Αποδοτικό το σιτάρι, μειωμένες αποδόσεις για βαμβάκι - καλαμπόκι

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 13:41

Ημερίδα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους εδαφικούς πόρους και στις αροτραίες καλλιέργειες της Θεσσαλίας συνδιοργάνωσαν χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, η ΠΟΣΓ και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο ακαδημαϊκός, πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Καραμάνος, ο οποίος παρουσίασε μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών που έγινε το 2022 για πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργία της Θεσσαλίας.

Εξήγησε πως εστίασαν σε τρεις κύριες καλλιέργειες. Στο σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Είπε πως δούλεψαν με μοντέλα μετεωρολογικά για να μπορούν να προβλέψουν ποιες θα μπορούν να είναι οι συνθήκες στα μέσα και το τέλος του αιώνα. Συνεργάστηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό με το κέντρο φυσικής ατμόσφαιρας και κλιματολογίας Ακαδημίας Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Αθηνών, δύο Εργαστήρια Γεωργίας και Εδαφολογίας. «Προσπαθήσαμε με βάση ορισμένα μοντέλα να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον» σημείωσε.
Τα αποτελέσματα υποστήριξε πως έχουν σημασία γιατί στηρίζονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γαίες, στις οποίες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση. «Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως αν δεν τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης του εδάφους, θα έχουμε πρόβλημα υποβάθμισής του λόγω διάβρωσης και αλάτωσης» είπε εξηγώντας πως το δεύτερο απασχολεί ιδιαίτερα τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλίας που γειτνιάζουν με την Κάρλα.
«Γενικά προβλέπεται πως η σιτοκαλλιέργεια θα έχει αποδόσεις υψηλότερες από τις σημερινές, κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγαλύτερη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα που επιτρέπει στα φυτά να αναπτύσσονται περισσότερο. Αντίθετα, τόσο ο αραβόσιτος όσο και το βαμβάκι προβλέπεται πως θα έχουν μειωμένες αποδόσεις από 15-30%. Και η παραγωγικότητα σε αυτές τις δύο καλλιέργειες θα είναι, επίσης, μειωμένη στη Θεσσαλία».
Στη συνέχεια είπε πως «προτείνουμε μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και προσαρμογής στην κλιματική κρίση, τα οποία είναι πολύ χρήσιμο να εφαρμοστούν και να ενταχθούν στα προγράμματα της Περιφέρειας, για να υπάρξει μια αντιμετώπιση του προβλήματος που ήδη βιώνουμε. Προτείνουμε υιοθέτηση μέτρων αειφορικής γεωργίας, εξοικονόμησης νερού, γιατί το νερό θα είναι περιοριστικός παράγοντας στο μέλλον, συντήρησης του εδάφους και διατήρησης των εδαφικών πόρων για να μην έχουμε υποβάθμισή τους. Βεβαίως, υπάρχουν και μέτρα που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ακραία φαινόμενα, σαν κι αυτά που βιώσαμε πρόσφατα και πριν από λίγα χρόνια.
Με τη σωστή μελέτη και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ίσως στο μέλλον τα προβλήματα να είναι λιγότερα και να μπορούμε να θεωρήσουμε πως έστω και μειωμένες δυνατότητες να κρατήσουμε την αγροτική παραγωγή στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας» κατέληξε και πρότεινε πως πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών στο μέλλον. Ξεκινώντας από τα βουνά με έργα ορεινής υδρονομίας και πηγαίνοντας στις πεδιάδες με άλλα έργα.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Δημήτρης Ντογκούλης ανέφερε πως «ο στόχος για εμάς πάντα ήταν να μπορέσουμε να μαζέψουμε όλες τις φωνές της Θεσσαλίας σε μια ενιαία πρόταση. Το χειρότερο για τη Θεσσαλία θα ήταν να υπάρχουν μεμονωμένες φωνές με διαφορετικές απόψεις», προσθέτοντας πως οι πρωτοβουλίες του ΓΕΩΤΕΕ όλη αυτήν την περίοδο θα είναι συνεχείς και θα γίνονται και διαρκώς ενημερώσεις προς τον κόσμο.
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας στον σύντομο χαιρετισμό του είπε πως «εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινό πλαίσιο το οποίο στις επόμενες ημέρες θα τελειώσει. Είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση, Περιφέρεια με Κυβέρνηση, για να ανακοινώσουμε το κοινό πρόγραμμα το οποίο είναι θέμα ημερών. Πρέπει να είμαστε μια γροθιά για να κάνουμε αυτό που πρέπει και να κλείσουμε το εδαφικό έλλειμμα, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλίας».
Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Τζανακούλης είπε πως η Θεσσαλία πέρα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει από εδαφοκλιματικής άποψης, «διαθέτει και ένα φοβερό στελεχιακό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα, πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά για να αλλάξει η κατάσταση. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και απόψεις άλλων ανθρώπων που είναι ευπρόσδεκτοι και θέλουμε να τους ακούμε». Τόνισε πως πρέπει να δουλέψουμε πάνω στο θέμα των ελλείψεων και των πλημμυρών, καθώς «χωρίς νερό δε νοείται ανάπτυξη στη Θεσσαλία».
Ο αντιδήμαρχος κ. Καλόγηρος τόνισε πως με τα φαινόμενα του περασμένου Σεπτέμβρη οι πληγές είναι αμέτρητες και η ζημιά τεράστια. Εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε απαλλαγμένοι από ιδεολογικές αγκυλώσεις και είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με όλους τους φορείς.
Ο κ. Ν.Κ. Γκούμας ανέλυσε το θέμα «αντιπλημμυρική θωράκιση και βιώσιμα υδατικά διαθέσιμα στη Θεσσαλία, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για ανασυγκρότηση και αντιμετώπιση κινδύνων ασφάλειας νερού». Εν συνεχεία, ο κ. Δ. Σοφολόγης, πρόεδρος ΠΟΣΓ, ανέπτυξε το θέμα «Οι επιδράσεις της ΚΑΠ 2023-2027 στην «αρδευόμενη γεωργία» της Θεσσαλίας, προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρησή της με γνώμονα το αρδευτικό νερό». Με τη σειρά του ο κ. Φ. Γέμτος, ομότιμος καθηγητής του Π.Θ., μίλησε για τη «γεωργία συντηρήσεως ως μέσο διατήρησης της υγείας του εδάφους και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass