Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις από τα ζευγάρια

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2018 22:02
Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στον γονιό που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στον γονιό που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του

Τη δυνατότητα σε όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση δίνει και τυπικά το υπ. Οικονομικών.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται για πρώτη φορά και τίθεται, μάλιστα, σε ισχύ από το 2019, για τα εισοδήματα του 2018. Στο φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε χθες κατοχυρώνεται η δυνατότητα ξεχωριστών δηλώσεων υπό την προϋπόθεση ότι ο ένας σύζυγος υποβάλει τη δήλωση στην εφορία έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Να σημειώσουμε πως το Υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει σχετική νομοθετική ρύθμιση καθώς έπρεπε να συμμορφωθεί με απόφαση του ΣτΕ (330/2018) που έκρινε ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλει ο καθένας δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ατομικά του εισοδήματα και συνακόλουθα να βεβαιώνεται χωριστά ο φόρος ή απαίτηση για επιστροφή φόρου.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι παντρεμένοι υποχρεώνονταν να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και μόνον σε ελάχιστες εξαιρέσεις και συγκεκριμένα αν πχ. είχε επέλθει διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, μπορούσαν να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις. Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις μάλιστα, ο υπόχρεος φέρει το βάρος της απόδειξης, δηλαδή υποχρεούταν να προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά στην εφορία και να προχωρήσει στο διαχωρισμό του ΑΦΜ. Η απόφαση του ΣτΕ όμως άλλαξε τα δεδομένα και το Υπ. Οικονομικών υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί δίνοντας στους παντρεμένους, αν θέλουν, να μην υποβάλουν κοινή δήλωση αλλά να υποβάλουν δύο ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Μια ο σύζυγος για τα δικά του εισοδήματα και μία η σύζυγος για τα δικά της.
Ειδικότερα βάσει των όσων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:
* Κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του.
* Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.
* Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 ευρώ για κάθε σύζυγο (με το καθεστώς της κοινής δήλωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους).
* Η φορολογική δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει, με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο.   
 ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ
Σε κάθε περίπτωση όπως είχε επισημάνει προσφάτως στην "Ε" ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Λάρισας Νίκος Νάτσιος η υποβολή χωριστών δηλώσεων έχει και θετικά και αρνητικά.  
* Στα υπέρ είναι ότι η εκκαθάριση του φόρου γίνεται χωριστά και είναι πιο ξεκάθαρη για το ποιος πληρώνει και τι ειδικά όταν ο ένας από τους δύο έχει επιστροφή. Επίσης δεν εξαρτάται η σύζυγος από το αν θα υποβάλλει την δήλωση ο υπόχρεος. Επίσης η εφορία υποβολής της δήλωσης της συζύγου είναι η εφορία που ανήκει η ίδια και όχι η εφορία που ανήκει ο σύζυγος που θα ήταν αν υποβάλλονταν μαζί.
 * Στα κατά είναι ότι τα τεκμήρια θα είναι μειωμένα. Επίσης ζήτημα μπορεί να προκύψει με τα τέκνα τα οποία αυξάνουν την έκπτωση φόρου που δικαιούται ο γονέας αν τα δηλώνει μόνο ο υπόχρεος ή η σύζυγος.  Ζήτημα επίσης θα δημιουργηθεί και με τον καθορισμό των δικαιούχων διαφόρων επιδομάτων που καταβάλλονται με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιδομάτων που δίνονται με βάση το οικογενειακό είναι το επίδομα παιδιών και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Συνεπώς πριν από την υποβολή της ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης μια επίσκεψη στο λογιστή ουδόλως θα βλάψει…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass