Η Θεσσαλία χρειάζεται «ένα σχέδιο, ένα πλάνο»

* Η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2024 13:50

«Αντί για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, προέκυψε σχέδιο νόμου που προβλέπει συνένωση των ΤΟΕΒ της περιοχής υπό τη διοίκηση μιας Ανώνυμης Εταιρείας, καταργώντας την αυτοδιοίκηση στον τομέα των αρδεύσεων.

Σαν Επιτροπή είχαμε καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις μας για την αντιπλημμυρική προστασία, την ανάγκη δημιουργίας υδατικών αποθεμάτων για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και παράλληλα τη χρησιμοποίηση μέρους των αποθεμάτων αυτών στην αποκατάσταση υδάτινων οικοσυστημάτων (κυρίως υπόγειων) που οδηγούνται σε κατάρρευση και προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους που απειλούν την «ανοχύρωτη» Θεσσαλία, αλλά προέκυψε το σχέδιο των Ολλανδών».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, Σοφολόγης Δημήτρης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων), με αφορμή τη σημερινή ημέρα (22α Μαρτίου) που είναι αφιερωμένη στο νερό, στο πιο ξεχωριστό στοιχείο της φύσης, και με απόφαση του ΟΗΕ.
Οι γεωτεχνικοί αναφέρουν ότι «κρίνεται πως σε συνεργασία με την τοπική μας ηγεσία (Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση) και με τη συνδρομή επιστημονικών φορέων και παραγωγικών οργανώσεων (αγρότες, επαγγελματίες κ.λπ.) επιβάλλεται η επικέντρωση στα μείζονα θέματα, έτσι ώστε από όλες αυτές τις συζητήσεις και από τη διαβούλευση επί των επιστημονικών προτάσεων το μήνυμα συνοπτικά να είναι: «Ένα σχέδιο - ένα πλάνο». Αιφνιδίως, όμως, αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε ταυτοχρόνως με δύο παράλληλες πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλία. Η μία εκδηλώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο συνέταξε σχέδιο νόμου που προβλέπει συνένωση των ΤΟΕΒ της περιοχής υπό τη διοίκηση μιας Ανώνυμης Εταιρείας, καταργώντας την αυτοδιοίκηση στον τομέα των αρδεύσεων, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα την έλλειψη οργάνωσης και τα χρέη πολλών από αυτούς.
Η δεύτερη πρωτοβουλία συνδέεται με το πόρισμα της ολλανδικής HVA, η οποία πρόσφατα παρέδωσε στο ΥΠΕΝ τις δικές της προτάσεις για το ίδιο θέμα. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εάν πράγματι η Κυβέρνηση καταθέσει εντός του μήνα (όπως «απειλεί» ο κ. Σκυλακάκης) νομοσχέδιο στη Βουλή για δημιουργία φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, όπως η σοβαρότητά του και οι δημοκρατικοί κανόνες επιβάλλουν. Με απλά λόγια πρόκειται για αιφνιδιασμό, δικαιώνοντας έτσι εκείνους που αντιδρούν, μιλώντας ήδη για σκοπιμότητες από πλευράς Υπουργείου. Εκτός αυτού, είναι βέβαιο πως θα προκληθούν αντιδράσεις, κάτι που σημαίνει πως η αναγκαία διαβούλευση για το θεσσαλικό πρόβλημα είναι πιθανό να διεξαχθεί σε περιβάλλον πόλωσης και στη σκιά ισχυρών αμφισβητήσεων σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης (ιδιωτικοποίηση νερού κ.ά.).
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η μοναδική λύση είναι η ΑΝΑΒΟΛΗ της νομοθετικής πρωτοβουλίας και η παράταση της διαβούλευσης για τον φορέα διαχείρισης κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον και σε κάθε περίπτωση μετά τις ευρωεκλογές. Κατά την άποψή μας αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αίτημα της ηγεσίας και των οργανώσεων της Θεσσαλίας προς τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για τη μελέτη των προτάσεων των Ολλανδών και να προκύψει συνδυαστικά η βέλτιστη λύση για τη Θεσσαλία και τη χώρα. Στο μεταξύ, (ελπίζουμε πως) θα αξιοποιηθεί ο χρόνος για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού πλάνου που αναφέραμε σχετικά με τα έργα και τις άλλες αναγκαίες δράσεις, καθώς και η παροχή εγγυήσεων από την Κυβέρνηση ότι θα χρηματοδοτηθούν αναλόγως και θα υλοποιηθούν όσα προκύψουν από τη σχετική διαβούλευση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass