Στέλιος Σακαρέτσιος:

Τέλος του 2024 ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο της Π.Ε. Λάρισας

*Δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε», ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου *Προχωρά άμεσα η μετεγκατάσταση του Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας σε νέο κτίριο *Μεταγραφές ακινήτων σε μία εργάσιμη ημέρα *Σε εξέλιξη διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για 266 μόνιμους υπάλληλους ΠΕ/ΤΕ και 25 δικηγόρους

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2024 13:00
 Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος

«Όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας βρίσκονται σε φάση από την ανάρτηση και μετά, είναι προχωρημένες μελέτες, ενώ ειδικότερα για την Π.Ε. της Λάρισας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι στο τέλος του 2024 η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από ότι για όλη τη χώρα!» δηλώνει σε συνέντευξή του, αποκλειστικά στην «Ε», ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος.
Όπως παρατηρείται, οι διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς, για την Π.Ε. Λάρισας, ενώ παράλληλα δρομολογείται η μετεγκατάσταση του Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας σε νέο κτίριο.
«Σε εξέλιξη είναι διαγωνισμοί στελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων…», απαντά ο κ. Σακαρέτσιος, αναφερόμενος στο αίτημα των συμβολαιογράφων για ενίσχυση των Γραφείων, χαρακτηρίζει «επανάσταση» τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων και μας παρουσιάζει τα επόμενα στάδια εκσυγχρονισμού του Κτηματολογίου.

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

* Κύριε Σακαρέτσιο, ο ψηφιακός φάκελος του ακινήτου είναι πλέον γεγονός. Ποια είναι τα επόμενα στάδια εκσυγχρονισμού του Κτηματολογίου και ποια τα προβλήματα που καλείστε πλέον να επιλύσετε;
«Μετά από επίπονη προσπάθεια των προηγούμενων μηνών, ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων είναι πλέον πραγματικότητα, βρίσκεται σε λειτουργία και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αγοραπωλησίες με απόλυτη επιτυχία.
Πρόκειται για μια -επιτρέψτε μου τη λέξη- “επανάσταση” για τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, αφού δεν πρόκειται μόνο για ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής, αλλά εκτείνεται στο σύνολο της λειτουργίας του Κτηματολογίου, ελαχιστοποιώντας τις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούν όχι μόνο οι συμβολαιογράφοι και οι συμβαλλόμενοι, αλλά και το προσωπικό του φορέα μας.
Για το 2024 έχουμε τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον, η επέκταση και η διευρυμένη χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου για την πλειοψηφία των αγοραστών ώστε οι μεταγραφές να ολοκληρώνονται σε μια εργάσιμη μέρα αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων. Δεύτερον η επίτευξη του στόχου Κτηματογράφησης στο 80% της χώρας ώστε να ολοκληρωθεί το 2025 όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός. Τρίτον η ψηφιοποίηση των παλαιών αρχείων Υποθηκοφυλακείων ώστε η έρευνα τίτλων κτήσης να γίνεται ψηφιακά. Πρόσθετα, ο μηδενισμός άνω των 150.000 εκκρεμοτήτων είναι βασικός στόχος για το 2024, αλλά και η διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη υποθέσεων που θα έρθουν από τα Υποθηκοφυλακεία που θα κλείσουν και σήμερα ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το 2024 θέλουμε να είναι η χρονιά που το Κτηματολόγιο θα αλλάξει πρόσωπο και από συνώνυμο της ταλαιπωρίας, θα βάλει σε προτεραιότητα την πραγματική και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη».* Οι συμβολαιογράφοι χαρακτηρίζουν λίγο το προσωπικό που απασχολείται από την Κτηματολόγιο στη Λάρισα. Ζητούν προσλήψεις ή τη διεκπεραίωση των υποθέσεων, κυρίως των μετεγγραφών ακινήτων και από άλλα Γραφεία. Πώς το σχολιάζετε…
«Η υποστελέχωση είναι μεγάλη πρόκληση, αφού όπως σας ανέφερα και πριν, κάθε φορά που ένα υποθηκοφυλακείο κλείνει και εντάσσεται στον φορέα μας, μεταφέρονται σε εμάς οι πολλές χιλιάδες εκκρεμότητές του, όχι όμως και το προσωπικό του, το οποίο στην πλειοψηφία του επιλέγει να παραμείνει στις δικαστικές υπηρεσίες και αποχωρεί.
Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 266 μόνιμους υπάλληλους ΠΕ/ΤΕ και διαγωνισμός για 25 δικηγόρους, ενώ συμμετέχουμε στον τελευταίο κύκλο κινητικότητας αναζητώντας και από εκεί 304 νέους εργαζόμενους.
Επειδή όμως όλες αυτές οι διαδικασίες είναι βραδείες, βελτιώσαμε παράλληλα -και συνεχίζουμε να το κάνουμε- τις εσωτερικές μας διαδικασίες, κινητροδοτήσαμε την παραγωγικότητα του προσωπικού μας με τη θεσμοθέτηση «bonus», ενώ έχουμε ψηφιοποιήσει το σύνολο της εσωτερικής μας λειτουργίας, ώστε να κάνουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο προς όφελος των πολιτών.
Ταυτόχρονα, χάρη στον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψήφισε η Βουλή τον Δεκέμβριο και στα νέα τεχνολογικά μας εργαλεία, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το προσωπικό μας από καταστήματά μας ανά την Ελλάδα που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο εισερχόμενων πράξεων, προκειμένου εξ’ αποστάσεως να συνδράμουν στη λειτουργία των μεγαλύτερων γραφείων.
Ιδιαίτερα για τη Λάρισα, τόσο εμείς ως Διοίκηση αλλά και ο ίδιος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συνεργαζόμαστε στενά με τον προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου κ. Παπαβασιλείου και την ομάδα του, προκειμένου τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση σε νέα σύγχρονα γραφεία, αλλά και να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες που ακόμη είναι πολλές».* Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχετε εντοπίσει στη διαδικασία της κτηματογράφησης; Και πιο συγκεκριμένα -αν έχετε εικόνα- στον νομό Λάρισας;
«Στη Λάρισα όπως και στην υπόλοιπη Θεσσαλία η κτηματογράφηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Προέκυψαν βέβαια όπως συμβαίνει σε όλες τις μελέτες, διάφορα ζητήματα σε τίτλους, στις διοικητικές πράξεις κ.λπ. Προβλήματα που χάρη στην ανάδειξή τους, δόθηκε η ευκαιρία για την επίλυσή τους μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα ρυθμίσεις για την κυριότητα στους δασωμένους αργούς, τη λίμνη Κάρλα κ.λπ.
Όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας βρίσκονται σε φάση από την ανάρτηση και μετά, είναι προχωρημένες μελέτες, ενώ ειδικότερα για την Π.Ε. της Λάρισας είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι στο τέλος του 2024 η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, έναν χρόνο δηλαδή νωρίτερα από ότι για όλη τη χώρα».
* Σύμφωνα με πληροφορίες λογιστών, υπάρχει μερίδα πληθυσμού που δεν έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο τα ακίνητα που κατέχει, για διαφόρους λόγους, ο καθένας. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αδήλωτων ακινήτων ή οικοπέδων;
«Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν πως η συμμετοχή στην κτηματογράφηση, είναι μια απλή διαδικασία, που διασφαλίζει τη δική τους περιουσία. Αν ένα γεωτεμάχιο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες και πολυέξοδα δικαστήρια.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν άμεσα τις περιουσίες τους, ώστε να αποφύγουν αχρείαστες περιπέτειες. Καλούμε λοιπόν όσους δεν έχουν δηλώσει ήδη τα ακίνητά τους ή τα οικόπεδά τους, να το πράξουν άμεσα, διότι δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις».* Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στη χώρα;
«Η χώρα μας είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ολοκληρωμένη κτηματογράφηση και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αν διαβάσετε τις διεθνείς εκθέσεις για την Ελληνική οικονομία, ανάμεσα στους διθυράμβους για τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, όλες αναφέρουν ως αγκάθι την μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Είναι σοβαρή εθνική εκκρεμότητα που ήρθε η ώρα να κλείσει και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση για τη συλλογή δηλώσεων. H χώρα θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο στο τέλος του 2025, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός».

«Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν πως η συμμετοχή στην κτηματογράφηση, διασφαλίζει τη δική τους περιουσία. Καλούμε λοιπόν όσους δεν έχουν δηλώσει ήδη τα ακίνητά τους ή τα οικόπεδά τους, να το πράξουν άμεσα, διότι δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις».

«Το 2024 θέλουμε να είναι η χρονιά που το Κτηματολόγιο θα αλλάξει πρόσωπο και από συνώνυμο της ταλαιπωρίας, θα βάλει σε προτεραιότητα την πραγματική και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass