ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Μειώσεις δημοτικών τελών 5% για τους πολίτες, 20% για τους επαγγελματίες

* «Η πρότασή μας αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της συνολικής μας προσπάθειας για στήριξη των συμπολιτών μας, μέσα στην περίοδο της κρίσης» δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης.

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2017 23:00

Μετά το κοινωνικό τιμολόγιο στο νερό, ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά – από το 2018 - στη μείωση και των τελών καθαριότητας και φωτισμού, κατά 5% για τους πολίτες και κατά 20% για τους επαγγελματίες.

Πολλές δημοτικές αρχές για να αναδείξουν την κοινωνική τους πολιτική δεν προχωρούσαν σε αυξήσεις τονίζοντας το «πάγωμα» των τελών, αλλά σήμερα, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ο Δήμος Λάρισας μειώνει τα ανταποδοτικά τέλη.

Η μείωση των τελών κατά 5% στους πολίτες, αφορά στους κατοίκους της Λάρισας και της Γιάννουλης ενώ εξισώνονται οι συντελεστές στα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας με την Τερψιθέα. Από τη μεγαλύτερη (20%) μείωση των τελών στον επαγγελματικό κόσμο, εξαιρούνται ωστόσο τράπεζες, σούπερ μάρκετ, κλινικές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται όλες οι ευπαθείς ομάδες καθώς εντάσσονται οι τρίτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από την εφαρμογή του μέτρου ο Δήμος Λαρισαίων, θα απολέσει περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ από τα έσοδά του αλλά όπως και στα τέλη με το νερό, έτσι και με τα ανταποδοτικά τέλη, προτάχθηκε η κοινωνική πολιτική.

Η εισήγηση εγκρίθηκε προχθές, από την Οικονομική Επιτροπή και ο «επανακαθορισμός κατηγοριών υπόχρεων και αναπροσαρμογή συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού» θα συζητηθεί, στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη.

«Η πρότασή μας» δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, «αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της συνολικής μας προσπάθειας για στήριξη των συμπολιτών μας, μέσα στην περίοδο της κρίσης».

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Η εισήγηση των αντιδημάρχων Οικονομίας Παν. Νταή και Οικονομικών Αθαν. Αδαμόπουλου εγκρίθηκε ομόφωνα προχθές, από την Οικονομική Επιτροπή. Η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο «τον επανακαθορισμό των κατηγοριών υπόχρεων και την αναπροσαρμογή των συντελεστών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, ως εξής:

Μείωση των συντελεστών των στεγασμένων χώρων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες Α και Β Ζώνης κατά ποσοστό 5%, οπότε διαμορφώνονται για την Α Ζώνη σε 2,09 ευρώ/τ.μ από 2,20 ευρώ/τ.μ και για την Β’ Ζώνη σε 1,56 ευρώ/τ.μ από 1,64 ευρώ/τ.μ

Αναπροσαρμογή του συντελεστή των στεγασμένων χώρων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες στις Τοπικές Κοινότητες του πρώην Δήμου Κοιλάδας από 1,50 ευρώ /τ.μ σε συντελεστή 1,06 ευρώ/τ.μ. ετησίως προς εξομοίωση με τον αντίστοιχο συντελεστή της Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας και μείωση του συντελεστή των στεγασμένων χώρων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες στις Δημοτικές Κοινότητες του πρώην Δήμου Γιάννουλης κατά ποσοστό 5%, οπότε διαμορφώνεται σε 1,29 ευρώ/τ.μ από 1,35 ευρώ/τ.μ ετησίως.

Α Κατηγορία υπόχρεων στεγασμένου χώρου άλλης χρήσεως: Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πλην όσων παρέχουν υπηρεσίες, Τράπεζες, ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Δημοσίου, Ασφαλιστικά Ταμεία - ΕΦΚΑ, Ιδιωτικές Κλινικές, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Τηλεπικοινωνίες, Πανεπιστήμια - Τ.Ε.Ι, Επιμελητήρια, Γραφεία & Εγκαταστάσεις Συνδέσμων επιχειρήσεων, ΚΤΕΛ, ΚΤΕΟ, εταιρίες παροχής & διανομής φυσικού αερίου, υγραερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, Εμπορικά Κέντρα, Πολυκαταστήματα, Υπεραγορές Λιανικού Εμπορίου, Σούπερ Μάρκετ, Εταιρίες γηπεδικών εγκαταστάσεων μεγάλης έκτασης, ανεξαρτήτου Ζώνης με συντελεστή 4,61 ευρώ/τ.μ.ετησίως

Β Κατηγορία υπόχρεων στεγασμένου χώρου άλλης χρήσεως: Περιλαμβάνει τους στεγασμένους χώρους άλλης χρήσεως πλην των εντασσομένων στην Α και Γ Κατηγορία με συντελεστή 3,69 ευρώ/τ.μ. από 4,61 ευρώ /τ.μ λόγω μείωσης ποσοστού 20% του συντελεστή για Α Ζώνη και με συντελεστή 3,10 ευρώ/τ.μ από 3,88 ευρώ/τ.μ. ετησίως, λόγω μείωσης αυτού κατά ποσοστό 20% για Β Ζώνη.

Γ Κατηγορία υπόχρεων στεγασμένου χώρου άλλης χρήσεως: Εκθέσεις αυτοκινήτων, Εκθέσεις επίπλων και Εκθέσεις ή εγκαταστάσεις παραγωγής οικοδομικών υλικών ανεξαρτήτως Ζώνης με συντελεστή 2,42 ευρώ/τ.μ. από 3,03 ευρώ /τ.μ λόγω μείωσης ποσοστού 20% του συντελεστή.

Απαλλαγή των ποιμνιοστασίων, βουστασίων, χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα.

Μείωση των συντελεστών των υπόχρεων στεγασμένων χώρων άλλης χρήσης όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Τερψιθέας, των πρώην Δήμων Γιάννουλης και Κοιλάδας κατά ποσοστό 20% οπότε διαμορφώνονται σε 1,10 ευρώ/τ.μ από 1,40 ευρώ/τ.μ ετησίως, σε 2,10 ευρώ/τ.μ από 2,63 ευρώ/τ.μ ετησίως εκτός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν στο συντελεστή 2,63 ευρώ/τ.μ ετησίως και σε 1,20 ευρώ/τ.μ από 1,50 ευρώ/τ.μ ετησίως αντίστοιχα

Κατηγορία υπόχρεων μη στεγασμένων χώρων άλλης χρήσης ανεξαρτήτου Ζώνης με συντελεστή 1,30 ευρώ /τ.μ από 1,64 ευρώ /τ.μ ετησίως».

Να διευκρινισθεί ότι η Α Ζώνη περιλαμβάνει την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών: Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Βόλου, Σιδηροδρομικές Γραμμές, Φαρσάλων, Ηρώων Πολυτεχνείου, Λαγού, Ποταμού Πηνειού και Γκύζη. Η Β’ Ζώνη περιλαμβάνει την υπόλοιπη περιοχή της Λάρισας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Με βάση λοιπόν και την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, αναλυτικά οι συντελεστές του 2018, έχουν ως εξής:

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Λάρισα: Κατοικίες, κοινόχρηστα πολυκατοικιών- οικιών: Α Ζώνη 2,09 ευρώ/τ.μ. και, Β Ζώνη 1,56 ευρώ / τ.μ..

Δ.Κ. Τερψιθέας - οικισμοί Κουλουρίου- Αμφιθέας: 1,06 ευρώ / τ.μ.

Δ.Κ. Γιάννουλης και Φαλάνης: 1,29 ευρώ / τ.μ.

Τ.Κ. Κοιλάδας, Αμυγδαλέας, Ελευθερών, Κουτσοχέρου, Λουτρού, Ραχούλας, Μάνδρας: 1,06 ευρώ / τ.μ.

ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΛΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Επαγγελματικοί χώροι, όπως περιγράφονται στην Α Κατηγορία, ανεξαρτήτου Ζώνης: 4,61 ευρώ / τ.μ.

Επαγγελματικοί χώροι, όπως περιγράφονται στην Β Κατηγορία: Α Ζώνη 3,69 ευρώ / τ.μ. και, Β’ Ζώνη 3,10 ευρώ / τ.μ.

Επαγγελματικοί χώροι, όπως περιγράφονται στην Γ Κατηγορία ανεξαρτήτου Ζώνης: 2,42 ευρώ / τ.μ.

Ποιμνιοστάσια, Βουστάσια, Χοιροστάσια, Πτηνοτροφεία ανεξαρτήτου Ζώνης: 0 ευρώ / τ.μ.

Δ.Κ. Τερψιθέας - οικισμοί Κουλουρίου – Αμφιθέας: Όλοι οι επαγγελματικοί χώροι 1,10 ευρώ / τ.μ.

Δ.Κ. Γιάννουλης και Φαλάνης: Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πλην όσων παρέχουν υπηρεσίες 2,63 ευρώ / τ.μ.. Όλοι οι επαγγελματικοί χώροι εκτός των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος 2,10 ευρώ / τ.μ.

Τ.Κ. Κοιλάδας, Αμυγδαλέας, Ελευθερών, Κουτσοχέρου, Λουτρού, Ραχούλας, Μάνδρας: Όλοι οι επαγγελματικοί χώροι 1,20 ευρώ / τ.μ.

 ΜΗ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΛΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Ακάλυπτοι Χώροι ανεξαρτήτου Ζώνης: 1,30 ευρώ / τ.μ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Από τις αρχές του φθινοπώρου» σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης «επεξεργαζόμαστε και αξιολογούμε τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε μειώσεις των δημοτικών τελών. Η ανάλυση των στοιχείων που έχει γίνει, μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε στοχευμένες μειώσεις των δημοτικών τελών, χωρίς βεβαίως να διαταραχθεί η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας και η παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας που στηρίζονται στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες.

Βασική μας πρόθεση είναι να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην ανακούφιση των πολιτών του Δήμου μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι μέσα στην κρίση όλοι οι πολίτες, νοικοκυριά και επαγγελματίες, έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στα οικονομικά τους.

Έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών. Οι μειώσεις αυτές είναι της τάξης του 5% σε όλα τα νοικοκυριά και 20% στους επαγγελματίες, με κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Σας θυμίζω, ότι από την αρχή της θητείας μας, αποφασίσαμε σημαντικές μειώσεις έως και την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, στις οποίες προστίθενται οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι τρίτεκνοι.

Πιστεύω πως η πρότασή μας» καταλήγει ο δήμαρχος «που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της συνολικής μας προσπάθειας για στήριξη των συμπολιτών μας, μέσα στην περίοδο της κρίσης. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως πρόκειται για μια σημαντική απόφαση με ουσιαστικό αντίκρισμα για όλους».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass