Κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων στον ν. Λάρισας

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ "ΣΠΑΝΕ" ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ - ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΦΕΤΟΣ ΄Η ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 22:04
Με τη νέα χρονιά θα εφαρμοστούν οι φόροι μεταβίβασης, λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών και η κινητικότητα στα συμβολαιογραφεία της Λάρισας είναι αισθητά αυξημένη… Με τη νέα χρονιά θα εφαρμοστούν οι φόροι μεταβίβασης, λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών και η κινητικότητα στα συμβολαιογραφεία της Λάρισας είναι αισθητά αυξημένη…

Νέα δεδομένα στις συναλλαγές κεφαλαίου, για τις πάσης φύσεως μεταβιβάσεις ακινήτων, με χαμένους και κερδισμένους, φέρνει η επόμενη χρονιά σε χιλιάδες φορολογούμενους του ν. Λάρισας.

Καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο θα τεθούν σε ισχύ από τον ερχόμενο Ιανουάριο για τον υπολογισμό όλων των φόρων στα ακίνητα, πλην του ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη εφαρμοστεί, εκατοντάδες νοικοκυριά "τρέχουν" για να κατακερματίσουν περιουσίες, να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους και να αναζητήσουν λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

Ήδη σε όλα τα συμβολαιογραφεία του νομού εδώ και εβδομάδες καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα από φορολογούμενους που ζητούν να υπολογίσουν το συνολικό κόστος αγοράς ενός ακινήτου, να μάθουν για τις επερχόμενες επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις αλλά και να προχωρούν σε κινήσεις ώστε να γλιτώσουν, στο σωστό χρόνο, φόρους και έξοδα για γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου.   

Ενόψει των επερχόμενων αλλαγών και ενώ απομένουν μόνο τρεις μήνες για να σταθμίσουν και να διαχειριστούν καλύτερα την περιουσία τους και με δεδομένο πάντα ότι επίκεινται άλλες δύο αναπροσαρμογές των τιμών ζώνης, το 2019 και το 2020 προκειμένου να γίνει πλήρης ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, το συμφέρον των φορολογουμένων εξαρτάται και από την περιοχή του ακινήτου.

Ειδικότερα στις περιοχές του ν. Λάρισας, όπου οι αντικειμενικές αυξήθηκαν, συμφέρει να γίνουν έως το τέλος του έτους γονικές παροχές, μεταβιβάσεις και δωρεές αφού το σχετικό κόστος (φόρος, συμβολαιογραφικά κλπ) υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Συνεπώς μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και η αγορά κάποιου ακινήτου τώρα, στις περιοχές αυτές θα στοιχίσει φθηνότερα, αφού από την Πρωτοχρονιά και μετά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα.

Το αντίθετο, στις περιοχές, όπου υπήρξε μείωση αντικειμενικών τιμών συμφέρει τους φορολογούμενους να περιμένουν το νέο έτος προκειμένου πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές.

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Εν προκειμένω στον Δήμο Λαρισαίων, οι συναλλαγές για τις περιοχές της Τούμπας και της Νεράιδας, όπου υπήρξε αύξηση των Τ.Ζ., συμφέρει να γίνουν εντός του 2018.

Φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε περιοχές του εμπορικού, ή αστικού κέντρου (όπως π.χ. στον Αγ. Νικόλαο) συμφέρει να αφήσουν κάθε είδους μεταβίβαση για το 2019, μιας και στις περιοχές αυτές, η αντικειμενική αξία μειώθηκε και οι φόροι και τα λοιπά έξοδα θα είναι λιγότερα.

Ο γενικός αυτός κανόνας ισχύει και για άλλους περιοχές του νομού. Ενδεικτικά στην Αγιά, στο Μεταξοχώρι, σε ένα τμήμα της Ελασσόνας, στον Τύρναβο, στη Νίκαια, στη Φαλάνη και στον Πλατύκαμπο οι τιμές αυξήθηκαν. Συνεπώς κάθε συναλλαγή από την 1η Ιανουαρίου και στο εξής θα είναι ακριβότερη.

Σε περιοχές όπως Τερψιθέα, Αμφιθέα, Κουλούρι, Αμπελώνα, Γιάννουλη, Μακρυχώρι, Ανάβρα, Καρίτσα, Πολυδένδρι, Σωτηρίτσα, Κρανέα, Βερδικούσια, Καλλιθέα, Ομορφοχώρι, Ομόλιο, Δολίχη, Κοιλάδα, Κουτσόχερο, Γόννοι, Ιτέα, Τέμπη κα όπου υπήρξε μείωση των αντικειμενικών, οι φόροι και τα συνολικά έξοδα τη νέα χρονιά θα είναι λιγότερα.

«ΣΠΑΝΕ» ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Πάντως να σημειώσουμε πως οι πολλαπλά βάρη των τελευταίων χρόνων στα ακίνητα και ειδικά στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία έχει αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να προχωρούν στο "σπάσιμο" της περιουσίας τους στα μέλη της οικογένειας, με στόχο να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις. Με τον τρόπο αυτό μειώνουν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στην περιουσία τους. Δηλαδή το "σπάσιμο" της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων υπερβαίνοντας το όριο των 250.000 ευρώ που τέθηκε φέτος. Έτσι ένας γονιός με ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ, μεταβιβάζοντας ακίνητα 200.000 ευρώ στο παιδί του, καταφέρνει να μηδενίσει την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τον ίδιο όσο και για το παιδί του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων κάθε χρόνο περιορίζεται…

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ Φ.Μ.Α.

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (Φ.Μ.Α.), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου επιβαρύνει τον αγοραστή. Από τον συγκεκριμένο φόρο απαλλάσσονται μόνο:

1) Η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο και έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο, τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου, τα όρια προσαυξάνονται κατά 30.000 ευρώ.

2) Η αγορά κάθε νεόκτιστου κτίσματος. Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ποιες συναλλαγές απαιτούν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια συναλλαγή που αφορά στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν, πέραν των άλλων δικαιολογητικών και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα πέντε χρόνια ο φορολογούμενος έχει πληρώσει όλους τους φόρους που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ακίνητο και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα.

Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο και ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση-δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους έκδοσής του και δεν επιτρέπεται η χρήση κυρωμένου αντιγράφου αυτού. Το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εκτός αν πρόκειται για πιστοποιητικό, το οποίο χορηγείται για αποβιώσαντα, πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε φορολογούμενο ο οποίος έχει ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ και πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass