Ανατροπές στη φορολογία ακινήτων από την Πρωτοχρονιά…

* ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝ - ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 22:08

Ένα νέο φορολογικό τοπίο στην αγορά ακινήτων, με χαμένους και κερδισμένους και νέα δεδομένα στις συναλλαγές κεφαλαίου, για τις πάσης φύσεως μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει η επόμενη χρονιά σε χιλιάδες φορολογούμενους του ν. Λάρισας.

Η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών και για ο υπολογισμός δεκάδων φόρων και τελών από την Πρωτοχρονιά έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων στη Λάρισα, ενώ την ίδια στιγμή γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έχουν πάρει "φωτιά". Στα συμβολαιογραφεία της Λάρισας σημειώνεται αυξημένη προσέλευση από νοικοκυριά που "τρέχουν" για να σπάσουν περιουσίες, να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους και να αναζητήσουν λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Και αυτό γιατί μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και η αγορά κάποιου ακινήτου τώρα θα στοιχίσει φθηνότερα, αφού από το 2019 οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα τουλάχιστον για τις περιοχές του νομού, όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες.

Με τον χρόνο συνεπώς να μετρά αντίστροφα για τους φορολογούμενους που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο ή να απαλλαγούν από αυτό, χωρίς να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο, οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων ανεβάζουν συνεχώς ταχύτητα. Σε όλα τα συμβολαιογραφεία του νομού, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Δημήτρης Παπαστεργίου, υπάρχει κινητικότητα καθώς πολίτες "ζητούν να ενημερωθούν για το συνολικό κόστος αγοράς ενός ακινήτου, να μάθουν για τις επερχόμενες επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις αλλά και να προχωρήσουν έγκαιρα στις επόμενες κινήσεις τους ώστε να αποφύγουν, στον σωστό χρόνο, υψηλότερους φόρους και έξοδα σε δωρεές και γονικές παροχές".

Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων (που αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων) στην εφορία Λάρισας έχουν ενισχυθεί και το ποσό είναι αυξημένο πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι, με διαμερίσματα και αγροτεμάχια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως επειδή παρατηρείται αύξηση στις μεταβιβάσεις το τελευταίο διάστημα, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει θέσει στο στόχαστρο τους συμβολαιογράφους για να διαπιστωθεί σε πρώτη φάση εάν αποδίδεται ο ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται πως η κίνηση στα συμβολαιογραφεία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς επίκεινται και δύο ακόμη αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 50%, σε δύο φάσεις βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, εκ των οποίων η πρώτη το 2019 και η δεύτερη το 2020.

Ενόψει των επερχόμενων αλλαγών και ενώ απομένουν 35 ημέρες περίπου για να σταθμίσουν και να διαχειριστούν καλύτερα την περιουσία τους και με δεδομένο πάντα ότι επίκεινται άλλες δύο αναπροσαρμογές των τιμών ζώνης, που δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να ξεκαθαρίσουν εντελώς το τοπίο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το συμφέρον των φορολογουμένων συναρτάται και από την περιοχή του ακινήτου.

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Ειδικότερα στις περιοχές του ν. Λάρισας, όπου οι αντικειμενικές αυξήθηκαν, συμφέρει να γίνουν έως το τέλος του έτους γονικές παροχές, μεταβιβάσεις και δωρεές αφού το σχετικό κόστος (φόρος, συμβολαιογραφικά κ.λπ.) υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Συνεπώς μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και η αγορά κάποιου ακινήτου τώρα, στις περιοχές αυτές θα στοιχίσει φθηνότερα, αφού από την Πρωτοχρονιά και μετά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα. Θα πρέπει να αναφερθεί πως κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή κληρονομιά εφαρμόζονται σήμερα συγκεκριμένα αφορολόγητα όρια, τα οποία εάν δεν αλλάξουν θα καταστήσουν απαγορευτικές τις μεταβιβάσεις.

Το αντίθετο, στις περιοχές, όπου υπήρξε μείωση αντικειμενικών τιμών συμφέρει τους φορολογούμενους να περιμένουν το νέο έτος προκειμένου πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές.

Εν προκειμένω στον Δήμο Λαρισαίων, οι συναλλαγές για τις περιοχές της Τούμπας και της Νεράιδας, όπου υπήρξε αύξηση των Τ.Ζ., συμφέρει να γίνουν εντός του 2018.

Φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε περιοχές του εμπορικού, ή αστικού κέντρου (όπως π.χ. στον Αγ. Νικόλαο) συμφέρει να αφήσουν κάθε είδους μεταβίβαση για το 2019, μιας και στις περιοχές αυτές η αντικειμενική αξία μειώθηκε και οι φόροι και τα λοιπά έξοδα θα είναι λιγότερα.

 Ο γενικός αυτός κανόνας ισχύει και για άλλους περιοχές του νομού. Ενδεικτικά στην Αγιά, στο Μεταξοχώρι, σε ένα τμήμα της Ελασσόνας, στον Τύρναβο, στη Νίκαια, στη Φαλάνη και στον Πλατύκαμπο οι τιμές αυξήθηκαν. Συνεπώς κάθε συναλλαγή από την 1η Ιανουαρίου και στο εξής θα είναι ακριβότερη.

Σε περιοχές όπως Τερψιθέα, Αμφιθέα, Κουλούρι, Αμπελώνας, Γιάννουλη, Μακρυχώρι, Ανάβρα, Καρίτσα, Πολυδένδρι, Σωτηρίτσα, Κρανέα, Βερδικούσια, Καλλιθέα, Ομορφοχώρι, Ομόλιο, Δολίχη, Κοιλάδα, Κουτσόχερο, Γόννοι, Ιτέα, Τέμπη και όπου υπήρξε μείωση των αντικειμενικών, οι φόροι και τα συνολικά έξοδα τη νέα χρονιά θα είναι λιγότερα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ

Σημειώνεται πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν αλλαγές σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Αναλυτικότερα οι φόροι που θα επηρεαστούν άμεσα είναι οι εξής:

* Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) θα ακολουθήσει τη νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου επιβαρύνοντας τον αγοραστή. Από τον συγκεκριμένο φόρο απαλλάσσονται μόνο:

1) Η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο και έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο, τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου, τα όρια προσαυξάνονται κατά 30.000 ευρώ.

2) Η αγορά κάθε νεόκτιστου κτίσματος. Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

* Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές, ενώ υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών.

* Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

* Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

* Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία και υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων.

* Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

* Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ έως 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

* Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια της κατοικίας όπου διαμένει ο φορολογούμενος.

* Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα, το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

* Τα τέλη υπέρ του Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

* Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

* Ο φόρος δωρεάς ακινήτου, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20%-40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

* Ο φόρος κληρονομιάς που υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

* Ο φόρος γονικής παροχής που υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές από 1%-10%. Σε περίπτωση γονικής παροχής πρώτης κατοικίας ισχύει επιπλέον αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για εγγάμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο, τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

* Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

* Τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου και τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων, τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες.

* Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

* Ο συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας.

* Ο φόρος ανταλλαγή-συνένωσης οικοπέδων και ο φόρος διανομής ακινήτων.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass