«Εριξαν» τις πρώτες επιστολικές ψήφους

* ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2024 *1.000 ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ *ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ *3 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ΄Η ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 14:01

Της Λένας Κισσάβου
Τις πρώτες επιστολικές ψήφους «έριξαν» οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες, αυτές τις ημέρες, συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές 2024. Η πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία βρήκε ανταπόκριση στη Λάρισα, όπου σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο των ΕΛΤΑ Λάρισας, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της επίδοσης και αντίστοιχα της παραλαβής των φακέλων επιστολικής ψήφου, κ. Παναγιώτη Καραγιώργο, έχουν γίνει 1.000 αιτήσεις στην πόλη.

Η επίδοση των ειδικών φακέλων επιστολικής ψήφου στους δημότες της Λάρισας έχει ξεκινήσει από την προχθές Δευτέρα 13 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργο έχει ξεκινήσει παράλληλα και η αντίστροφη διαδικασία της παραλαβής της επιστολικής ψήφου, που γίνεται με δύο τρόπους: είτε οι πολίτες καλούν τον διανομέα στο σπίτι τους να παραλάβει τον φάκελο της επιστολικής ψήφου, είτε μεταβαίνουν στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Λάρισα επί της οδού Παπαναστασίου, όπου τον ρίχνουν σε ειδική θυρίδα.
«Η διαδικασία της επίδοσης των φακέλων επιστολικής ψήφου, και αντίστοιχα της παραλαβής τους από τους πολίτες, αποτελεί προτεραιότητα στα ΕΛΤΑ, που έχουν ρίξει σημαντικό βάρος στην άμεση ολοκλήρωσή της...» τόνισε στην «Ε» ο κ. Καραγιώργος, ενώ σημείωσε ότι, επίσης, «κατά απόλυτη προτεραιότητα, οι πολίτες θα εισέρχονται χωρίς να περιμένουν σε ουρά, στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, για να ρίξουν την ψήφο τους, στην ειδική θυρίδα που έχει ανοιχτεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Το κατάστημα θα είναι ανοιχτό καθημερινά τις ώρες από τις 7.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής της επιστολική ψήφου είναι η 3η Ιουνίου».
Η οργάνωση της επίδοσης και παραλαβής της επιστολικής ψήφου στην πόλη της Λάρισας παρατηρείται να λειτουργεί άψογα, όταν μέχρι και χθες είχε ολοκληρωθεί το 75% της επίδοσης των φακέλων στους πολίτες. Συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις μέρες, όχι μόνο θα έχουν στα χέρια τους οι 1.000 πολίτες την επιστολική ψήφο, αλλά έχει δρομολογηθεί και η ψηφοφορία. Οι διανομείς των ΕΛΤΑ έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολίτες, και συνεννοούνται για την ημέρα και την ώρα που είναι διαθέσιμοι να παραλάβουν τον φάκελο στο σπίτι τους.
Μετά την παραλαβή του, λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση, με οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν.
Συγκεκριμένα στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής: «AΓAΠHTE EKΛOΓEA ME EKΛOΓIKO KΩΔIKO …….., AΦOY ΠAPAΛABATE TO ANTIKEIMENO ……..ME TON ΦAKEΛO EΠIΣTOΛIKHΣ ΨHΦOY, ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI MΠOPEITE NA KATAΘEΣETE TON ΦAKEΛO EΠIΣTPOΦHΣ EΠIΣTOΛIKHΣ ΨHΦOY ΣTO ΠΛHΣIEΣTEPO KATAΣTHMA EΛTA, ΣTO OΠOIO ΘA EΞYΠHPETHΘEITE KATA ΠPOTEPAIOTHTA.
ENAΛΛAKTIKA, MΠOPEITE NA ΠPOΓPAMMATIΣETE PANTEBOY ΣTO https://epistoliki. elta.gr/gr KAI O TAXYΔPOMOΣ ΘA ΠAPAΛABEI TON ΦAKEΛO AΠO TH ΔIEYΘYNΣH ΣAΣ. TON ΦAKEΛO MΠOPEITE NA ΠAPAΔΩΣETE AYTOΠPOΣΩΠΩΣ, ME EΠIΔEIΞH TAYTOΠOIHTIKOY EΓΓPAΦOY (TAYTOTHTA, ΔIΠΛΩMA, ΔIABATHPIO) Ή MEΣΩ EΞOYΣIOΔOTHMENOY AΠO EΣAΣ ΠPOΣΩΠOY, ME EΠIΔEIΞH THΣ EΞOYΣIOΔOTHΣHΣ KAI TOY TAYTOΠOIHTIKOY TOY EΓΓPAΦOY».
Η παραλαβή του φακέλου επιστολικής ψήφου από τον εκλογέα γίνεται δωρεάν, αφού το κόστος αποστολής τους φακέλου καλύπτεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Να σημειωθεί ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ
Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του προς το σπίτι του. Ο φάκελος περιλαμβάνει: φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων, αίτηση - υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι ενιαίο. Στην πρώτη σελίδα εμφανίζονται όλα τα κόμματα, συνδυασμοί και συνασπισμοί κομμάτων που είναι υποψήφια και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει. Σε αυτήν τη σελίδα υπάρχει και η διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».
Στη δεύτερη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν (0) έως τέσσερις (4) υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος ή συνδυασμού προτίμησής του, σημειώνοντας ευδιάκριτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο της επιλογής του, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων. Στο τέλος, ο εκλογέας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4.
Στην περίπτωση που ο εκλογέας κάνει λάθος επιλογή ή το ψηφοδέλτιο υποστεί φθορά, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα μόνο νέο ψηφοδέλτιο από τη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει εκ νέου και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.
Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΗ
Η ψήφος είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό της υπεύθυνης δήλωσης από τον κλειστό φάκελο, ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη ψηφοφορίας.
Η έγχαρτη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιο. Το δε φωτοαντίγραφο του ταυτοποιητικού εγγράφου χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό του εκλογέα.
ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΩ
Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών που του περιήλθε με τον φάκελο επιστολικής ψήφου. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου. Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό. Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass