Στη "μάχη" των εκπτώσεων η αγορά της Λάρισας

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΟΙ ΠΡΟΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2019 22:10

 Με προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας του θεσμού και ζητούμενο την αυξημένη αγοραστική κίνηση ξεκινούν επισήμως στη Λάρισα, όπως και σε όλη τη χώρα, από την ερχόμενη εβδομάδα οι χειμερινές εκπτώσεις.

Λίγες ημέρες μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, που είχε τελικά δύο όψεις, ικανοποιητική κίνηση από τη μία αλλά υποτονικά αποτελέσματα από την άλλη και ενώ ήδη αρκετά καταστήματα έχουν μπει στη "μάχη" των προσφορών για να κρατήσουν ζεστό το αγοραστικό ενδιαφέρον, οι καταναλωτές της Λάρισας από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν μεγάλες ευκαιρίες και να κάνουν φθηνές και έξυπνες επιλογές.

Οι εκπτώσεις επισήμως λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου αλλά στη Λάρισα, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, θα λήξουν λίγο αργότερα, καθώς προστίθενται και πέντε ημέρες από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, οπότε θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 5  Μαρτίου.  

 Το φαινόμενο πάντως των προεκπτώσεων αμέσως μετά την εορταστική περίοδο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για αλλαγή της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, έτσι ώστε αυτές να ξεκινούν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως συμβαίνει και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συζήτηση, όμως, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει κάπου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013 οι τακτικές εκπτώσεις πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο. Συγκεκριμένα, οι χειμερινές τακτικές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου και οι θερινές τακτικές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου. Αυτό που ωστόσο παρατηρείται κατά τις χειμερινές εκπτώσεις και ειδικά στα τελευταία χρόνια λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος είναι είτε οι καταναλωτές να κάνουν λιγοστές αγορές κατά την περίοδο των εορτών αναμένοντας τις εκπτώσεις, είτε, έχοντας δαπανήσει σε δώρα αρκετά χρήματα κατά την περίοδο των εορτών, να μην ξοδεύουν πολλά κατά τις εκπτώσεις. Αντιστοίχως, η έναρξη των θερινών εκπτώσεων στα μέσα Ιουλίου θεωρείται από αρκετούς λιανέμπορους λανθασμένη, καθώς εκτιμούν ότι οι καταναλωτές επιθυμούν να ψωνίζουν περισσότερα όταν ξεκινά το καλοκαίρι. 

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σε κάθε περίπτωση και καθώς βρίσκεται υπό διαμόρφωση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς. την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα, προαιρετικά θα μπορούν να είναι ανοικτά. Οι διοικήσεις των εμπορικών συλλόγων του νομού αναμένεται να αποφασίσουν την ερχόμενη εβδομάδα για το ωράριο λειτουργίας των μελών τους ενώ ήδη τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (εγχώριες και διεθνείς αλυσίδες) γνωστοποίησαν πως θα λειτουργήσουν από τις 11 π.μ. έως 8 μ.μ.. Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωσή του ο ΣΕΛΠΕ  επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΩΝ

Σημειώνεται πως κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής, ενώ οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους καταστηματάρχες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass