Το Κτηματολόγιο «απλώνεται» σε όλο τον ν. Λάρισας

ΜΕ "ΑΓΚΑΘΙΑ" ΤΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΙΤΛΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ 240.000 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 22:18

Με βασικά "αγκάθια" τη χρησικτησία, την έλλειψη τίτλων και με πληγές τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα της πρώτης πιλοτικής γενιάς ξεκινάει από αύριο η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο του ν. Λάρισας.

Από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 10 Μαρτίου 2019 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του υπολοίπου του Δήμου Λαρισαίων, του Κιλελέρ, της Αγιάς και των Φαρσάλων, θα πρέπει να έχουν τους φακέλους ανά χείρας για να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Τα δικαιώματα κτηματογράφησης εκτιμώνται σε 240.000 περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στη σειρά για να καταγράψουν στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους.

 Η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα κρατήσει συνολικά τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Ωστόσο είθισται να δίνεται κάποια παράταση. Η υποβολή των δηλώσεων γίνεται είτε με την παρουσία τους στα γραφεία κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Μέσω αυτής ο πολίτης μπορεί μόνος του (χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία, αν έχει μια στοιχειώδη εξοικείωση με ψηφιακό περιβάλλον) να καταχωρίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να υποβάλει (ψηφιακά) τα απαραίτητα έγγραφα και να εντοπίσει το ακίνητό του στους χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η δήλωση ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) θα είναι υποχρεωτική με την υποβολή της δήλωσης, ενώ η πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

* Μαζί με τη δήλωση καταθέτει ένα απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο), φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο Υποθηκοφυλακείο (αν και η προσκόμισή του μπορεί να γίνει και σε μεταγενέστερο χρόνο), φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, αποδεικτικό ΑΦΜ, το Ε9, καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα.

* Ακολούθως εντοπίζεται το ακίνητό του στους ψηφιακούς χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Στις αγροτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν διανομές ή αναδασμοί, τα όρια των ιδιοκτησιών είναι ασαφή και η συμμετοχή του ιδιοκτήτη στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ιδιοκτησίας του θεωρείται καθοριστική.

* Με τη δήλωση καταβάλλεται ένα ανταποδοτικό τέλος, "κτηματόσημο" συνηθίστηκε να λέγεται, που είναι 35 ευρώ για κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους. Στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το τέλος. Η δεύτερη δόση του "κτηματόσημου" θα έρθει αργότερα όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση όλης της χώρας και θα είναι ίση με ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος, η οποία υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου (αντικειμενική αξία) μείον 20.000 ευρώ.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Στο μεταξύ οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση της δήλωσης της ιδιοκτησίας τους με χρησικτησία, είναι υποχρεωτική η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος. Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα είναι ο μόνος τρόπος ώστε να περιγράφει ορθά ένα ακίνητο. Επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στις προηγούμενες κτηματογραφήσεις έχει να κάνει με αγροτεμάχια που δεν επιδοτούνται ή δεν έχουν μισθωθεί, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο δικαιολογητικό που μπορεί να προσκομίσει ο πολίτης είναι το Ε9. Σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη τίτλων-συμβολαίων. Τα περισσότερα ακίνητα είναι διά λόγου και τα περισσότερα συμβόλαια αποτελούν αποδοχές κληρονομιάς και γονικές παροχές με αμφίβολη τεχνική περιγραφή των ακινήτων.

Πάντως όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τη φάση της συλλογής των δηλώσεων του Κτηματολογίου περιγράφονται αναλυτικά στο φυλλάδιο που είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του φορέα: http://www.ktimatologio.gr/mediacenter/Publications/2951.pdf.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Τα τρία γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 8.30 έως τις 15.30 και την Πέμπτη με διευρυμένο ωράριο από τις 8.30 έως τις 20.30.

Το Γραφείο που θα εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες των Δήμων Λάρισας – Κιλελέρ βρίσκεται στο 5ο χλμ. ΠΕΟ Λαρίσης – Αθηνών με τηλ. εξυπηρέτησης 2410-663076, email kileler@temsa.gr, στην Αγιά επί της Λαρίσης 11 τηλ. 24940-23525 email ktima.agia@gmail.com και στα Φάρσαλα επί της Καναδά 2 και Αχιλλέως τηλ. 24910-26566 e-mail :ktima.farsala@geotopos.gr.

Τα Σημεία Ενημέρωσης & Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΣΕΕΠ) ενταγμένα στο γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας – Κιλελέρ θα λειτουργούν με ωράριο από Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30 – 13.30 και 17.00 – 20.00, Παρασκευή: 8.30 – 13.30. Τι ΣΕΕΠ Κοιλάδας - Κραννώνος στεγάζεται επί της 25ης Μαρτίου & ανατολικής Ρωμυλίας, Κοιλάδα τηλ.: 2410-811193, το Νίκαιας – Πλατυκάμπου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου 12, Νίκαια τηλ.: 2410-922650 και το Κιλελέρ – Αρμενίου στην ΠΕΟ Βόλου – Διασταύρωση Αχιλίου (όπισθεν παλαιού βενζινάδικου) τηλ.: 2410-731502.

ΟΙ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι περιοχές που θα κτηματογραφηθούν είναι οι εξής:

* ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ, ΚΟΙΛΑΔΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ, ΛΟΥΤΡΟ, ΜΑΝΔΡΑ, ΡΑΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑ. (Συνολικά 19.040 δικαιώματα).

* ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: ΑΓΙΑ, ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΗ, ΑΝΑΒΡΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΑΦΟΣ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΡΙ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΜΕΛΙΒΟΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ, ΟΜΟΛΙΟ, ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΣΚΛΗΘΡΟ, ΣΤΟΜΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ. (71.378 δικαιώματα).

* ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΒΑΜΒΑΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ, ΒΡΥΣΙΑ, ΔΑΣΟΛΟΦΟΣ, ΔΕΝΔΡΑ, ΔΙΛΟΦΟΣ, ΕΡΕΤΡΙΑ, ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΚΑΤΩΧΩΡΙ, ΚΡΗΝΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΥΔΡΙΟ, ΝΑΡΘΑΚΙ, ΝΕΡΑΙΔΑ, ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ, ΠΟΛΥΝΕΡΙ, ΡΕΥΜΑΤΙΑ, ΣΙΤΟΧΩΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΥΠΕΡΕΙΑ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ. (84.386 δικαιώματα).

* ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΓΝΑΝΤΕΡΗ, ΑΡΜΕΝΙΟ, ΒΟΥΝΑΙΝΑ, ΓΛΑΥΚΗ, ΔΙΛΟΦΟ, ΔΟΞΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ, ΖΑΠΠΕΙΟ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΙΛΕΛΕΡ (ΚΥΨΕΛΗΣ), ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΜΕΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΙΚΡΟ ΒΟΥΝΟ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ, ΜΥΡΩΝ, ΝΑΜΑΤΑ, ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ, ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΝΕΕΣ ΚΑΡΥΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΝΙΚΗ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ, ΣΩΤΗΡΙΟ, ΧΑΛΚΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ. (108.976 δικαιώματα).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass