×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/364050

Πεθαίνουν τα μύδια στα παράλια Λάρισας

*Λόγω αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας *Υποστηρίζουν επιστήμονες, που πραγματοποίησαν αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή *Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2024 13:40

Τη μία μετά την άλλη διαδέχονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.

Μία εξ αυτών εμφανίστηκε στα παράλια του Νομού Λάρισας και ταράζει την αλυσίδα της φύσης.
Ο λόγος για την εξαφάνιση των μυδιών σε όλη την ακτογραμμή των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, η οποία σύμφωνα με επιστήμονες που έχουν μελετήσει το φαινόμενο, οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας.
Πρόκειται για μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, καθώς τα γνωστά οστρακοειδή δεν μπορούν να αναπτυχθούν και πεθαίνουν από την υψηλή θερμοκρασία του νερού.
«Την τελευταία δεκαετία, η θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού στην περιοχή των παραλίων Λάρισας έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο χημικός - περιβαλλοντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος, ένας εκ των εθελοντών επιστημόνων που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή τους.
Μαζί με τον χημικό Νίκο Σδραβόπουλο συνέταξαν μία έρευνα στην οποία καταγράφουν την πορεία του φαινομένου και τα αίτιά του, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν γνωστοποιηθεί και στη Δημοτική Αρχή Αγιάς, προκειμένου να λάβει γνώση του φαινομένου και αφετέρου να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την έρευνα, μελετήθηκε η περιοχή από την Αγία Παρασκευή έως και τον Ψαρόλακα, τα τελευταία έτη, τα διαστήματα από 25 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, μετρήθηκε η θερμοκρασία της θάλασσας σε βάθη μισού μέτρου και δύο μέτρων από την επιφάνεια, τρεις φορές την ημέρα (06:00, 14:00 και 22:00).
Τα αποτελέσματα που καταγράφονται σε αυτήν, έχουν ως εξής: «Στην περιοχή μελέτης μέχρι και 20 Ιουλίου τα βράχια ήταν καλυμμένα πλήρως από γόνο μυδιών, τα οποία στη συνέχεια σταδιακά πέθαιναν. Αρχικά επέπλεαν γύρω από τους βράχους και έως τις 20 Αυγούστου οι βράχοι είχαν απογυμνωθεί τελείως.
Οι θερμοκρασίες που μετρήθηκαν ήταν:
Για τις μετρήσεις του μισού μέτρου κάτω από την επιφάνεια, μέχρι τις 10 Ιουλίου 27.8 βαθμοί Κελσίου σαν μέση τιμή και στα δύο μέτρα 27.4 βαθμοί Κελσίου.
Για την περίοδο μέχρι και 20 Αυγούστου οι αντίστοιχες μέσες τιμές ήταν 28,0 βαθμοί Κελσίου και 27.5.
Έκπληξη μας προκάλεσε και η παντελής απουσία αχινών (μαύρων και κόκκινων).
Κατά τη γνώμη μας η πιο πιθανή αιτία του φαινομένου είναι η κλιματική κρίση με την άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών.
Θα συνεχίσουμε, με στοιχειώδη προσέγγιση του προβλήματος και για την περιοχή από τον Ψαρόλακα έως την Πλατιά Άμμο, για την περίοδο 20 Ιουνίου – 20 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι μόνιμοι κάτοικοι του Στομίου και ψαράδες ενημερώνουν πως μεγάλα μπλε βαρέλια έρχονται στη θαλάσσια περιοχή των παραλίων μας από τις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού και τα θεωρούν μεγάλη πηγή ρύπανσης».
ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ
«Η ακραία θέρμανση, η απώλεια οξυγόνου και η οξίνιση είναι οι τρεις μεγάλες απειλές για τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή» υποστηρίζουν ανά τον κόσμο ειδικοί επιστήμονες.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Joel Wong, ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, προειδοποιεί ότι οι ωκεανοί του κόσμου έχουν ήδη οδηγηθεί σε μια νέα ακραία κατάσταση λόγω της κλιματικής κρίσης και τονίζει ότι: «Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας επιφάνειας των ωκεανών είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις τρεις απειλές που τους πλήττουν ταυτόχρονα, οι οποίες ενθαρρύνονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών».
«Στα ανώτερα 300 μέτρα του επηρεαζόμενου ωκεανού, αυτά τα σύνθετα γεγονότα διαρκούν τώρα τρεις φορές περισσότερο και είναι έξι φορές πιο έντονα από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960» αναφέρει η σχετική μελέτη.
Λ.Κ.

Gallery άρθρου

{gallery}364050{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass