«Αναιτιολόγητη μετακίνηση μαθητών Ρομά»

* ΕΡΩΤΗΣΗ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2024 13:35

Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Πιερρακάκη κατέθεσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με την οποία μαθητές της κοινότητας Ρομά υποχρεώνονται να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία από αυτά της γειτονιάς τους, χωρίς καμία ενημέρωση ή σύμφωνη γνώμη των γονιών τους.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της: «...τα σχολεία των οποίων οι μαθητές επιλέχθηκαν για τις ως άνω αναγκαστικές μετακινήσεις είναι το 33ο και το 11ο Δημοτικά Σχολεία της Νέας Σμύρνης, καθώς και το 3ο Δημοτικό Σχολείου Τυρνάβου, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις καταγγελίες, δεν έχει ακόμη δοθεί καμία απάντηση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας, για τον σκοπό των αποφάσεων αυτών.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως τέτοιου είδους αποφάσεις με τη μορφή του «εντέλλεσθε» και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, σίγουρα, δεν ευνοούν τα παιδιά μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, την οποία διαχρονικά χαρακτηρίζει η εκτεταμένη σχολική διαρροή, η οποία σημειωτέον εντάθηκε, τόσο στη Λάρισα, όσο και πανελλαδικά, ακόμη περισσότερο από την περίοδο του κορονοϊού και έπειτα.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η επίκληση της μετακίνησης με λεωφορείο των μικρών μαθητών της κοινότητας των Ρομά του ν. Λάρισας στα νέα τους σχολεία, δεν επιλύει το πρόβλημα που δημιουργεί ο τρόπος λήψης και η κατ’ ουσία μη ανακοίνωση των λόγων για τις παραπάνω αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας, αλλά και επειδή η μη επίδειξη ευαισθησίας από πλευράς των υπηρεσιών της επίσημης Πολιτείας, απέναντι σε εξαιρετικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, σίγουρα δεν συνηγορεί στην επαρκή ενσωμάτωσή τους στον κυρίως κοινωνικό κορμό, αλλά αντιθέτως, επιτείνει τη διαιώνιση ενός «φαύλου (κοινωνικού) κύκλου» καταστάσεων εξαίρεσης και διαχωρισμού», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό κ. Κ. Πιερρακάκη «..αν είναι όλα τα παραπάνω υπόψη του, καθώς και πώς απαντά σε σχέση με τις αποφάσεις των τοπικών υπηρεσιών του ν. Λάρισας που υπάγονται στη δικαιοδοσία του; Με ποιους τρόπους σκοπεύει να περιορίσει τη σχολική διαρροή των μαθητών Ρομά του ν. Λάρισας, δεδομένου ότι αποφάσεις όπως η παραπάνω της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας την επιτείνουν ακόμη περισσότερο;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass