Η Λάρισα τιμά τον πολιούχο της Αγιο Αχίλλιο

* ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ * ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ * ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 7:09

Της Νατάσας Πολυγένη
Εορτή του Αγίου Αχιλλίου σήμερα και η Λάρισα τιμά τον πολιούχο της με μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές εκδηλώσεις. Χθες, παραμονή της εορτής, σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου και πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον μητροπολιτικό ναό της πόλης για τον πολυαρχιερατικό Εσπερινό, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και ο Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος.

Στη συνέχεια, με τη δέουσα λαμπρότητα και ευλάβεια πραγματοποιήθηκε η λιτανεία των χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου και στη συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας και της λάρνακας με το ιερό λείψανο του Αγίου της πόλης στις κεντρικές οδούς της πόλης, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, για να καταλήξει στην κατάμεστη από κόσμο Κεντρική πλατεία της πόλης, όπου όλοι οι Μητροπολίτες έψαλαν το απολυτίκιο «Χαίρει έχουσα η Θεσσαλία σε ακοίμητο φρουρό και προστάτη». Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης, αμέσως μετά τη δέηση και την ακολουθία της αρτοκλασίας (προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λάρισας, καθώς ο Άγιος Αχίλλιος είναι ο προστάτης των εμπόρων), ευχαρίστησε πρωτίστως τους Σεβασμιότατους Ιεράρχες γιατί ήρθαν να συνεορτάσουν με όλη τη Λάρισα και τη Θεσσαλία τον προστάτη και πολιούχο μας Άγιο Αχίλλιο, σε μία εποχή που μετά τις πλημμύρες η ανάγκη στήριξης και συμπαράστασης είναι μεγάλη και εν συνεχεία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων βρίσκονται στο πλευρό των πλημμυροπαθών και έκαναν μαζί τους Ανάσταση και τέλος ευχαρίστησε την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για τη χρηματοδότηση της μελέτης που έχει ανατεθεί από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για την ανακατασκευή της κρεμαστής πεζογέφυρας στην Αγία Παρασκευή Τεμπών, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, ευχήθηκε στους εμπόρους της πόλης, τονίζοντας με έμφαση ότι πρωταρχική σημασία έχει να φέρονται δίκαια στους εργαζόμενούς τους και να τους δίνουν την ευκαιρία να βγάζουν τίμια το ψωμί τους. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, τη Φιλαρμονική, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων με τις επτανησιακές φορεσιές, τον στρατό και όλους όσοι βοηθούν για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους, σημειώνοντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Η λέξη κλειδί είναι το «μαζί»».
Σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου, εορτή του Αγίου Αχιλλίου, στις 7 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, ενώ στις 7 μ.μ. ο μεθεόρτιος αρχιερατικός Εσπερινός και η παράκληση του Αγίου Αχιλλίου. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
-Πέμπτη 16 Μαΐου: Στις 7 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου και ομιλία από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νικάνορα Παπανικολάου, Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, με θέμα «Η υπομονή, θεμέλιος λίθος της αγιότητας».
-Παρασκευή 17 Μαΐου: Στις 7 μ.μ. Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο ενώπιον της λάρνακας του Αγίου Αχιλλίου.
-Σάββατο 18 Μαΐου: Στις 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 7 μ.μ. Αναστάσιμος Εσπερινός.
-Κυριακή 19 Μαΐου: Στις 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 7.30 μ.μ. Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου.
-Δευτέρα 20 Μαΐου: Στις 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 7 μ.μ. Μέγας Εσπερινός, Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Αγίου Αχιλλίου.
-Τρίτη 21 Μαΐου: Στις 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κλείσιμο της λάρνακας των ιερών λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου.
Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες της πόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass