Ελάφρυνση εισφορών για 250.000 μη μισθωτούς

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ 1/1/2019

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 15:40
Το 88% θα καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα, υποστηρίζει το υπ. Εργασίας Το 88% θα καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα, υποστηρίζει το υπ. Εργασίας

«Μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, καταβάλλουν, ήδη από την 1/1/2017, ασφαλιστικές εισφορές στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι, έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα. «Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33%, (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

- Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για μία ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί πως από την αρχή του νέου χρόνου θα ισχύσει και η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, στο 100% και όχι στο 85% του καθαρού εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους. Όπως επισημαίνεται μάλιστα στον επιστημονικό - φορολογικό κόμβο taxheaven, η πραγματική μεσοσταθμική μείωση των εισφορών δεν ξεπερνά το 26%, ενώ ακόμη και όταν η σύγκριση γίνεται σε φόρους και εισφορές είναι της τάξης του 13%. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη προ φόρων της τάξης των 24.000 ευρώ, με το παλαιό καθεστώς είχε συνολική επιβάρυνση στο εισόδημά του από εισφορές και φόρους της τάξης του 63,29% και με το νέο σύστημα θα μειωθεί κατά 12,16 μονάδες και η επιβάρυνση στο εισόδημα θα αγγίζει το 51,13%. Για εισόδημα 35.000 η συνολική επιβάρυνση από 64,74% θα μειωθεί κατά 11,43 μονάδες και θα κινηθεί στο 53,30%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1