Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων στη Θεσσαλία

ΤΟΕΒ Πηνειού και Ταυρωπού συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες * Εμπλουτίζονται και οι ταμιευτήρες * Τι λένε στην «ΕτΔ» Δημ. Τσιουρής και Θαν. Μαρκινός

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2024 16:50

Του Γιώργου Ρούστα
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία, προκειμένου να αποκαταστήσουν εγκαίρως τις ζημιές στα καταστραμμένα αρδευτικά δίκτυα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, μετά και τη χρηματοδότηση που εξασφάλισαν, ύψους 15 εκατομμυρίων, από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ευχάριστο είναι ότι οι δύο βασικοί ΤΟΕΒ του θεσσαλικού κάμπου, Πηνειού και Ταυρωπού Καρδίτσας, είχαν ήδη ξεκινήσει -με πρόθεση να καλύψουν με ίδιους πόρους- την αποκατάσταση των δικτύων. Σίγουρα η οικονομική χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε τούς δίνει μία ανάσα, ενώ απομακρύνει κάθε σκέψη για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους αρδευτές.
Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός και Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής θα ακολουθήσουν το μοντέλο του «Ιανού». «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το βασικό αρδευτικό δίκτυο μέχρι τις 15 Μαρτίου, όποτε και ξεκινάει επίσημα η αρδευτική περίοδος, αν και αρχές του μήνα θα ξεκινήσουν τα ποτίσματα από παραγωγούς καρπουζιών (πρώιμα φυτά) και τριφυλλιών» δηλώνει ο κ. Τσιουρής.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών για τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και για τον ΤΟΕΒ Πηνειού τα 10 εκατ. ευρώ. Από τα 15 εκατομμύρια που θα διαθέσει η Κυβέρνηση, οι δύο Οργανισμοί του κάμπου αναμένεται να εισπράξουν περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια. Το ευτύχημα είναι πως πρόκειται για δύο Οργανισμούς οικονομικά εύρωστους, άρα στην πορεία, εφόσον χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση οι εργολάβοι, θα την έχουν και δεν θα υπάρξει διακοπή εργασιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Τσιουρής ζητά από την Κυβέρνηση να συνεργάζεται και να συνομιλεί με τους πρόεδρος των υγιών Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και να αποφεύγονται δηλώσεις περί κατάργησης των ΤΟΕΒ, γιατί έτσι πυροδοτούν τα εν εξελίξει έργα αποκατάστασης. «Όταν στην παρούσα φάση οι εργολάβοι δουλεύουν επί πιστώσει και ακούνε τέτοιες δηλώσεις, δικαιολογημένα φοβούνται μήπως χάσουν τα λεφτά τους. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να είναι περισσότερο φειδωλοί στις δηλώσεις τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής τονίζει πως «οι εργολαβίες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη για την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων ξεπερνούν το 1 εκατ. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο στα αρδευτικά δίκτυα, αλλά και στους Ταμιευτήρες, οι οποίοι πρέπει να αποθηκεύσουν νερό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τους συνολικά 15 που διαθέτει ο Οργανισμός, οι 6 είναι εκτός λειτουργίας».
Με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο ΥΠΑΑΤ, αποκαλύφθηκε ότι αρκετοί ΤΟΕΒ είναι «Οργανισμοί σφραγίδα», αφού από τους συνολικά 53 μόνο 15 εκπρόσωποι τους ανταποκρίθηκαν στο κυβερνητικό κάλεσμα. Για παράδειγμα, μόνο στον Νομό Τρικάλων δραστηριοποιούνται 33 ΤΟΕΒ (!), δηλαδή κάθε χωριό και Οργανισμός. Αυτό δείχνει και την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος, όμως, κατά τα φαινόμενα και λόγω της γραφειοκρατίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι.
Οι ΤΟΕΒ Πηνειού και Ταυρωπού συνεργάζονται συνεχώς. Εξάλλου αν δεν προχωρήσουν τα έργα στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ο οποίος είναι ο πρώτος υποδοχέας του νερού από τη λίμνη Πλαστήρα και ο οποίος το προωθεί στη συνέχεια σε άλλες περιοχές, όπως στον Παλαμά Καρδίτσας και μέχρι τον κάμπο της Λάρισας, τότε τα αντίστοιχα έργα στον ΤΟΕΒ Πηνειού δεν θα έχουν νόημα. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός δηλώνει πως «έχουμε την εμπειρία του «Ιανού» κι έχουμε αποδείξει τη διάθεσή μας για συνεργασία με όλους, καθώς πέρυσι, ως κεντρικός φορέας διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία, καταφέραμε να ποτίσουμε όλα τα χωράφια στα χωριά. Με τη συνεπή χρηματοδότηση εκ μέρους της Πολιτείας θα ξεπεράσουμε κι αυτό το εμπόδιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass