ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Μαγκανοπήγαδο με ιστορία στη Γυρτώνη

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:16
  
ΤΥΡΝΑΒΟΣ – ΤΕΜΠΗ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Μια εικόνα από το παρελθόν στη Γυρτώνη του Δήμου Τεμπών έρχεται να φέρει στους παλαιότερους μνήμες του παρελθόντος και στους νεότερους εικόνες που δεν έχουν ξαναδεί. Ένα παλιό και ξεχασμένο μέχρι και πριν λίγα χρόνια μαγκανοπήγαδο στη θέση «Μπάρα» της Γυρτώνης αναδείχθηκε από τη λήθη του χρόνου και ξαναζωντάνεψε χάρη στο ενδιαφέρον του Δήμου Τεμπών σήμερα και του τέως Δήμου Μακρυχωρίου νωρίτερα.
Το ιστορικό μαγκανοπήγαδο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αναπαλαίωσης επισκέφθηκε ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Κώστας Κολλάτος, ο οποίος στη συνέχεια στη Γυρτώνη είχε επαφές με κατοίκους του χωριού και εκπροσώπους του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυρτώνης και έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν στο ιστορικό αυτό χωριό, καθώς και για την αξιοποίηση μελέτης για την κατασκευή πλατείας και γενικότερα για την αξιοποίηση της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά στο μαγκανοπήγαδο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Τεμπών, αρμόδιος της Δημοτικής Ενότητας Μακρυχωρίου, Δημήτριος Τσέτσιλας, ο οποίος είχε και την κύρια ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου, αυτό ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Ζήση Λιούπα όπου έγινε η εργασία στο μηχανικό του τμήμα. Το παλιό αυτό μαγκανοπήγαδο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, έχει τη δική του ιστορία μέσα στον χρόνο, σε συνδυασμό με την παρουσία και την ιστορία που προέρχεται από το κονάκι Παπαγεωργίου στη Γυρτώνη.
Από τη λειτουργία του μαγκανοπήγαδου το οποίο λειτουργούσε με τη χρήση δύο αλόγων συνήθως τυφλών, ώστε να μην ζαλίζονται από την περιστροφική κίνηση, ποτίζονταν τα χιλιάδες αιγοπρόβατα και μεγάλα ζώα του τσιφλικιού Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσέτσιλα: «Η αναπαλαίωση του μαγκανοπήγαδου είναι στο κομμάτι που αφορά στο αντικείμενό της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γυρτώνης.
Σκοπός της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου κ. Κώστα Κολλάτου και όλων όσοι συμβάλαμε στην αναπαλαίωση αυτή στο πλαίσιο και της γενικότερης προσπάθειας, είναι η ανάδειξη της Γυρτώνης και των μνημείων της και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυρτώνης».
Σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών ο σύλλογος έχει αναλάβει την ευθύνη συντήρησης του χώρου, και αυτός θα είναι επισκέψιμος σε σύντομο χρονικό διάστημα και από τη νέα σχολική περίοδο από μαθητές σχολείων της περιοχής αλλά και ευρύτερα.
Το χώρο του μαγκανοπήγαδου επισκέφθηκαν χθες εκτός από τον δήμαρχο κ. Κώστα Κολλάτο και τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Τσέτσιλα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννης Μπούτος, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και κάτοικοι της περιοχής...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass