Εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής γης και ανασυγκρότηση τραπεζικού συστήματος

Οι δύο μεγάλες τομές που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2024 13:21

Η δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος με την ίδρυση Ελληνικής Τράπεζας Αγροτικών Πιστώσεων, είναι οι δύο μεγάλες τομές στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, κλείνοντας τις εργασίες του 2ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας του κόμματος που διεξήχθη στη Λάρισα το περασμένο Σάββατο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για να ορθοποδήσει η Θεσσαλία χρειάζεται ανασυγκρότηση και όπως είπε και λύσεις υπάρχουν και προτάσεις. Στο σημείο αυτό σημείωσε «Προτείνουμε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης, με την αξιοποίηση αναξιοποίητων εκτάσεων είτε κρατικών, είτε εγκαταλελειμμένων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα άρθρο 18 παρ. 4, με τα εξής χαρακτηριστικά:
- Την παραχώρηση για 50 με 75 χρόνια γαιών που σχολάζουν επί έτη και που μένουν παραγωγικά ανεκμετάλλευτες.
-Τη δημιουργία νέων σύγχρονων παραγωγικών μονάδων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, με υιοθέτηση εξελιγμένων οργανωτικά και τεχνολογικά μορφών παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.
-Με χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τους πόρους ενός διευρυμένου πλαισίου χρηματοδοτικής ευελιξίας.
Θα προκριθεί η δημιουργία νέου τύπου συνεταιριστικών μονάδων και νεοφυών επιχειρήσεων νέων αγροτών. Θα έχουμε δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, δηλαδή αρδευτικά, αγροτική οδοποιία, ηλεκτροδότηση έτσι ώστε να λειτουργήσουν παραγωγικά οι προς παραχώρηση εκτάσεις.
Το πρόγραμμα, αυτή η τομή θα καταρτιστεί με τη συμμετοχή και τη διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς που λειτουργούν στον αγροτικό τομέα και θα μελετηθεί παράλληλα η σχετική διεθνής εμπειρία, καθώς υπάρχουν πολλές καλές πρακτικές, όπως υπάρχουν στην Ολλανδία, στο Ισραήλ, στο Βέλγιο και αλλού». Όσον αφορά τη δεύτερη τομή, την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος με την ίδρυση Ελληνικής Τράπεζας Αγροτικών Πιστώσεων, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή ανασύνταξη της χώρας η θεμελίωση ενός αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με σταθερό και διαφανή τρόπο λειτουργίας. «Η αγορά χαρακτηρίζεται από ασφυξία. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία. Και γι’ αυτό τον λόγο, πρώτον, θα δημιουργήσουμε τον δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Και δεύτερον, με την Ελληνική Τράπεζα Αγροτικών Πιστώσεων θα μπορέσουμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση στον πρωτογενή τομέα, επειδή ο αγροτικός κόσμος δικαιούται να αποκτήσει ξανά τον εξειδικευμένο τραπεζικό πυλώνα που δικαιούται, έτσι ώστε να μπορεί να έχει στήριξη από εμάς».
Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στο εθνικό σχέδιο ανάταξης του Εθνικού Δημοσίου Συστήματος Υγείας, το οποίο θα επαναφέρει την ολική παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass