ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ

Κατέβηκαν οι σημαίες στο CAOC 7

* Δυσαρέσκεια αλλά και απογοήτευση για την απόφαση

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2013 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:59
Του Δημήτρη Βάλλα
Η τελετή απενεργοποίησης του CAOC 7, του λεγόμενου και στα ελληνικά Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες στο Κουτσόχερο με απανωτές υποστολές σημαιών όλων των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που με το προσωπικό τους μετείχαν μέχρι σήμερα στη λειτουργία του.
Στην ειδική εκδήλωση απενεργοποίησης (Deactivation Ceremony) παρέστη και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
Το κλείσιμο του αεροπορικού στρατηγείου είχε από καιρό δρομολογηθεί στo πλαίσιο της νέας δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ που είχε αποφασιστεί και στη σύνοδο της Λισαβόνας. Οι λόγοι της παύσης λειτουργίας του υποστρατηγείου έχουν να κάνουν με την όλη οικονομική διαχείριση των πραγμάτων από το ΝΑΤΟ που πλέον έχει αλλάξει ρότα. Το υποστρατηγείο μετατίθεται στην Ισπανία στην πόλη Torrejon υπό τη διοίκηση πλέον του Ισπανού υποπτεράρχου Ruben G. Servet και πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται γιατί η χώρα μας δεν κατάφερε να το διατηρήσει... Μια δυσαρέσκεια και απογοήτευση που εξέφρασε ως Έλληνας στρατιωτικός διοικητής του και ο Αρχηγός Τ.Α. αντιπτέραρχος Χρ. Βαΐτσης σε κάποιο σημείο της σύντομης ομιλίας του.
Η τελετή ξεκίνησε γύρω στις 10 :30 το πρωί στον υπαίθριο χώρο του Στρατηγείου με την όλη διαδικασία, ακόμα και τη θρησκευτική τελετή στην αγγλική γλώσσα!
Στα αγγλικά μίλησε και ο Αρχηγός Τ.Α. και δ/κτης του CAOC 7 αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης που αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης του Στρατηγείου που χρονολογείται από το 1999 στην 110 Π.Μ. και από το 2004 στο Κουτσόχερο.
Ο αντιπτέραρχος μεταξύ άλλων επισήμανε:
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το CAOC 7 έχει επιδείξει μία συνεχή πορεία προόδου, επιτυγχάνοντας αξιοθαύμαστες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής. Η λειτουργία του έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 1999, υλοποιώντας τους στόχους της συμμαχίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με την ανάληψη του έργου και της ευθύνης εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας του, το CAOC 7 ήταν υπεύθυνο για την ακεραιότητα της ανατεθείσας περιοχής εναέριας αστυνόμευσης της Ελλάδας, μέσω της άσκησης τακτικής διοίκησης επί συγκεκριμένων ελληνικών μέσων, όπως Κέντρα Ελέγχου Περιοχής, ραντάρ, πολεμικές μοίρες. Έχοντας ήδη πιστοποιηθεί ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων το 2003 και έπειτα από την επιτυχή μετεγκατάστασή του από την 110 Πτέρυγα Μάχης τον Μάρτιο του 2004, στις σημερινές εγκαταστάσεις του, εδώ στο προστατευμένο υπόγειο του ΟΑΚ5, το CAOC 7 επέκτεινε την τακτική διοίκησή του επί των Βουλγαρικών και Ρουμανικών μέσων τον Ιούνιο του 2005... H περιοχή ευθύνης του για την εναέρια αστυνόμευση επεκτάθηκε επί της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και πήρε την τελική της μορφή με την ανάληψη της ευθύνης εναέριας αστυνόμευσης της Αλβανίας, σε κυλιόμενη βάση με το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Ρoggio Renatico.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το CAOC 7 διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο σε πολυάριθμες δραστηριότητες, σημαντικά γεγονότα και πραγματικές επιχειρήσεις. Ήταν ο βασικός συντελεστής για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004 και για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι. Επιπλέον, η σημαντική υποστήριξη που παρείχε
στη Νατοϊκή επιχείρηση UNIFIED PROTECTOR στη Λιβύη το 2011, αποδείχτηκε καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχή εκτέλεση της επιχείρησης.
Επιπρόσθετα, το CAOC 7 προτάθηκε και πιστοποιήθηκε από τη Συμμαχία τρεις φορές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, για να φιλοξενήσει το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετείχε στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την εκτέλεση πολλών ασκήσεων και παρείχε εκπαίδευση σε πολυάριθμο Νατοϊκό προσωπικό της Νοτίου Περιοχής…
Αλλά πέραν αυτών που έχει επιτύχει, η παρουσία του CAOC 7 στην περιοχή της Λάρισας ήταν επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική κοινότητα, όχι μόνο για τη συνεισφορά του στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ του πολυεθνικού προσωπικού του και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Λάρισας. Επιτρέψτε μου να τολμήσω να πω ότι η γνωριμία και η επαφή μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη γεφύρωση των κενών, συνεισφέροντας έτσι στη διεθνή συνεργασία...».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας και μη διστάζοντας ως στρατιωτικός και ως πολίτης, αλλά και ως εθνικός Δ/κτης του Στρατηγείου να εκφράσει την δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του για το κλείσιμο του στρατηγείου ο Αρχηγός ΑΤΑ θα καταλήξει:
Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι το CAOC 7 ήταν προετοιμασμένο να συνεχίσει την εκτέλεση της αποστολής του, έχοντας άρτια καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, σύμφωνα με την απόφαση του Βόρειο-Ατλαντικού Συμβουλίου και μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας και της νέας της δομής Στρατιωτικής Διοίκησης, είμαστε υποχρεωμένοι να υποστείλουμε τη σημαία του.
Ως Νατοϊκός διοικητής δεν μπορώ παρά να ακολουθήσω πιστά, χωρίς να κρίνω, τις διαταγές. Παρόλα αυτά, ως στρατιωτικός και πολίτης χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ μπορώ να πω ότι η απόφαση για τον τερματισμό της λειτουργίας μίας μοναδικής, πλήρως επιχειρησιακής, πρόσφατης επένδυσης στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ εγείρει ερωτήματα. Επιπρόσθετα μιλώντας σαν εθνικός στρατιωτικός διοικητής, η απόφαση για την απομάκρυνση της μόνης Νατοϊκής οντότητας από το έδαφος ενός αποδεδειγμένα αφοσιωμένου συμμάχου όπως η Ελλάδα, προκαλεί δυσαρέσκεια και απογοήτευση που δε δύναται να δικαιολογηθούν από καμία πολιτική απόφαση...».
Για τη συνέχεια και τη μετεξέλιξη του Στρατηγείου που μεταφέρεται στην πόλη Torrejon μίλησε και ο νέος διοικητής του, ο Ισπανός υποπτέραρχος R. Servet.
Αμέσως μετά επακολούθησε η απανωτή υποστολή των σημαιών των χωρών Ελλάδος, Αμερικής, Ιταλίας, Γερμανίας, Αλβανίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, αλλά και των σημαιών του ΝΑΤΟ και του Στρατηγείου.
Έπειτα επακολούθησε σύντομη ξενάγηση στους υπόγειους χώρους του Στρατηγείου, που πλέον θα περιέλθει στην Πολεμική Αεροπορία, και μετα παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των επισήμων στην 110 Π.Μ.
Στην τελετή απενεργοποίησης μεταξύ άλλων παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και ξένοι ακόλουθοι.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass