Δικαιώθηκαν δύο Θεσσαλοί συνταξιούχοι της ΔΕΗ

ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2018 13:00

Δύο συνταξιούχοι της ΔΕΗ ένας από τη Λάρισα και ένας από την Καρδίτσα, μετά από προσφυγή στα δικαστήρια, κατάφεραν να πάρουν πίσω και μάλιστα με τόκο μέρος των συντάξεών τους που είχαν περικοπεί με κυβερνητικές αποφάσεις το 2012. Μια δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους και αλλάζει τα δεδομένα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε τον Απρίλιο του 2017 σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ το ποσό των 3.400 ευρώ εντόκως, που είχαν περικοπεί με βάση τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012. Τους συγκεκριμένους νόμους το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικούς. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο ΕΦΚΑ εξόφλησε τους δύο συνταξιούχους καταβάλλοντας τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

«Είναι η πρώτη απόφαση που δικαίωσε συνταξιούχους αλλά δεν είναι η μοναδική. Η συγκεκριμένη βγήκε τον Φεβρουάριο του 2018. Κατόπιν δύο μηνών συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποφασίστηκε να μην ασκηθεί έφεση γιατί δεν υπάρχει κανένας πρόδηλος λόγος», σημειώνει στην «Ε» ο δικηγόρος των δύο συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης.

Τα νέα δεδομένα που έχουν πλέον οι συνταξιούχοι είναι ότι το ποσό όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων και το σημαντικότερο είναι ότι δεν ασκήθηκε έφεση. Για τη συγκεκριμένη αγωγή συνεδρίασε η Τριμελής επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση, γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οπότε γίνεται ξεκάθαρο ότι από την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ που έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, ο δρόμος άνοιξε για τη διεκδίκηση των περικοπών από τους συνταξιούχους. Όποιοι είχαν καταθέσει αγωγές, δικαιώθηκαν. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν τα ποσά που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 – Δεκεμβρίου 2015, για το οποίο κατατίθενται οι αγωγές.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ Κώστας Πράπας υπογραμμίζει ότι «από νωρίς οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ είχαμε καταθέσει αγωγές για να διεκδικήσουμε πίσω όσα μας είχαν περικοπεί. Το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται να εκδικαστούν άλλες 200 αγωγές που έχουμε καταθέσει και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τα μέλη μας».

Ζ.Π.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass