Εφικτή η όδευση των νερών προς το Αιγαίο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΠΟ Ν. ΔΑΝΑΛΑΤΟ-ΑΛ. ΜΠΕΛΕΣΗ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2024 15:21

Η κατασκευή σήραγγας όδευσης των νερών από την Κάρλα προς το Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Καμάρι είναι εφικτή, συμφέρουσα σε σχέση με τις αποζημιώσεις που θα δίνονται στους παραγωγούς, όσο τα χωράφια τους παραμένουν κάτω από το νερό και έχει αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, καθώς θα μπορεί να αποτελέσει μόνιμο μηχανισμό διαφυγής των νερών σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα.

Αυτά υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ενημερώνοντας τους αγρότες που παραμένουν στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, ο καθηγητής Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος και ο γεωλόγος και πολιτικός μηχανικός Αλέκος Μπέλεσης. Σύμφωνα με τους δύο Καθηγητές «η κατασκευή της σήραγγας (διαμέτρου 10 μέτρων και μήκους 10 χλμ, εκτός κι αν βρεθούν χαράδρες, οπότε η διάνοιξη θα είναι μικρότερη) είναι η μοναδική λύση για να δώσει προοπτική στους κατοίκους της περιοχής. Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια περίπου, δηλαδή ούτε το εν τρίτο από το κόστος των αποζημιώσεων ενός μόνο έτους».
Επιπλέον στη συζήτηση τέθηκε και η αξιοποίηση των παλιών καταβόθρων που υπάρχουν στη λίμνη Κάρλα, μέσω των οποίων τα παλιότερα χρόνια έφευγε το νερό. Τώρα αυτές έχουν κλείσει, λόγω της τεχνητής λίμνης. Ο κ. Μπέλεσης πρότεινε να εξεταστεί η επικουρική αξιοποίηση των καταβόθρων με τη χρήση αντλιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες ποσότητες νερού μπορούν να διοχετευθούν στη θάλασσα. Επίσης συζητήθηκε ένα ακόμη άμεσο μέτρο διαφυγής των νερών, αυτή τη φορά με τη χρήση αντλιών, οι οποίες θα διώξουν συγκεκριμένη ποσότητα προς τα χωριά του Κιλελέρ, ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Ακολούθησε συζήτηση για το ποιος μπορεί να αναλάβει το κόστος κατασκευής της σήραγγας, η Κυβέρνηση ή η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τον κ. Μπέλεση να επαναλαμβάνει ότι αυτή μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα, καθώς βοηθά ο ασβεστόλιθος που έχει το πέτρωμα (ο βυθός) της λίμνης. Με την αποχώρηση των δύο καθηγητών, ακολούθησε συζήτηση των πλημμυρόπληκτων παραγωγών για το αν θα πρέπει να παραστούν στην προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας την Πέμπτη στην Καρδίτσα, όπου και θα διεξαχθεί η κλειστή η κυβερνητική σύσκεψη. Η πρόταση να ναυλωθεί λεωφορείο για να υπάρξει οργανωμένη μετάβαση, προσωρινά απορρίφθηκε, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί μαζί τους.             

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass