Η έξοδος από τα μνημόνια δεν... συγκίνησε τις αγορές

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΕΕ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ- "ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ"

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2018 15:15

Μπορεί για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τους Ευρωπαίους πιστωτές η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα και το τέλος του έπους των μνημονίων να αποτελεί «ορόσημο», ωστόσο για τις αγορές ήταν περισσότερο μία «συμβολική» στιγμή, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στις εξωτερικές αναταραχές, με τις πρόσφατες που σημειώθηκαν σε Τουρκία και Ιταλία να το αποδεικνύουν περίτρανα. Η αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν φάνηκε έτσι να «γιορτάζει» τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης, έχοντας τις προηγούμενες ημέρες επιδεινωθεί λόγω της κρίσης της τουρκικής λίρας.

Το Χρηματιστήριο μετά το θετικό άνοιγμα γύρισε σε πτώση ενώ τα ομόλογα παρέμειναν σχεδόν στα ίδια προχθεσινά επίπεδα. Ειδικότερα, στην αγορά ομολόγων,  η απόδοση του δεκαετούς υποχωρούσε στο 4,28% έναντι κλεισίματος στο 4,33% στην προηγούμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H πτώση των πέντε μονάδων βάσης θεωρείται σημαντική, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα έχει συνέχεια…

ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Την ίδια στιγμή τον πήχη των προσδοκιών για την έξοδο στις αγορές, μία ημέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, χαμηλώνει το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εξηγεί πως οι ευρύτερες πολιτικές εντάσεις περιορίζουν τις προσδοκίες για έξοδο στις αγορές των επόμενο μήνα. Όπως σημειώνει, η χώρα είναι διατεθειμένη να επιστρέψεις στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκει να ανοικοδομήσει την καμπύλη επιτοκίων της και να αποκατασταθεί ως κανονικός δανειζόμενος. Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία την ανάγκασαν να αναβάλει τα σχέδια τον Μάιο και σήμερα, η κρίση της τουρκικής λίρας δημιουργεί ένταση και μία τέτοια έκδοση γίνεται ξανά ακριβή.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Στο μεταξύ σε δήλωσή του με αφορμή το τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κων. Κόλλιας τόνισε μεταξύ άλλων πως "το τέλος του δρόμου της κρίσης θα το δούμε μόνο αν δείξουμε την απαιτούμενη των περιστάσεων σοβαρότητα και δεν παρασυρθούμε και πάλι από παροχολογία που την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά" για να προσθέσει πως "η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας, εννέα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Οι κινήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αυτή εκφράζεται κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση, θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας απέναντι στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και θα καθορίσουν την πορεία της στα επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο μέρος του βάρους των μέτρων λιτότητας, δεν έχουν το περιθώριο να δουν να γίνονται άλλα λάθη.

Η χώρα πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής στο μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων εκείνων, οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, έχοντας δημιουργήσει για το μέλλον ένα απόλυτα υγιές παραγωγικό μοντέλο.

Ετσι, θα οδηγηθούμε ταχύτερα στη βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, ώστε και να βρεθούμε σε θέση να αποσύρουμε το συντομότερο δυνατό τα μέτρα λιτότητας, που έπονται (βλ. μείωση συντάξεων και αφορολογήτου), και να πείσουμε τους Έλληνες, που εγκατέλειψαν τη χώρα στη διάρκεια της κρίσης, να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής για την Ελλάδα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass