Σε κομβικό σημείο ο «ΘΕΣγάλα»

ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ - «ΠΑΓΩΣΕ» ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΝΤΩΝΙΑ - ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2019 22:00

Σε έναν φαύλο κύκλο περιδίνησης με αλληλοσυγκρουόμενες και συγκεχυμένες πληροφορίες γύρω από τις προοπτικές και την τύχη της εταιρείας, έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα ο αγροτικός συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα».

Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω των συσσωρευμένων ζημιών τριών χρόνων, η πραγματικότητα είναι πως η τοπική επιχείρηση που έκανε μόδα τα ATM γάλακτος δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά, δίνει σήμερα καθοριστική μάχη επιβίωσης, για να ξεφύγει από τη χρηματοοικονομική ασφυξία.

Αν και οι πληροφορίες της αγοράς θέλουν τη διοίκησή της να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στις ευνοϊκές διατάξεις στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της, η ίδια το διαψεύδει, εμμένοντας στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και στην αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού της δανεισμού.

Την ίδια στιγμή και καθώς σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Ε» οι συνομιλίες με την οικογένεια Καντώνια που ελέγχει την «Cosmos Aluminium», λύση στην οποία είχαν ποντάρει αρκετά οι συνεταιριστές, «πάγωσαν». όλα δείχνουν πως ο «ΘΕΣγάλα» βρίσκεται σε κομβικό σημείο και οι εξελίξεις που δρομολογούνται για την εταιρεία και τους εργαζόμενους είναι καταιγιστικές…

 Πρωτίστως να αναφέρουμε πως η οικογένεια Καντώνια, αν και έκανε πίσω, δεν έκλεισε οριστικά την πόρτα. Άφησε ανοικτό ένα παράθυρο συνεργασίας, υπό όρους και προϋποθέσεις. Εφόσον όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «η εταιρεία καταφέρει να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της». Όπως ανέφεραν στην «Ε» πηγές προσκείμενες στην οικογένεια, οι επιχειρηματίες της Cosmos Aluminium ύστερα από εκτεταμένο έλεγχο που πραγματοποίησαν στα οικονομικά του στοιχεία, κατέληξαν πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του συνεταιρισμού. Αυτό δεν σημαίνει πως ο συνεταιρισμός είναι σε τραγική κατάσταση ή ότι το επιχειρηματικό concept των αυτόματων πωλητών γάλακτος που ανέπτυξε με μεγάλη επιτυχία έχει χάσει την αξία του. Αντίθετα, θεωρούν ότι μπορεί να σταθεί επάξια στον ανταγωνισμό, να εξελιχθεί και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη στάση τους εάν αλλάξουν τα δεδομένα στην υπόθεση εξυγίανσης, κυρίως όσον αφορά στο κομμάτι των υποχρεώσεών του». Την ίδια στιγμή οι συνεταιριστές του ΘΕΣγάλα υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον της οικογένειας Ξενοφώντα Καντώνια δεν «πάγωσε», εξακολουθεί να υφίσταται ενώ προσθέτουν πως υπάρχουν και άλλοι τρείς υποψήφιοι επενδυτές, με τους οποίους είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

 Στο μεταξύ και ενώ οι πληροφορίες πως η προσφυγή στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, ως κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε δραστική μείωση των υποχρεώσεων και μαζί θα αυξήσει τις πιθανότητες εισόδου στρατηγικού επενδυτή, εντείνονται, οι συνεταιριστές τις διαψεύδουν, αφήνοντας να εννοηθεί πως «αυτό που ισχύει είναι πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και τους υπόλοιπους πιστωτές τους, προκειμένου να υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, ο οποίος ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ περίπου».

Πώς όμως έφτασε ως εδώ, η επιχείρηση; Πως από το θαύμα του 2013, έφτασε σ΄αυτό το σημείο; Ο «ΘΕΣγάλα» να θυμίσουμε ιδρύθηκε το 2011 από περίπου 70 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και ήταν ο πρώτος που λάνσαρε στη χώρα την πώληση φρέσκου γάλακτος από αυτόματους πωλητές. Σήμερα διαθέτει 60 σημεία αυτόματων πωλητών, από τα οποία τα 33 βρίσκονται στην Αττική, τα 17 στην περιοχή της Λάρισας και τα 10 στη Θεσσαλονίκη. Αναμφίβολα η γρήγορη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, με τη δημιουργία δεκάδων κοστοβόρων σημείων πώλησης και η συρρίκνωση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον συνεταιρισμό. Πόσο μάλλον όταν οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν με βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό. Η «υπερεπένδυση», σημειώνουν πηγές της αγοράς, πραγματοποιήθηκε σε μία οικονομικά δύσκολη περίοδο που η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησε κατά περίπου 5% - όσο και οι πωλήσεις του συνεταιρισμού. Αν και τα οικονομικά μεγέθη του συνεταιρισμού έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, από τον περασμένο Οκτώβριο έχει γυρίσει σε κερδοφορία, ωστόσο υπάρχουν συσσωρευμένες ζημιές τριών χρόνων οι οποίες πρέπει να εξυπηρετηθούν. Η ανάγκη νέων κεφαλαίων, τονίζουν πηγές της αγοράς είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των οφειλών αλλά και για την ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού του συνεταιρισμού.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του συνεταιρισμού. Σήμερα ο «ΘΕΣΓάλα» βρίσκεται σε κομβικό σημείο, δίνοντας αγώνα για να κερδίσει το στοίχημα της επιβίωσης. Η αγορά θεωρεί πως προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν. Πρέπει να βρει όμως λύση στα ανοίγματα που έχει στην αγορά και κυρίως να βρει «ζεστό χρήμα», για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες τους. Αν βρεθούν θα έχει την ευκαιρία να μετεξελιχθεί και να κερδίσει το στοίχημα, ειδάλλως η δικαστική προσφυγή στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, είναι αναπόφευκτη και ίσως και θέμα ημερών…

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass