Υποχρεωτικό το Ε8 από 1η Σεπτεμβρίου

ΣΤΟ "ΕΡΓΑΝΗ" Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 15:02

Υποχρεωτικό καθίσταται από 1/9 το νέο έντυπο Ε8 για τις υπερωρίες. Υπενθυμίζεται πως το νέο έντυπο που αφορά στην αναγγελία υπερεργασίας ή υπερωρίας από τον περασμένο Ιούλιο μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου με SMS ωστόσο από την 1 Σεπτεμβρίου πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί ηλεκτρονικά


Μέχρι και το τέλος Αυγούστου  οι εργοδότες μπορούν α) να καταχωρούν τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση  στο ειδικό βιβλίο υπερωριών χωρίς να απαιτείται η καταχώριση στο σύστημα «Εργάνη» των ωρών υπερεργασίας. Επισημαίνεται ότι οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλουν το Ε8 μέχρι 15/9/2018 για τις υπερωρίες του Αυγούστου ή β) να υποβάλουν το (νέο) Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης) στην «Εργάνη», καταχωρώντας τις ώρες υπερεργασίας ή/και τις ώρες της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης.
Σε κάθε περίπτωση από την 1/9/2018 παύει να υφίσταται η υποχρέωση (χειρόγραφης) τήρησης του ειδικού βιβλίου υπερωριών και επειδή στο μεταβατικό δίμηνο που δόθηκε  (1/7 έως 31/8) δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του παλαιού συστήματος, δεν απαιτείται να δηλωθεί η υπερεργασία (ούτε στο Ε4). Όσον αφορά στην υπερωρία, μπορεί να αναγραφεί στο βιβλίο υπερωριών και να αναγγελθεί το πρώτο 15θήμερο του επόμενου μήνα (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) η πραγματοποιηθείσα κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο αντιστοίχως υπερωρία, με το παλαιό έντυπο Ε8. Σημειώνεται ότι από 1/9 θα πρέπει για τις υπερωρίες του Σεπτεμβρίου κ.λπ. να συμπληρώνεται το νέο έντυπο Ε8. Για όσους προτιμήσουν για το δίμηνο το παλαιό σύστημα, θα πρέπει να υποβληθεί κατά το πρώτο 15θήμερο Σεπτεμβρίου και το παλαιό έντυπο Ε8 για τις υπερωρίες του μηνός Αυγούστου.ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ - ΥΠΕΡΩΡΙΑ
1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την υπερεργασία κριτήριο αποτελεί η εβδομαδιαία απασχόληση του μισθωτού. Υπερεργασία χαρακτηρίζεται η υπέρβαση του συμβατικού (κατά τις ΕΓΣΣΕ) ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως και μέχρι 8 ώρες επί εξαημέρου (6Χ8) και 5 ώρες επί πενθημέρου (5Χ9). Όταν το ωράριο έχει κατανεμηθεί ισομερώς στις ημέρες της εβδομάδος, η υπέρβαση των 40 ωρών σημαίνει υπέρβαση του ημερησίου ωραρίου των 6 ωρών και 40 λεπτών (επί εξαημέρου) κατά 1 ώρα και 20 λεπτά (= 8 ώρες) και των 8 ωρών (επί πενθημέρου) κατά 1 ώρα (=9 ώρες).
Για κάθε ώρα υπερεργασίας οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 20% επ’ αυτού. Η πραγματοποίηση υπερεργασίας επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότου και η απασχόληση αποτελεί υποχρέωση του μισθωτού όταν ζητηθεί από αυτόν. Όσον αφορά το νέο έντυπο Ε8, όπως φαίνεται υπάρχει υποχρέωση αναγγελίας κάθε ημέρα της ανωτέρω υπερβάσεως του ωραρίου, πριν από την πραγματοποίηση της υπερεργασίας.
2. Για την υπερωρία κριτήριο αποτελεί η ημερήσια απασχόληση. Υπερωρία χαρακτηρίζεται η απασχόληση πέρα του νομίμου ωραρίου των 8 ωρών ημερησίως επί 6ημέρου και πέρα των 9 ωρών ημερησίως επί 5θημέρου.
Νόμιμη υπερωρία είναι η απασχόληση πέρα των 8 ωρών (6ήμερο) ή των 9 ωρών (πενθήμερο) επί 2 ώρες, όταν πρόκειται για οποιαδήποτε επιχείρηση (πλην βιομηχανίας-βιοτεχνίας) και μέχρι 120 ωρών ετησίως.
Ειδικά για τις βιομηχανίες-βιοτεχνίες, νόμιμη υπερωρία είναι η υπέρβαση του ανωτέρω ημερησίου ωραρίου κατά τρεις ώρες και μέχρι 30 ώρες ανά εξάμηνο σύμφωνα με τις εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις. Στο έντυπο Ε8 αναφέρεται μόνον η νόμιμη υπερωρία. Η οφειλόμενη αμοιβή για την υπερωρία αυτή είναι το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 40% επ’ αυτού. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1