Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανταλλαγή εμπειριών στην οικονομία της υπαίθρου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ INNOGROW

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 15:29

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσκεψη μελέτης -στο πλαίσιο του έργου INNOGROW- σε θεσσαλικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που κατάφεραν να επενδύσουν με επιτυχία σε νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια των πολιτικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως επικεφαλής εταίρος στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο INNOGROW ολοκλήρωσε με τη συμμετοχή του εταιρικού σχήματος, το οποίο δίνει σε εννέα 9 οργανισμούς από 8 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής, την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις πολιτικές εκείνες που προωθούν την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρησιακών υποδειγμάτων από τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς της οικονομίας της υπαίθρου. Με την καθοδήγηση της Περιφέρειας μέσω του εκπροσώπου της για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι εταίροι του INNOGROW μπόρεσαν να αντλήσουν πληροφορίες από πρώτο χέρι για επιτυχημένες περιπτώσεις υιοθέτησης καινοτομιών από επιχειρήσεις της υπαίθρου, όπως οι παρακάτω:

• Στην Agroil/Staff Colour Energy, οι εταίροι του INNOGROW παρακολούθησαν τη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής βιοντίζελ καινοτόμου σχεδιασμού, καθώς και μιας σειράς καινοτόμων πειραμάτων με σκοπό την παραγωγή βιοντίζελ από άλγη (επόμενη γενιά βιοντίζελ σύμφωνη με τις οδηγίες της ΕΕ).

• Ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου παρουσίασε τη μοναδική οινοπαραγωγό μονάδα που εφαρμόζει διαδικασίες ανακαθαρισμού και συμπύκνωσης του μούστου.

• Η ΘΕΣγάλα παρουσίασε το καινοτόμο επιχειρησιακό μοντέλο της που βασίζεται στην πώληση γάλακτος μέσω αυτόματων μηχανών πώλησης στις μεγάλες πόλεις και που αποδείχθηκε ικανό όχι μόνο να αντέξει στην κρίση, αλλά και να επιτύχει γρήγορη επέκταση κερδών.

• Στην «Όλυμπος», αφού παρουσιάστηκε ο καινοτόμος μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης, οι εταίροι του INNOGROW είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη μοναδική και καινοτόμο μονάδα παραγωγής βιοαερίου με αξία επένδυσης 10 εκατ. ευρώ στην οποία πραγματοποιείται η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας διαχείρισης των λυμάτων, και που είναι μοναδική στην Ευρώπη στον τομέα των γαλακτοκομικών.

• Η «Αφοί Παπαγιάννη» επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών παραγωγής της, καθώς και των νέων καινοτόμων προϊόντων της με βάση το ταχίνι και το μέλι που σκοπεύουν να ανανεώσουν τον παραδοσιακό τομέα των προϊόντων σουσαμιού (χαλβάς, πάστα σουσαμιού-ταχίνι, παστέλια, σπόροι σουσαμιού για αρτοποιία).

• Στη «Βιοαέριο Επίλεκτος», οι εταίροι του INNOGROW ενημερώθηκαν για κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής βιοαερίου στην Ευρώπη (6MW) που εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για την παραγωγή βιοαερίου από πολλές διαφορετικές πηγές.

• Η «ΕΨΑ» στόχευσε στην προβολή όλων των καινοτόμων προϊόντων της, όπως τα αναψυκτικά με στέβια, τα “light drops”, δηλαδή ένα γλυκαντικό με βάση τη στέβια, και μια νέα γενιά κουτιών κονσερβών, που πρώτη η ΕΨΑ έφερε στην ελληνική αγορά.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ, οι εταίροι του INNOGROW συνοδεύτηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, υπεύθυνο για ευρωπαϊκά έργα, κ. Γεώργιο Καλτσογιάννη, ο οποίος απάντησε σε όλες τις απορίες τους για τις λεπτομέρειες της διαμόρφωσης περιφερειακών πολιτικών για την καινοτομία στη Θεσσαλία και στην Ελλάδα.  

Σχετικά Άρθρα