ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΚΩΝ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Φεύγει η τράπεζα Πειραιώς από τον Πυργετό

* Σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση των τραπεζικών ομίλων στον ν. Λάρισας - Έκλεισε το κατάστημα του Αγ. Κωνσταντίνου η Alpha Bank

Δημοσίευση: 20 Απρ 2016 0:17
Αν δεν ανακληθεί η απόφαση της Πειραιώς, Δήμος και πολίτες απειλούν με απόσυρση των καταθέσεων… Αν δεν ανακληθεί η απόφαση της Πειραιώς, Δήμος και πολίτες απειλούν με απόσυρση των καταθέσεων…

 

Ως "κεραυνός εν αιθρία" έπεσε στους δημότες Τεμπών η πληροφορία για την επικείμενη κατάργηση του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στον Πυργετό. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους από 20 και πλέον δημοτικά διαμερίσματα και διεκπεραιώνει τις οικονομικές υποθέσεις του Δήμου Τεμπών, το ενδεχόμενο να κλείσει το υποκατάστημα προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Δήμου.

Στην προσπάθεια να αποφευχθεί το "λουκέτο" και διερμηνεύοντας την αγανάκτηση και την πικρία των δημοτών ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, έστειλε στον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Πειραιώς Μιχ. Σάλλα, επιστολή την οποία κοινοποίησε και σε ανώτερα στελέχη της Τράπεζας, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στους βουλευτές του νομού Λάρισας, , δια της οποίας ζητεί την ανάκληση της απόφασης, απειλώντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος και η τοπική κοινωνία θα επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με την τράπεζα και θα αποσύρουν τις καταθέσεις...

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Να σημειωθεί πάντως ότι την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση του δικτύου του συνόλου των συστηματικών τραπεζών που περιλαμβάνει δραστική συρρίκνωση των υποκαταστημάτων τους και μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Σήμερα η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει στη Θεσσαλία 42 καταστήματα εκ των οποίων τα 16 στη Λάρισα. Στο Δήμο Τεμπών λειτουργεί δύο, στον Πυργετό και στο Συκούριο. Εφόσον φύγει του Πυργετού, οι κάτοικοι ειδικά της περιοχής αυτής ή θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Συκούριο για να εξυπηρετηθούν ή θα πρέπει να αναζητήσουν διέξοδο στον Πλαταμώνα , όπου λειτουργεί κατάστημα η Alpha Bank. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", πριν από το Πάσχα, θα αποφασιστεί ποια και πόσα εκ των υποκαταστημάτων της Πειραιώς στη Θεσσαλία θα κλείσουν. Σημειώνεται πως εκτός από τα 8 υποκαστήματα της τράπεζας στη Λάρισα και τα δύο στο Δήμο Τεμπών, Πειραιώς λειτουργεί ακόμη στα Φάρσαλα, Τύρναβο, Αμπελώνα, Ελασσόνα, Αγιά και Νίκαια.

Στο μεταξύ και η Alpha bank συνεχίζει να μειώνει τον αριθμό των υποκαταστημάτων της καθώς καθώς από προχθές έπαψε να λειτουργεί το υποκατάστημα της περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου (βρισκόταν στην οδό 23ης Οκτωβρίου), με τους υπαλλήλους να έχουν μεταφερθεί στο κατάστημα της Κύπρου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πάντως στην επιστολή του δημάρχου Τεμπών κ. Κολλάτου, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

" Η τοπική αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται καθημερινά, κυρίως όμως αποδυναμώνεται ο πληθυσμός των τοπικών κοινωνιών τον οποίο κληθήκαμε και καλούμαστε να εξυπηρετούμε. Παρακαλούμε λοιπόν πριν την οριστική σας απόφαση να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω, τονίζεται στην επιστολή:

1. Το κατάστημα Πυργετού εξυπηρετεί περισσότερα από 20 Δημοτικά Διαμερίσματα (Πυργετός, Ραψάνη, Αιγάνη, Κρανιά, Παραλία Αιγάνης, Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα, Παραλία Κουλούρας, Παλαιόπυργος, Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό, Σ.Σ. Ραψάνης, Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας, Παλαιοί Πόροι, Παλαιός Παντελεήμονας, Παντελεήμονας, Σκοτίνα, Γόννοι, Αμπελάκια κα).

2. Ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετεί υπερβαίνει τους 20.000 πολίτες ενώ την περίοδο του καλοκαιριού λόγω της ύπαρξης των παραλιών και του εποχικού πληθυσμού υπερβαίνει τους 60.000 κατοίκους.

3. Η σκέψη για κατάργηση του παραπάνω καταστήματος θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων (Τεμπών, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου). Η αναστάτωση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δηλώσεις κτηματογράφησης του Δήμου Τεμπών, καθώς έδρα του κτηματολογίου έχει επιλεγεί ο Πυργετός λόγω της ύπαρξης του συγκεκριμένου καταστήματος. Πληροφοριακά τα δικαιώματα δηλώσεων υπερβαίνουν κατά πολύ τις 150.000 και γίνεται εύκολα αντιληπτό ο όγκος των παραβόλων και ο αριθμός των ανθρώπων που θα εξυπηρετηθούν από το κατάστημα.

4. Το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής καλύπτοντας δυναμικές καλλιέργειες όπως ακτινίδιο, ελιά, κρασί, αμπέλι, κάστανο αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της παραλίας και των τουριστικών καταλυμάτων. Άρα γίνεται κατανοητό ότι μπορεί να γίνει αρωγός του διπόλου αγροτικής-τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια της ύπαρξης δομών και υποδομών που εξυπηρετούν τους κατοίκους, ενισχύουν την συγκράτηση του πληθυσμού και τονώνουν την τοπική οικονομία.

5. Σας υπενθυμίζω επίσης πως ο Δήμος μας χρησιμοποιεί τα καταστήματα της Τράπεζας σας για τις οικονομικές κινήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Τ., του ΔΟΠΑΠΕΠΤ του Δήμου και είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Επειδή νομίζουμε ότι δεν είναι απαγορευτικά τα έξοδα για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματός σας στον Πυργετό και επειδή δεν είναι δυνατό να σταθμίζονται με στενά οικονομικά κριτήρια που υπακούουν στο βωμό της όποιας «ορθολογιστικής» περιοριστικής πολιτικής, παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας αυτή που πλήττει ένα σημαντικό μέρος των συνδημοτών μας. Διαφορετικά θα σταθμίσουμε και εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και θα αποσύρουμε τις καταθέσεις μας".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass