Η μεγάλη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 15:12

Το μεγάλο ζητούμενο για τις τράπεζες είναι η επιστροφή στις πραγματικές τραπεζικές εργασίες, δηλαδή στις χρηματοδοτήσεις και αυτό εξαρτάται περισσότερο από την αύξηση της ζήτηση από πλευράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναφέρει επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.


«Από πλευράς τραπεζών υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την κάλυψη των αναγκών τους. Το ζήτημα εντοπίζεται στην ζήτηση που ακόμη και σήμερα υπολείπεται της προσφοράς των κεφαλαίων από μέρους των τραπεζών» προσθέτει.
Όπως τονίζουν σε κάθε τους δημόσια δήλωση διοικητικά τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες έχουν πλέον συγκεκριμένα σχέδια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών και συμβάλουν ήδη με τις δικές τους δυνάμεις στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει αίτημα για χρηματοδότηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου και να μην εγκριθεί.
Το ζήτημα της αύξησης της ζήτησης για χρηματοδοτήσεις, θεωρείται από πλευράς τραπεζικών στελεχών η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ακομη μεγαλύτερη και από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων έχει πλέον πάρει τον δρόμο του. Τα αποτελέσματα είναι εντός των στόχων που εχουν τεθεί και ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθηθούν και στην επόμενη διετία.Το μεγάλο ζήτημα είναι να αυξηθούν οι πηγές κερδοφορίας που θα στηρίξουν την νέα εποχή του τραπεζικού συστήματος και αυτό εξαρτάται κατα κύριο λόγο από την αύξηση της ζήτησης από μέρους ιδιωτών και επιχειρησεων, αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα τραπεζικά στελέχη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Γενικότερα όπως επισήμανε πρόσφατα η Fitch στην έκθεση της για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται καθώς καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας δεν χρειάστηκε να υποβάλει ένα σχέδιο άντλησης κεφαλαίων ως αποτέλεσμα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον Μάιο του 2018. Επίσης η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα όσον αφορά τη ρευστότητα συνεχίζει να μειώνεται. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε στα 16,3 δισ. ευρώ (9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ), από τα 33,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, ανέφερε στην έκθεση της.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls τον Ιούνιο του 2018. Παράλληλα, σταδιακή βελτίωση εμφανίζει και η εμπιστοσύνη των καταθετών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Fitch, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 4,7 δισ. ευρώ (3,7%) το πρώτο πεντάμηνο του 2018, αντανακλώντας την υποχώρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με την έξοδο από το πρόγραμμα και την ισχυρή τουριστική περίοδο. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η αύξηση των καταθέσεων θα συνεχιστεί καθώς ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, παρότι η επιστροφή των καταθέσεων θα συνεχίσει να επιβαρύνεται από τα υψηλά δημοσιονομικά βάρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1