Βοσκότοπος έγινε αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί Δολίχης

Δημοσίευση: 01 Απρ 2015 16:29 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:39

Σε βοσκότοπο έχει μετατραπεί, ο αρχαιολογικός χώρος Καστρί στη Δολίχη, του Δήμου Ελασσόνας, όπου έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, πλούσια ευρήματα και ειδικότερα μια μαρμάρινες επιγραφές και μια παλαιοχριστιανική εκκλησία Βασιλική Β΄, που περιλαμβάνει ιδιαίτερης τέχνης ψηφιδωτό. Συγκεκριμένα ο χώρος δέχεται απανωτά πλήγματα, εδώ και μήνες, κατ αρχήν με την ανεξέλεγκτη βοσκή ζώων κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και με συχνή δράση παράνομης υλοτομίας. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δολίχης, κ. Βαγγέλης Τσακνάκης, ο οποίος έχει απευθυνθεί ήδη στο Δήμο Ελασσόνας, στο Δασαρχείο Ελασσόνας και στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να λάβουν όλοι από τη μεριά τους, τα ανάλογα μέτρα.

Η δημοτική αρχή δήλωσε ότι θα προβεί σε συστάσεις συμμόρφωσης των κτηνοτρόφων, ενώ το Δασαρχείο Λάρισας, ήδη έχει ξεκινήσει πιο εντατικούς ελέγχους της περιοχής. Όσο για την Αρχαιολογική υπηρεσία, ζητήθηκε να μεριμνήσει για την περίφραξη του χώρου, καθώς σήμερα προστατευμένη με περίφραξη είναι σήμερα μόνο η Βασιλική εκκλησία με το ψηφιδωτό.Επισης έχει παρατηρηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και καταστροφή επιγραφών, αλλά οι αρχαιολόγοι εκτίμησαν ότι αυτή προήλθε εξ αιτίας του παγετού και όχι από ανθρώπινο χέρι, καθώς δεν εντοπίσθηκαν ίχνη βανδαλισμού σε άλλο σημείο του αρχαιολογικού χώρου.

Ο κ. Τσακνάκης, για όλα αυτά  επισημαίνει μεταξύ άλλων σε επιστολή του, τα ακόλουθα: «

«Διαπιστώθηκε και παράνομη υλοτόμηση, καθώς επιτήδειοι εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο και πριόνισαν περιμετρικά τον κορμό ενός μεγάλου δέντρου (πουρναριού), με σκοπό, προφανώς, το δέντρο να ξεραθεί και να συλλεχθεί αναλόγως. Η αρμόδια υπηρεσία του Δασαρχείου Ελασσόνας επισκέφθηκε το χώρο προκειμένου να λάβει γνώση και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες (μηνύσεις, αύξηση ελέγχων).

Επιπλέον, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο εντοπίστηκαν δύο νεκρά ζώα και ίχνη βόσκησης αιγοπροβάτων, ενώ ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο διαπιστώθηκε στάβλιση ζώων εντός της περιφραγμένης και σκεπασμένης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας Βασιλικής Α΄. Η δημοτική αρχή Ελασσόνας έχει ενημερωθεί για τα εν λόγω προβλήματα και θα λάβει μέτρα πρόληψης παρόμοιων ενεργειών από δημότες του δήμου.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας της Δολίχης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ομόφωνα κατήγγειλε τις ενέργειες των επιτήδειων και παρακαλεί όσους εμπλέκονται στις καταστροφές να σεβαστούν τον αρχαιολογικό χώρο και να συμμορφωθούν. Επιπλέον, γνωμοδότησε στο Δήμο Ελασσόνας για τη σωστή λήψη μέτρων με τη συνεργασία των αρμόδιων Φορέων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον (περίφραξη όλου του χώρου, τακτική αποψίλωση και διαμόρφωση της μίας και μοναδικής κεντρικής εισόδου, με την τοποθέτηση πόρτας και αποτρεπτικών πινακίδων εισόδου).

 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΤΗΣ ΔΟΛΙΧΗΣ

Οι ανασκαφές στο Καστρί της Δολίχης (τρία περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Δολίχης) ξεκίνησαν το έτος 2002, μετά από συστηματική επιφανειακή έρευνα, από τους αρχαιολόγους της 7ης ΕΒΑ. Αποκαλύφθηκε η Βασιλική Α΄ και στη συνέχεια, δυτικά της βασιλικής Α΄, αποκαλύφθηκε η Βασιλική Β΄ και μέρος της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης. Κατά το 2004 η ανασκαφική έρευνα συνεχίστηκε στη δυτική πλευρά της Βασιλικής Β΄ όπου αποκαλύφθηκαν τα κτίσματα του αιθρίου, ένας οχυρωματικός πύργος και τμήμα της οχυρώσεως. Κατά το 2005 η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα τμήμα των κτισμάτων της ακροπόλεως στο νοτιοανατολικό άκρο της. Η τρίτη παλαιοχριστιανική Βασιλική που αποκαλύφθηκε εντός της ακροπόλεως έφερε αρχαιότερο υλικό για την κατασκευή της. Στο νότιο τοίχος της είχε εντοιχιστεί βάση αγάλματος, στην οποία περιλαμβάνονται δύο επιγραφές. Η πρώτη επιγραφή περιλαμβάνει το κείμενο: [Η] ΠΟΛΙΣ Η ΔΟΛΙΧΑΙ[ΩΝ]… [Π]ΟΛΙΝ ΦΟΞΙΝΟΥ ΤΗΝ Ε[ΑΥΤΗΣ ΕΥΕ]ΡΓΕΤΙΝ και προκύπτει ότι η πόλη των Δολιχαίων τίμησε την ευεργέτιδά της, σύζυγο του Φοξίνου. Το έτος 2006 η 7η ΕΒΑ, δημοσίευσε τα νεότερα πορίσματα της έρευνάς της ταυτίζοντας πλέον τον αρχαιολογικό χώρο του «Καστριού Δολίχης» με την αρχαία πόλη της Δολίχης, για την οποία πιθανολογούσε ότι πρέπει να εκτείνεται στο χώρο κάτω από την ακρόπολη της Παλαιοχριστιανικής περιόδου. Επιπλέον, άλλες επιγραφές που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο συνηγορούν και στην ύπαρξη ναού του Ηρακλέους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass