακούς ταμιευτήρες, αναψυχή, τουρισμός κ.λπ.).
2. Θα ήταν σημαντικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί πως όλα όσα προβλέπονται στο εγκεκριμένο ΣΔΚΠ/Θ (αντιπλημμυρικό) αλλά και στο υπό διαβούλευση-έγκριση ΣΔΛΑΠ (υδάτων) θα χρηματοδοτηθούν και θα εφαρμοστούν και δεν θα συμβεί ό,τι με τα προηγούμενα που από το 2014 έως και σήμερα έμειναν ανεκμετάλλευτα στα συρτάρια υπουργών και υπηρεσιών και περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον να τα εφαρμόσουν, παρότι πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα και δράσεις είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass