Προς νέα χαλάρωση των capital controls

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 15:00

Νέα χαλάρωση των capital controls δρομολογείται εντός του φθινοπώρου, κίνηση η οποία θα είναι η προτελευταία, πριν την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, που τοποθετείται στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της sofokleousin.gr, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει την επόμενη φάση άρσης των capital controls, η οποία, παρότι θα περιέχει και αλλαγές για τα φυσικά πρόσωπα, θα αφορά περισσότερο στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία, ένα μήνυμα που απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο, ενώ στο θέμα αυτό θα αναφερθεί και στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών πιέζουν και οι θεσμοί. Στην τελευταία απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναφέρεται ρητώς ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση των capital controls». Η προηγούμενη χαλάρωση αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου και το νέο καθεστώς των τραπεζικών συναλλαγών, που ισχύει από τις 4 Ιουνίου 2018. Η νέα φάση χαλάρωσης θα αυξήσει περαιτέρω το όριο των αναλήψεων, από τις 5.000 ευρώ, που είναι σήμερα, (επίσης για ψυχολογικούς όρους), αλλά θα περιέχει πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί σημαντικά και ίσως διπλασιαστεί το ποσό που μπορούν να αποστείλουν στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις από 40.000 ευρώ την ημέρα σε 80.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται και η αύξησή του σε 100.000 ευρώ. Επίσης θα αυξηθούν και τα όρια μεταφοράς στο εξωτερικό ποσών από τα σημερινά όρια των 3.000 και 4.000 ευρώ. Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος ποντάροντας σε δύο εξαγωγικούς κλάδους. Στην ναυτιλία και στον τουρισμό. Από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τον Ιούλιο του 2015, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων που εισπράττουν από το εξωτερικό, διατηρείται σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος. Με την χαλάρωση των περιορισμών και την πλήρη άρση τους, εντός του προσεχούς εξαμήνου το αργότερο, τα κεφάλαια που διατηρούνται έξω θα επιστρέψουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1