Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 32,5% ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η «Greenpeace» ξεκινά εκστρατεία με στόχο τη δημιουργία «ηλιακών Δήμων»

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2019 16:41

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενέκρινε οδηγία που αφορά στην ενεργειακή επάρκεια και η οποία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πρέπει, μέχρι το 2030, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, κατά 32,5%, σε σύγκριση με την κατανάλωση ενέργειας το 2005.

Τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίσουν πώς θα πετύχουν αυτό το στόχο, όμως, πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οδηγία για την ενεργειακή επάρκεια, πρέπει να ενσωματωθεί, στις εθνικές νομοθεσίες, μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2021.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τα νοικοκυριά έχουν το δικαίωμα να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, χρησιμοποιώντας ηλιακά πάνελ, να πουλούν την ποσότητα, που τους περισσεύει, από την ιδιοκατανάλωση και να λαμβάνουν τιμές αγοράς.

Αυτό θα βοηθήσει στη μετάβαση των νοικοκυριών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θεσμοθετεί σημεία όπου οι πολίτες, που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ηλιακό πάνελ, θα βρίσκουν συμβουλές και υποστήριξη, για τις διοικητικές διαδικασίες και τις διαδικασίες αδειοδότησης, που ήταν μέχρι σήμερα το βασικό εμπόδιο, γιατί συχνά, είναι ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες.

Η νομοθεσία δε, απαγορεύει, στα κράτη-μέλη να επιβάλουν χρεώσεις, όπως ο ισπανικός φόρος «ήλιου» στο ηλεκτρικό ρεύμα, που παράγεται, από τα νοικοκυριά.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ «GREENPEACE»

ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ήδη η «Greenpeace», ξεκίνησε εκστρατεία για την προώθηση χρήσης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στα νοικοκυριά.

Σχεδίασε ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Ήλιε μου, ήλιε σου», και προτίθεται να ερευνήσει, στοιχεία των δήμων της χώρας μας για την ηλιακή κοινωνική τους πολιτική, να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους και να το προωθήσει σε φορείς και σχολεία.

Όπως καταγράφει ο περιβαλλοντικός οργανισμός: «από τα 780.000 νοικοκυριά που υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (που πληρώνουμε μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ στον λογαριασμό της ΔΕΗ), περίπου τα 340.000 εξακολουθούν να μην μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος που ωθεί χιλιάδες συμπολίτες μας να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Ένας βασικός στόχος του «Ήλιε μου, ήλιε σου» είναι να δώσει λύση στην ενεργειακή φτώχεια πιέζοντας τους δήμους να στραφούν στον ήλιο: να αξιοποιήσουν δημοτικούς χώρους για να παράγουν και να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά στην περιοχή τους.

Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να κάνουμε όλο και περισσότερους δήμους ηλιακούς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass