Έρχονται αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο

ΓΙΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ-ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 15:00

Tρεις βελτιωτικές τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, στην κατεύθυνση να καταστεί πιο φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον, πρόκειται να θεσμοθετηθούν άμεσα, μέσω σχετικών τροπολογιών, που έχουν προωθηθεί προς ψήφιση, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ στην 83η ΔΕΘ.

«Η πρώτη αφορά στη φορολογική απαλλαγή και κάνουμε το εξής: Μπορεί κανείς να την πάρει όχι στο τέλος, όταν γίνει η ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά να την πάρει με το που φτάνει στο 50%. Δεύτερον, αντί να παίρνει 25% τον χρόνο θα παίρνει το 1/3, δηλαδή θα παίρνει το σύνολο φοροαπαλλαγή σε τρία χρόνια αντί για 6 χρόνια.

* Η δεύτερη αφορά στο ότι κατανοούμε πως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές είναι εκεί, θέλουν να κάνουν την επένδυση αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες, το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Για να δώσουμε τη δυνατότητα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, για όσους παίρνουν επιχορήγηση -και η φορολογική απαλλαγή το ίδιο πράγμα είναι- αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι μόλις το τελικό σχέδιο φτάσει στο 25% αυτό το οποίο θα μπορεί να γίνει είναι διοικητικός έλεγχος και να παίρνει κάποιος το 25%. Αυτό θα επιτρέψει σε κάποιες επιχειρήσεις να βρουν το κεφάλαιο για να μπορέσουν να συνεχίσουν το υπόλοιπο της επένδυσης.

* Ένα τρίτο σημείο αφορά τις μεγάλες επενδύσεις μείζονος μεγέθους. Διαπιστώσαμε ότι όπως είναι το καθεστώς δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό γι’ αυτό κάνουμε κάποιες τροπολογίες. Δίνουμε ανώτερο όριο 7 εκατ. αντί 5 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα, ενώ παίρνουν φορολογική απαλλαγή στο 50% και σε 3 αντί 6 χρόνια».

Παρουσιάζοντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του Ν.4399/2016 και συγκρίνοντάς τα με τις αντίστοιχες επιδόσεις του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου ο γενικός γραμματέας ανέφερε: «Μέχρι τώρα έχουμε αιτήσεις με προϋπολογισμούς οι οποίοι φτάνουν τα 4,3 δισ.

Έχουμε δύο κύκλους των τριών καθεστώτων τα οποία προκηρύξαμε --γενική επιχειρηματικότητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες. Από αυτά εδώ συγκρίνοντας με τους προηγούμενους νόμους αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι ο αριθμός των επενδύσεων είναι ήδη υψηλότερος από αυτόν του προηγούμενου νόμου, που διήρκεσε από το 2011 μέχρι του 2014.

Έχουμε 1.500 επενδύσεις και ήταν τότε 1.276. Το ύψος των επενδύσεων ήταν στο σύνολο 6 δισ., τώρα είναι 4,3 -μιλώ για προϋπολογισμό δεν είναι ακόμη όλα ενταγμένα- στον προηγούμενο νόμο είχαμε 6.100 θέσεις εργασίας σε όλη τη διάρκειά του τώρα έχουμε ήδη 11.200 θέσεις εργασίας»

«Παράλληλα με αυτά», συνέχισε ο κ. Λαμπριανίδης, «το 50% των επενδυτικών σχεδίων είναι στη φοροαπαλλαγή κι επίσης λίγο λιγότερο από το 50% είναι σε βιομηχανία και μεταποίηση -είναι κυρίως αγροτοδιατροφή- έχουν αλλάξει και από αυτή την άποψη τα δεδομένα και αυτά είναι πάρα πολύ καλές ενδείξεις».

ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που υπήρξαν ανέφερε: «Αργήσαμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουμε μέχρι τώρα, και αργήσαμε αρκετά, αλλά είχαν να γίνουν πολλά και θεσμικά και στο πληροφοριακό σύστημα. Τώρα όμως μπορούμε να πούμε με αυτοπεποίθηση ότι τα πράγματα έχουν περίπου ομαλοποιηθεί κι είμαστε σε διαδικασία να λυθούν τα προβλήματα μέχρι το τέλος του έτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass