Ενημερωτική ημερίδα για την Τυτώ στην Κοιλάδα

Κ. Βλαχούλης: Θα ενημερώσουμε τους κατοίκους όλων των χωριών

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2024 13:31

Η πρώτη ημερίδα από τη νέα Δημοτική Αρχή Λάρισας για τη φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με το αρπακτικό πτηνό Τυτώ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Κοιλάδας, παρουσία πλήθος κόσμου.

Να σημειωθεί ότι η ημερίδα, όπως και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν, διοργανώνονται από τον Δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα - ΤΥΤΩ». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και η γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό πτηνό Τυτώ. Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται, τοποθετούνται τεχνητοί κλωβοί (φωλιές) σε κατάλληλα σημεία, ενώ ήδη, στη Θεσσαλία έχουν τοποθετηθεί 120 τεχνητοί τέτοιοι κλωβοί.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης Κώστας Βλαχούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η δημοτική αρχή, μετά την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης του Δήμου Λαρισαίων, και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα» «ΤΥΤΩ», δίνοντας έμφαση με ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις κοινότητες του Δήμου με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και τη γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό Τυτώ, το οποίο δίνει λύση σε συγκεκριμένα αγροτικά προβλήματα. Τα επιβλαβή τρωκτικά πέρα από τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, φέρουν και επικίνδυνες ζωονόσους. Οι πληθυσμοί πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν ολοσχερώς την αγροτική παραγωγή και να απειλούν τη δημόσια υγεία λόγω υπερπληθυσμού. Οι ζημιές στην παραγωγή από τα επιβλαβή τρωκτικά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και συνήθως η καταπολέμησή τους γίνεται με την εφαρμογή φαρμάκων (περισσότερα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί), στη βιολογική δε γεωργία υπάρχουν ελαχιστότατα σκευάσματα, ξοδεύοντας εργατοώρες και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Τυτώ (Tytoalba), είναι ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου άμεσα συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το οποίο ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Συνεπώς, είναι ένα εμβληματικό είδος για την αγροτική διαχείριση και τη βιοποικιλότητα των αγροτικών οικοσυστημάτων, αλλά ο πληθυσμός του μειώνεται καθώς μειώνονται οι κλασικές φωλιές του, (παλαιά κτίρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό, κ.λπ.)».
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1