«Πάρτι» με επιδοτήσεις μαϊμού

ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2019 22:11

Eνα απίστευτο «πάρτι» εκατομμύριων που συνδέονται με προγράμματα επιδότησης, απάτες με ιλιγγιώδες ποσά που εισέπραξαν επιχειρηματικές μονάδες, ξενοδοχεία και βιομηχανίες  κυκλώματα τοκογλύφων και παράνομων τραπεζικών συναλλαγών αλλά και λογιστές που δήλωναν ανύπαρκτες δωρεές για να εισπράττουν παράνομες επιστροφές φόρων έφεραν στο «φως» οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ την περασμένη χρονιά.


Μεταξύ των σημαντικών υποθέσεων που σχετίζονται  με την αποκάλυψη εστιών διαφθοράς και μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων είναι και μία που αφορά σε  θεραπευτήριο - κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλία, που επιδοτήθηκε παράνομα προκειμένου να υλοποιήσει φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» ελέγχθηκε την περίοδο 2012-2013 από την προϊσταμένη αρχή του τότε ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Ο συγκεκριμένος έλεγχος, μετά από εισαγγελική παραγγελία αφορούσε όχι μόνο σε όλα τα κέντρα αποκατάστασης της Θεσσαλίας, επτά συνολικά, αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των εκροών που εξασφάλιζε η ένταξη στον επενδυτικό νόμο 3299/2004. Ο συγκεκριμένος νόμος όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, είχε πολλές αδυναμίες, με πρώτες την έλλειψη αναπτυξιακής στόχευσης και στρατηγικής, τις  οποίες κάποιοι τις εκμεταλλεύτηκαν  για να αντλήσουν υπέρογκα ποσά, χωρίς να τηρήσουν τους όρους της επιδότησης. Τον συγκεκριμένο έλεγχο που ξεκίνησε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας δεν τον ολοκλήρωσε καθώς το 2015 περιέπεσε σε απραξία και σταδιακά όλες οι υποθέσεις υπήχθησαν στο ΣΔΟΕ Μακεδονίας. Από τον έλεγχο που ολοκλήρωσε εντός του 2018 η επιχειρησιακή διεύθυνση της  Μακεδονίας προέκυψε πως η συγκεκριμένη μονάδα όχι μόνο θα επιστρέψει ποσό επιδότησης 1.387.342,77 € αλλά θα επιβληθούν όλες οι εκ του νόμου κυρώσεις.  
Η περίπτωση αυτή δεν είναι όμως η μοναδική που εμπλέκει τη Θεσσαλία σε παράνομες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο των κοινών επιτόπιων ελέγχων με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης απάτης διενεργήθηκαν έλεγχοι σε δύο επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, όπου διαπιστώθηκε η έκδοση εικονικών τιμολογίων. Η πρώτη επιχείρηση εξέδωσε 2.304 εικονικά φορολογικά στοιχεία προς λήπτες - δικαιούχους, συνολικής αξίας περίπου 6.700.000 €. Η δεύτερη επιχείρηση εξέδωσε 92 εικονικά φορολογικά στοιχεία προς λήπτες - δικαιούχους, συνολικής αξίας περίπου 700.000 €. Και για τις δύο περιπτώσεις συντάχθηκαν και εστάλησαν στην αρμόδια εφορία δελτία πληροφοριών για έκδοση πλήρως εικονικών φορολογικών στοιχείων από τις εν λόγω επιχειρήσεις.
* Επίσης όπως ανακοινώθηκε  στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας για Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 322 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Από τη συστηματική διερεύνηση και τη σύνθεση των αποτελεσμάτων αυτών, αποκαλύφθηκε ένα πλαίσιο δράσης εμπλεκόμενων οντοτήτων, σε συνεργασία με ημεδαπές και αλλοδαπές προμηθεύτριες εταιρείες εντός και εκτός εθνικών συνόρων, οι οποίες πραγματοποιούσαν μεμονωμένες εικονικές συναλλαγές. Διαπιστώθηκε η λήψη -από τις εν λόγω επιχειρήσεις- πλήρως ή μερικώς εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αρχικής αξίας 13.200.000,00 €.  
* Ξενοδοχειακές μονάδες σε νησί του Βορείου Αιγαίου και  στο Ιόνιο έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους. Διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιχορήγησης.
* Σε εκπαιδευτικό ίδρυμα διαπιστώθηκαν ταμειακές διευκολύνσεις προγραμμάτων οι οποίες δεν είχαν επιστραφεί, αλλά και εκκρεμείς προκαταβολές, άνευ παραστατικών, οι οποίες δεν είχαν τακτοποιηθεί. Το σύνολό τους υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000,00 €. Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε εκτέλεση Εισαγγελικής Παραγγελίας.
* Δύο λογιστές σε περιοχή της Αττικής εξαπάτησαν τις φορολογικές αρχές, μέσω της καταχώρησης ανύπαρκτων δωρεών -για τη μείωση του δημοσίου χρέους- σε φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων, προκειμένου να προβούν σε δόλια εκταμίευση επιστροφής φόρου εισοδήματος παρελθόντων ετών, ποσού που προσεγγίζει το 1.000.000,00 €. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
* Έλεγχοι σε βιομηχανική μονάδα στην Ήπειρο,  στην κεντρική Μακεδονία, στη Θράκη ανακάλυψαν  παράνομες επιδοτήσεις στον ν.3299/04
 * Έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα για τοκογλυφία και παράνομες τραπεζικές συναλλαγές, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνολικού ποσού 9.231.729,43 €.  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass