Ανησυχία ΕΜΔΥΔΑΣ για εκχώρηση τεχνικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΖΗΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2024 16:05

Με αφορμή τη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι Ενώσεις Μηχανικών Δημοσίου (Κεντρ. – Δυτ. Θεσσαλίας και Μαγνησίας) με ανακοίνωσή τους «εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Τεχνικών Υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Από την πρώτη στιγμή, έχουμε τονίσει ότι αυτή η πρακτική θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά δικαιώματα, τη νομιμότητα και το περιβάλλον.
Επισημαίνουμε ότι η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού από Δημάρχους και Περιφερειάρχες εκτός ΑΣΕΠ, οδηγεί σε τεχνικά έργα χωρίς να διασφαλίζει τον απαιτούμενο δημόσιο έλεγχο. Επιπλέον, η ανάθεση των Δημοσίων Έργων σε “Αναπτυξιακούς Οργανισμούς” στις περισσότερες περιπτώσεις παρακάμπτει τη δημόσια διαφάνεια και ευθύνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κακοδιαχείρισης και απώλειας ουσιαστικού ελέγχου.
Η νομοθεσία (Ν. 4782/21) επιτρέπει σε ιδιώτες να καθορίζουν τεχνικές προδιαγραφές και το κόστος των έργων, ενώ οι ιδιώτες μελετητές και επιβλέποντες ενισχύουν το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας και λογοδοσίας. Το Δημόσιο καλείται να πληρώνει για αυτά τα έργα με περιορισμένο έλεγχο, αυξάνοντας την επισφάλεια.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα των «Συμβάσεων Παραχώρησης», όπου το Δημόσιο επιβαρύνεται οικονομικά για μειωμένη κίνηση, όπως συνέβη με τα 40 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι ιδιώτες μελετητές και αξιολογητές, χωρίς δημόσιο έλεγχο, δημιουργούν μια κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.
Ενδεικτικά, η προκήρυξη της ΠΕ Λασιθίου για τεχνικό σύμβουλο χωρίς δημοσίευση, καθώς και οι συμβάσεις με ιδιώτες σε Δήμους της Αττικής και της Β. Ελλάδας, αποδεικνύουν τις υπερβολικές δαπάνες και τη σπατάλη δημόσιων πόρων. Η πρόσληψη μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων είναι πολύ πιο οικονομική και αποτελεσματική λύση με ταυτόχρονη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και διεκδικούμε: Μόνιμες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και Ελεγκτικών Υπηρεσιών. Οικονομική και θεσμική αναβάθμιση του προσωπικού. Κατάργηση των νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι με την υπ’ αριθμ.: 179/2022 Απόφαση της Μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης, και ο ρόλος, που δύναται νομίμως να ανατεθεί σε Αναπτυξιακό Οργανισμό είναι επικουρικός της λειτουργίας του αντισυμβαλλόμενου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προεχόντως δε συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένης τεχνικής, συμβουλευτικής και επιστημονικής υποστήριξης για την κάλυψη αναγκών παροδικών και ποσοτικά περιορισμένων τις οποίες σύμφωνα με ειδική αιτιολογία, αδυνατεί να καλύψει η ίδια υπηρεσία (πρβλ. ΕλΣυν Τμ. Μειζ.- Επτ. Συνθ. 1353, 1355/2018. Επομένως δεν είναι νόμιμες προγραμματικές συμβάσεις αντικείμενο των οποίων είναι η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης υπηρεσιών της Υπηρεσίας (Περιφέρειας) δια της έμμεσης πρόσληψης προσωπικού, που θα ασκεί τα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων κατά καταστρατήγηση του απορρέοντος από το Σύνταγμα κανόνα στελέχωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών με μονίμους υπαλλήλους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass