ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΪΟΥ Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΑΓΙΑΣ, ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ

Στο Κτηματολόγιο μπαίνει όλος ο ν. Λάρισας

* Τί εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια θα είναι η διαδικασία

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2018 22:09
Στην τελική φάση για την ένταξη όλου του νόμου στο εθνικό κτηματολόγιο , εισέρχονται  από τον Μάιο οι διαδικασίες κτηματογράφησης…. Στην τελική φάση για την ένταξη όλου του νόμου στο εθνικό κτηματολόγιο , εισέρχονται από τον Μάιο οι διαδικασίες κτηματογράφησης….

Μπορεί οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων και η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να έχουν αναδείξει το 2018 ως έτος «ορόσημο» για την κτηματαγορά, ωστόσο το νέο έτος για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του ν. Λάρισας επιφυλάσσει πρόσθετες προκλήσεις…


 Δέκα χρόνια μετά την κτηματογράφηση του μεγαλύτερου μέρους του Δήμου Λαρισαίων και δύο χρόνια μετά την ένταξη τριών προ-καποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και των Τεμπών στο Εθνικό Κτηματολόγιο ξεκινά από τον ερχόμενο Μάιο, (στις 8 Μαίου σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε") η καταγραφή των ακινήτων στις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές του νομού, του δήμου Λαρισαίων, της Αγιάς, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ.  
Έχοντας υπογραφεί από τον περασμένο  Σεπτέμβριο η σύμβαση της ΕΚΧΑ με την ανάδοχο εταιρία, την  «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2» και ενώ το τελευταίο διάστημα διενεργούνται  από τοπογράφους οι σχετικές μελέτες, το έργο της κτηματογράφησης εισέρχεται στην τελική φάση της υλοποίησης του, φιλοδοξώντας να βάλει οριστικά και αμετάκλητα, τάξη σ΄ ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ενίσχυε τις καταπατήσεις, την παράνομη και την αυθαίρετη δόμηση σε όλο το νομό Λάρισας.
 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες των περιοχών αυτών, πριν από τη δήλωση των  ακινήτων τους,  θα έχουν λίγους ακόμη μήνες για να προετοιμαστούν, να κλείσουν τυχόν εκκρεμότητες που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους, να επικαιροποιήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, να μετατρέψουν τα προσύμφωνα και τις χρησικτησίες σε οριστικά συμβόλαια, να κάνουν αποδοχή κληρονομιών, να έχουν δηλαδή καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας ώστε μόλις ξεκινήσει το έργο κτηματογράφησης να διεκπεραιώσουν χωρίς προβλήματα τη διαδικασία που θα διαρκέσει τρείς μήνες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ντόπιων κατοίκων των περιοχών και ένα εξάμηνο για ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν στο εξωτερικό.
 ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ
Οι νέες περιοχές που θα κτηματογραφηθούν και αφορούν σε 284.000 περίπου δικαιώματα ιδιοκτησιών, είναι οι εξής:
* ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ , ΚΟΙΛΑΔΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ, ΛΟΥΤΡΟ, ΜΑΝΔΡΑ, ΡΑΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑ.  Συνολικά τα δικαιώματα είναι 19.040. Θυμίζουμε πως από το 2008 έως το 2013 είχαν κινηματογραφηθεί περίπου 80.000 δικαιώματα ιδιοκτησιών του Δήμου Λαρισαίων, Αμφιθέας και Κουλουρίου.
* ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: ΑΓΙΑ, ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΗ, ΑΝΑΒΡΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΑΦΟΣ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΡΙ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΜΕΛΙΒΟΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ , ΟΜΟΛΙΟ, ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΣΚΛΗΘΡΟ, ΣΤΟΜΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ.  Συνολικά τα δικαιώματα είναι 71.378.
* ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΕΙΑ, ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΒΑΜΒΑΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ, ΒΡΥΣΙΑ, ΔΑΣΟΛΟΦΟΣ, ΔΕΝΔΡΑ, ΔΙΛΟΦΟΣ, ΕΡΕΤΡΙΑ, ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΚΑΤΩΧΩΡΙ, ΚΡΗΝΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΥΔΡΙΟ, ΝΑΡΘΑΚΙ, ΝΕΡΑΙΔΑ, ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ, ΠΟΛΥΝΕΡΙ, ΡΕΥΜΑΤΙΑ, ΣΙΤΟΧΩΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΥΠΕΡΕΙΑ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 84.386.
* ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ,  ΑΓΝΑΝΤΕΡΗ, ΑΡΜΕΝΙΟ, ΒΟΥΝΑΙΝΑ, ΓΛΑΥΚΗ, ΔΙΛΟΦΟ, ΔΟΞΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ, ΖΑΠΠΕΙΟ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΙΛΕΛΕΡ (ΚΥΨΕΛΗΣ), ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΜΕΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΙΚΡΟ ΒΟΥΝΟ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ, ΜΥΡΩΝ, ΝΑΜΑΤΑ, ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ, ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΝΕΕΣ ΚΑΡΥΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΝΙΚΗ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ, ΣΩΤΗΡΙΟ, ΧΑΛΚΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 108.976
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Σχετικά με τη διαδικασία κτηματογράφησης οι ιδιοκτήτες να έχουν ακόμη υπόψη τους τα εξής:
* Οι δηλώσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά στο γραφείο κτηματογράφησης και περιλαμβάνουν τόσο τη γεωμετρική περιγραφή των ακινήτων (θέση, σχήμα, έκταση) όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
 * Κάθε δήλωση αφορά σε ένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Το "πάγιο" τέλος είναι στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα με εξαίρεση τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), όπου το τέλος ανέρχεται στα 20 ευρώ. Για τις αγροτικές εκτάσεις προβλέπεται η καταβολή έως δύο και μόνο ανταποδοτικών τελών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των χωραφιών ή βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί από τον ίδιο δικαιούχο στην ίδια περιοχή. Δηλαδή αν ένας έχει την κυριότητά του ένα διαμέρισμα  με αποθήκη θα καταβάλει 55 ευρώ και αν έχει και ένα χωράφι θα πληρώσει και άλλα 35 ευρώ. Εννοείται ότι πρέπει να προηγηθεί η πληρωμή του τέλους στις τράπεζες.
* Η δήλωση αφορά σε όλα τα ακίνητα, είτε είναι εντός, είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά. Και επειδή σχετίζεται με όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα, σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν.
* Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα με απλά φωτοαντίγραφα (δεν είναι ανάγκη να είναι επικυρωμένα) των πράξεων που το αποδεικνύουν.
* Σε ειδικές περιπτώσεις ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων πρέπει να προσκομίζονται τα ανάλογα έγγραφα. Για παράδειγμα σε κληρονομούμενα ακίνητα πρέπει να προσκομίζονται δήλωση αποδοχής κληρονομιάς ή πιστοποιητικό γραμματείας δικαστηρίου , έκθεση περιγραφής ακινήτων και πιστοποιητικό μετεγγραφής στο υποθηκοφυλακείο.
 * Το έντυπο της δήλωσης δεν έχει σχέση με το φορολογικό έντυπο Ε9. Στο Ε9 δηλώνονται τα ακίνητα που έχει κάποιος στην κατοχή του, ενώ στη δήλωση αυτή καταγράφονται στην ουσία τα δικαιώματα που έχει πάνω στο ακίνητο. Με τον όρο δικαίωμα εννοούμε την πλήρη ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, την επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία. Εν ολίγοις με τη δήλωση καταγράφονται και κατά συνέπεια κατοχυρώνονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους κυριότητας, ψιλής κυριότητας, επικαρπίας, δουλείες, υποθήκες, προσημειώσεις υποθηκών, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές - ανακοπές και μισθώσεις καθώς και μεταφορά συντελεστή.
* Γίνονται δεκτά μόνο κύρια συμβόλαια. Προσύμφωνα, όμως που έχουν καταρτισθεί προ 20ετίας τουλάχιστον, λαμβάνονται υπόψη ως έγγραφα που αποδεικνύουν χρησικτησία. Οπότε είναι προτιμότερο τα προσύμφωνα κάτω της 20ετίας, να γίνουν κύρια συμβόλαια.
ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΗΛΩΘΕΙ…
 Τι σημαίνει όμως, αμελώ ή δεν θέλω και δεν υποβάλω τη δήλωση κτηματογράφησης; Τι θα γίνει αν οι ιδιοκτήτες των νέων περιοχών δεν δηλώσουν το ακίνητο τους; Επειδή η διαδικασία είναι υποχρεωτική, το χειρότερο που μπορεί να πάθουν είναι να περιέλθει το ακίνητό τους στην κατοχή του Δημοσίου  και το καλύτερο να εγκλωβιστούν σε ένα πολυέξοδο και πολύχρονο δικαστικό αγώνα κατοχύρωσης της περιουσίας τους.  
 Πρέπει να γίνει σαφές συνεπώς, πως τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν θα καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».  Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Δεν αρκεί να δηλωθεί ένα ακίνητο στο γραφείο κτηματογράφησης. Πρέπει να δηλωθεί και σωστά. Γιατί, οποιαδήποτε διόρθωση στο μέλλον θα είναι επιτρεπτή μόνο μέσω της βάσης του υπ. Οικονομικών. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει αναντιστοιχία δηλωθέντων ακινήτων στο Κτηματολόγιο και στην Εφορία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει… 
Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass