ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ:

«Βαπτίζουν» το κρασί «τρόφιμα» και γλιτώνουν φόρους

* ΚΕΟΣΟΕ: Μόνο σ’ ένα από τα τρία λίτρα επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) *Τρ. Αλεξιάδης: «Θα επανεξεταστεί ο ΕΦΚ αν δεν επιτευχθεί το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα»

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2016 13:04

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Τιμολόγια τα οποία εκ των υστέρων ακυρώνονται, τιμολόγια στα οποία αντί για οίνος στην περιγραφή είδους αναγράφεται «Τρόφιμα», επαναγέμισμα ή αντικατάσταση του περιέκτη συσκευασιών που εμπεριέχουν τα bag-in-box (ασκοί)», είναι τρεις τρόποι με τους οποίους παρακάμπτεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί (20 λεπτά ανά λίτρο) όπως καταγγέλλει η ΚΕΟΣΟΕ στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων), διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, έλεγχοι είτε για την διακίνηση οίνων, είτε για τα αποθέματά τους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα η επιβολή του φόρου να αφορά μόνο ένα τμήμα των οινοπαραγωγών, των οποίων μάλιστα οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί εξαιτίας της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί. Είναι επόμενο οι αγοραστές οίνου, είτε πρόκειται για τελικά σημεία πώλησης είτε για το ενδιάμεσο εμπόριο να «προτιμούν αφορολόγητο» προϊόν το οποίο διακινείται στη μισή αξία απ’ ό,τι το νόμιμα διακινούμενο», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ και καταθέτει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις εξής καταγγελίες:

«Οι παράνομες διακινήσεις οίνων πραγματοποιούνται και από οινοποιεία, αλλά και από φυσικά πρόσωπα που οινοποιούν μόνα τους την παραγωγή τους. Η διακίνηση παράνομα πωλούμενων οίνων πραγματοποιείται, είτε με την έκδοση τιμολογίων τα οποία εκ των υστέρων ακυρώνονται είτε με την έκδοση τιμολογίων στα οποία αντί για οίνος στην περιγραφή είδους αναγράφεται «Τρόφιμα» είτε ακόμη και με το επαναγέμισμα ή την αντικατάσταση του περιέκτη συσκευασιών που εμπεριέχουν τα bag-in-box (ασκοί).

Έντονο είναι και το φαινόμενο παράνομης διακίνησης οίνων από αδήλωτες αποθήκες ή ακόμη και σπίτια, αποθεμάτων οίνων που δεν δηλώθηκαν κατά την υποχρεωτική απογραφή της 31ης Δεκεμβρίου 2015 βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Ένα μέρος των διαμαρτυριών αφορά σε διακινήσεις οίνων από φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν προβαίνουν σε δηλώσεις παραγωγής (υποχρεούνται άνω των 1000 λίτρων οίνου), οι οποίοι διακινούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους (λιανική, ταβέρνες, κλπ) μη καταβάλλοντας ΕΦΚ, ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος.

Μεγάλο μέρος της αδήλωτης παραγωγής διακινείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες από «αφανή» οινοποιεία τα οποία δεν υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής, αλλά και από φυσικά πρόσωπα που οινοποιούν και πωλούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους.

Η διάσταση αυτή μεταξύ δηλούμενης και μη οινοπαραγωγής, ελάμβανε χώρα και κατά το παρελθόν, όχι όμως σε αυτή την έκταση. Κατά την επόμενη περίοδο αναμένεται περαιτέρω ένταση του φαινομένου, εάν συνυπολογισθεί και η μεταρρύθμιση στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, αφού η τάση για μη έκδοση παραστατικών θα ενταθεί για φορολογικούς λόγους», προειδοποιεί η ΚΕΟΣΟΕ και προσθέτει:

«Δεδομένου ότι οι πιέσεις για διακίνηση οίνων εκτός πεδίου ΕΦΚ έχει ενταθεί, η τάση αυτή έχει ήδη επεκταθεί και στον χώρο των οργανωμένων οινοποιείων. Ενδεικτικό επίσης στην κατεύθυνση αυτή είναι και η μείωση των πωλήσεων των οργανωμένων οινοποιείων το πεντάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Οι καταγγελίες της ΚΕΟΣΟΕ πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης.

Απαντώντας, πάντως, σε παρόμοια ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης είχε εξαγγείλει πρόγραμμα ελέγχων από τις φορολογικές αρχές για «τον εντοπισμό τυχόν παράνομης παραγωγής και διακίνησης κρασιού».

Ταυτόχρονα, είχε προαναγγείλει ότι «ο συντελεστής ΕΦΚ που επεβλήθη στο κρασί διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στήριξης της χώρας, λόγω των εκτάκτων αναγκών της ελληνικής οικονομίας και θα επανεξεταστεί στην περίπτωση μη επίτευξης του προσδοκώμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

• Ο ελληνικός αμπελώνας από 817.435 στρέμματα το 1990 μειώθηκε στα 652.647 στρέμματα το 2015,

• η οινοπαραγωγή από 352.600 τόνους το 1990 μειώθηκε σε 250.100 τόνους το 2015 (χάθηκαν πάνω από 100.000 τόνους σε 25 χρόνια),

• η κατανάλωση οίνου από 310.500 τόνους το 1995 υποχώρησε στους 234.700 τόνους το 2015,

• η ανά καταναλωτή κατανάλωση από 41,4 λίτρα το 1995 έπεσε στα 31,1 λίτρα το 2015.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass