ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε καλό δρόμο το φράγμα Δελερίων

* ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΘΑ ΑΡΔΕΥΟΝΤΑΙ 26.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2014 2:18 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:20
ΤΥΡΝΑΒΟΣ ( Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Όνειρο δεκαετιών τόσο για τους κατοίκους του χωριού όσο και για τη σημερινή δημοτική αρχή, είναι το φράγμα Δελερίων στη θέση χείμαρρος «Μπεγδένι».
Η όλη διαδικασία της μελέτης ξεκίνησε το 1991 όταν ο τότε κοινοτάρχης Δελερίων και σημερινός αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Βασίλης Νταβαρούκας βρήκε μια μελέτη για κατασκευή φράγματος στην περιοχή «Μπεγδένι» από τον τέως κοινοτάρχη Θανάση Παπαϊωάννου.
 Από τότε και στο εξής ο κ. Νταβαρούκας ξεκίνησε τη διαδικασία δημιουργίας νέας μελέτης προκειμένου να κατασκευαστεί ένα έργο πνοής για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου.
Το νερό της λίμνης που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται να καταλαμβάνει 480 στρέμματα, το δε φράγμα θα κατασκευαστεί σε υψόμετρο 360 μέτρων, από τη στάθμη της θάλασσας.
Το νερό με αγωγούς θα φτάνει στην αγροτική περιοχή των δημοτικών κοινοτήτων Αργυροπουλίου, Δελερίων, Ροδιάς, καθώς επίσης στις πόλεις του Αμπελώνα και Τυρνάβου καλύπτοντας την άρδευση 26.000 στρεμμάτων, μέχρι τα όρια της Γιάννουλης.
Ο συνολικός όγκος ταμίευσης του φράγματος είναι 7.300. 000 κυβικά μέτρα νερού, ο οποίος προβλέπεται να ικανοποιεί την άρδευση με μικροεκτοξευτήρες ή στάγδην (δίκτυο υπό πίεση).Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως τις υπάρχουσες γεωτρήσεις και επιπλέον θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπόνηση των οριστικών μελετών για το φράγμα Δελερίων καθώς και άλλα τρία φράγματα στον Άγιο Αντώνιο Φαρσάλων, την Αγία Τριάδα Φαρσάλων, και το Καλό Νερό Λάρισας ύψους 1.749.055 ευρώ έγινε τον Οκτώβριο του 2007 από τον τότε νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρό.
Μιλώντας παλαιότερα στην «Ε» ο κ. Νταβαρούκας τόνισε: «Εδώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον τότε νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό για την προσπάθεια ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτη του φράγματος».
Σύμφωνα με τις θέσεις και διαπιστώσεις, τότε της Νομαρχίας Λάρισας, οι δυσμενείς συνθήκες λειψυδρίας που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με την έλλειψη έργων αξιοποίησης επιφανειακών νερών, είχαν σαν συνέπεια την υπερεκμετάλλευση των υπόγειων νερών και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στο περιβάλλον. Η Νομαρχία είχε φροντίσει έγκαιρα – ήδη από το 2006 - να προετοιμάσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τις απαιτούμενες αναγνωριστικές προμελέτες για φράγματα σε πολλές περιοχές του νομού, μεταξύ αυτών και των Δελερίων, προκειμένου τα έργα αυτά να είναι «ώριμα» για τη χρηματοδότηση εκπόνησης των οριστικών τεχνικών κ.ά. μελετών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό που είναι μεγάλες, για όλες τις χρήσεις (άρδευση-ύδρευση-περιβάλλον, κ.α.). Οι προμελέτες αυτές προωθήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το 2007 εντάχθηκε και άρχισε η σύνταξη οριστικής μελέτης του Φράγματος Δελερίων, η οποία όμως καθυστέρησε, κυρίως λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Ήδη μετά και από παρεμβάσεις του κ. Νταβαρούκα και τη συνεργασία του με τον πρώην υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον σημερινό πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχου, η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εκ νέου και συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εκπόνησή της»
Σημαντική είναι η εργασία για το έργο της μελετητικής εταιρίας Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass