Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Επτά «πράσινοι» όροφοι!..

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2013 8:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:55

Τη στιγμή που στις περισσότερες πολυκατοικίες μαλώνουν για το αν θα βάλουν ή όχι πετρέλαιο, οι ένοικοι των δεκατριών διαμερισμάτων της επταώροφης οικοδομής στη οδό Γιαννιτσιώτη 3 απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη της πράσινης αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για την πρώτη «πράσινη» πολυκατοικία στη Λάρισα η οποία μέσα από την εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών και τη χρήση προηγμένων δομικών υλικών υπόσχεται μέχρι και 45% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια. Η εξωτερική θερμομόνωση, τα ενεργειακά κουφώματα και υαλοπίνακες νέας γενιάς, οι  ατομικοί επιτοίχιοι λέβητες αερίου καθώς και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες προσφέρουν στους κατοίκους της, θερμική άνεση και εξοικονόμηση χρημάτων χειμώνα-καλοκαίρι. 

Η μελέτη και κατασκευή ανήκει στην εταιρεία Χ. Βλαμούλης, Β. Παναγιωτόπουλος, Γ. Κόκκας & ΣIA και σύμφωνα με τον μηχανικό κ. Χ. Βλαμούλη, πιστοποιείται από το αρχείο της Πολεοδομίας ως η πρώτη οικοδομική άδεια πολυκατοικίας που εκδόθηκε με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (Κ.Εν.Α.Κ). Σε μια κλίμακα από το Α+ μέχρι το H, εντάσσεται στην ενεργειακή κλάση Β, που σημαίνει ότι καταναλώνει χαμηλά ποσοστά ενέργειας για τη θέρμανση το χειμώνα και τον δροσισμό το καλοκαίρι. Όπως εξηγεί ο κ. Βλαμούλης, η ενεργειακή κλάση της οικοδομής προκύπτει από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των παλιών οικοδομών ανήκουν στις κλάσεις Δ, Ε, Ζ και Η. Για παράδειγμα, όσες έγιναν στη δεκαετία του ‘70 ανήκουν στην πλειοψηφία τους στην ενεργειακή κλάση Η, ενώ για την Α+ είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε στην Ελλάδα καθώς απαιτεί μεγάλες και κοστοβόρες επεμβάσεις όπως χρήση γεωθερμίας, φωτοβολταϊκών, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ.α.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

Στην πράσινη πολυκατοικία της οδού Γιαννιτσιώτη, η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση επιτεύχθηκε μέσα από το σωστό προσανατολισμό επί του οικοπέδου με αποτέλεσμα την μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας ανάλογα την εποχή. Σημαντικός παράγοντας εξοικονόμησης ενέργειας είναι και η σωστή μόνωση του κελύφους του κτιρίου.  Όπως θα πει ο κ. Βλαμούλης, κατά την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν αυξημένου πάχους μονωτικά υλικά με πιστοποιημένη θερμομονωτική ικανότητα για τη θερμική θωράκιση του κτιρίου. Επιπλέον, επιλέχθηκαν απολύτως θερμομονωτικά εξωτερικά κουφώματα, ελαχιστοποιώντας τις θερμικές απώλειες, ενώ με την τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών αξιοποιήθηκε πλήρως η ηλιακή ενέργεια. Η θέρμανση των διαμερισμάτων γίνεται με ατομικούς λέβητες φυσικού αερίου προηγμένης τεχνολογίας όπως και αντλίες θερμότητας. Για την παραγωγή ζεστού νερού τοποθετήθηκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες.  Με τις παραπάνω επεμβάσεις η οικοδομή προσφέρει μέχρι και 45% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια, ενώ οι απώλειες θερμότητας και ψύξης μειώνονται δραστικά λόγω του σωστού προσανατολισμού του κτιρίου και της ικανής θωράκισης του κελύφους και των εξωτερικών ανοιγμάτων του.  

Η ΤΙΜΗ

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βλαμούλης οι απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ από τον Οκτώβριο του 2012, σαφώς είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση στο κόστος κατασκευής. Ωστόσο δεδομένης της τρέχουσας οικονομική κρίσης που επηρεάζει αρνητικά την κτηματαγορά, το συγκεκριμένο επιπλέον κόστος απορροφήθηκε από τους κατασκευαστές. Συνεπώς, σε συνδυασμό με τις  προαναφερθείσες χαμηλές ενεργειακές ανάγκες των νέων κατασκευών, η αγορά μιας «πράσινης» κατοικίας καθίσταται άκρως συμφέρουσα καθώς πέρα από την εξοικονόμηση σε πάγιες καταναλώσεις, δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω αναβάθμιση.

 Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass