Κλιμάκιο ΓΠΑ για την ακαρπία στον Τύρναβο

* ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2024 13:50

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της διοίκησης του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, προκειμένου να ερευνηθεί το πρόβλημα της ακαρπίας που παρατηρείται στους αμπελώνες της περιοχής.

Το επιστημονικό προσωπικό του Συνεταιρισμού προχώρησε στη διαπίστωση, από το φαινολογικό στάδιο της εμφάνισης- διαφοροποίησης των ταξιανθιών, ότι δεν υπάρχουν ταξιανθίες σε πολλούς κύριους βλαστικούς άξονες και άμεσα ζήτησε τη συνδρομή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία της αναπλ. καθηγήτριας και διευθύντριας του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Κατερίνας Μπινιάρη και της γεωπόνου- οινολόγου του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Δέσποινας Μπούζα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο αμπέλι εστιάζοντας στο φαινόμενο της ακαρπίας και προσεγγίστηκαν οι πιθανές αιτίες με βάση τα δεδομένα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, συζητήθηκαν και αλλά φαινόμενα όπως ο ήπιος χειμώνας, και φυσικά η πλημμύρα Daniel.
Ιδιαίτερα συζητήθηκε η έντονη προσβολή των αμπελώνων από περονόσπορο το 2023 και η σχέση του με την ακαρπία της φετινής χρονιάς.
Μετά τη σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, ο αντιπρόεδρος Απόστολος Καλμπούρης, τα μέλη της Διοίκησης κ. Δανιήλ Νάκας, Δημήτριος Αγραφιώτης και Γιώργος Γρέπος, η διευθύντρια του ΑΟΣ Τυρνάβου κ. Αναστασία Παναγιώτου, καθώς και οι γεωπόνοι Ζαίρα Παπαφίγκου και Δήμητρα Γκουντελίτσα ακολούθησε αυτοψία σε αμπελώνες της περιοχής Τυρνάβου.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών της Διοίκησης του ΑΟΣ και του επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς της περιοχής και τις οικογένειές τους.
Σημειώνεται ότι μετά την ανάλυση των δεδομένων από το Εργαστήριο Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα συνταχτεί έκθεση που θα προσεγγίζει τις αιτίες του προβλήματος και θα αποτελέσει εργαλείο για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις με σκοπό την προστασία της αμπελοκαλλιέργειας, τη στήριξη των παραγωγών και την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass