ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ "ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ" ΧΘΕΣ ΓΙΑ 48 ΩΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΞΕΔΙΔΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Μπήκε το πρώτο "λουκέτο" για φοροδιαφυγή

* Άγριο "κυνηγητό" σε επιχειρήσεις από ελεγκτικό κλιμάκιο της ΥΕΔΔΕ και εφοριακούς γειτονικών πόλεων

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2016 12:42
Το πρώτο ηχηρό μήνυμα στην αγορά της Λάρισας ότι το "πάρτι" της φοροδιαφυγής τελείωσε, εστάλη. Η Εφορία αγριεύει…  Το πρώτο ηχηρό μήνυμα στην αγορά της Λάρισας ότι το "πάρτι" της φοροδιαφυγής τελείωσε, εστάλη. Η Εφορία αγριεύει…

Του Γιώργου Νούλη

Το "πάρτι" της φοροδιαφυγής που στήθηκε τους τελευταίους μήνες μετά την κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων υποχρεώνοντας τους εφοριακούς της Λάρισας να επιβάλουν πρόστιμα "χάδια" στους παραβάτες, φαίνεται πως τελειώνει…

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του νομού μετά την πρόσφατη ενεργοποίηση της διάταξης για άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης, επιστρατεύουν πλην του καταλογισμού των νέων τσουχτερών προστίμων και το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων για λόγους φοροδιαφυγής, επιβάλλοντας το πρώτο φετινό φορολογικό "λουκέτο" στην αγορά της Λάρισας.

Το λουκέτο μπήκε σε καφετέρια της πλατείας Ταχυδρομείου, στην οποία μετά από σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε ανήμερα της Παναγίας, διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης δεκάδων φορολογικών στοιχείων. Χθες στις 10 το πρωί με εντολή του προϊσταμένου της ελεγκτικής υπηρεσίας της Α΄ Εφορίας, αστυνομικοί προχώρησαν στο "σφράγισμα" της επιχείρησης με τη θυροκόλληση της απόφασης για τη 48ωρη αναστολή της λειτουργίας της. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο μήνυμα που θυροκολλήθηκε στην επιχείρηση, ότι "σφραγίστηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων» αναγράφεται και στην αγγλική γλώσσα, «operations suspended due to tax violations» για όποιον ...δεν κατάλαβε.

Το χθεσινό λουκέτο, που όπως ειπώθηκε στην "Ε", αναδεικνύει την αποφασιστικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών να καταστείλουν τη φοροδιαφυγή, συνιστά μέτρο παραδειγματισμού και στέλνει ηχηρό μήνυμα προς την αγορά ότι οι φορολογικοί έλεγχοι, επικεντρωμένοι σε κλάδους με αυξημένες παραβάσεις όπως η εστίαση, τα κέντρα διασκεδάσεως, καθώς και σε περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση έχει δεχθεί καταγγελίες φορολογουμένων, θα διενεργούνται με αμείωτους ρυθμούς…

Προς την κατεύθυνση και σύμφωνα με τις εντολές της ΓΓΔΕ, ο γγ της οποίας Γ. Πιτσιλής βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ζητώντας καθημερινή ενημέρωση, κλιμάκια της νεοσύστατης ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), ενισχυμένα από εφοριακούς της Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Λαμίας έχουν τεθεί σε συναγερμό και διενεργούν τις τελευταίες ημέρες καθημερινούς έλεγχους στην διακίνηση και στην πώληση των αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, ενώ εξετάζουν εξονυχιστικά εάν εκδόθηκαν παραστατικά διακινήσεως, τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.) οι εντολές προβλέπουν την απαραίτητη είσοδο εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πωλήσεως για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών, κ.λπ.

Για το μέτρο της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης προβλέπονται δύο διαδικασίες. Η μία διαδικασία είναι αυτή της περίπτωσης της άσκησης βίας ή απειλών κατά τον έλεγχο, ή της φοροδιαφυγής καθ’ υποτροπήν, δηλαδή περισσότερες παραβάσεις από διαφορετικούς ελέγχους μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται μία προσωρινή πράξη ενώ ο φορολογούμενος έχει την ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις και αν οι εξηγήσεις του δεν κριθούν επαρκείς, τότε με απόφαση του γενικού γραμματέα, κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας, μπορεί να κλείσει η εγκατάσταση μέχρι ένα μήνα. Όταν διαπιστωθεί μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, τότε, εντός των επομένων 24 ωρών από την διαπίστωση της παράβασης, κλείνει για 48 ώρες το κατάστημα. Ο νόμος προβλέπει είτε 10 στοιχεία –10 παραστατικά να μην έχουν εκδοθεί, είτε παραστατικά αξίας άνω των 500 ευρώ –1 ή και περισσότερα και σε άθροισμα 500 ευρώ. Στο διάστημα που η επιχείρηση παραμένειμ κλειστή, ελέγχεται για να μην παραβιαστεί ο χώρος από την ιδιοκτησία γιατί αν συμβεί προβλέπεται και αυτόφωρο…

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Ενημερωτικά θυμίζουμε πως από 25 Ιουλίου ισχύει το νέο σύστημα επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων ή για ανακριβή έκδοση ή λήψη φορολογικών στοιχείων. Ειδικότερα σύμφωνα μ΄αυτό:

- Επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

- Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

- Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

- Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass