Στα… αζήτητα χιλιάδες αγροτεμάχια στον ν. Λάρισας

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ- ΟΥΤΕ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΝ ΔΗΛΩΘΗΚΕ- ΕΚΠΝΕΕΙ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2019 22:00

Με ρυθμούς "χελώνας", χαρακτηριστικό της απάθειας και της αμέλειας με την οποία αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τη διαδικασία, οδεύει προς το τέλος της το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης ακινήτων στο υπόλοιπο του Δήμου Λαρισαίων, του Κιλελέρ, της Αγιάς και των Φαρσάλων.

Δυόμιση και πλέον μήνες από την έναρξη της διαδικασίας, με την προθεσμία για τους κατοίκους της ημεδαπής να εκπνέει στις 12 Μαρτίου, τα στοιχεία είναι αρκούντως απογοητευτικά καθώς μέχρι στιγμής ούτε το 20% των ιδιοκτησιών δεν έχει δηλωθεί! Από τα 240.000 δικαιώματα δηλαδή, που αντιπροσωπεύουν ισάριθμα αστικά ακίνητα και αγροτεμάχια, μέχρι στιγμής έχουν κτηματογραφηθεί μόνο τα 42.000, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε οικισμούς του Δήμου Κιλελέρ.

 Η εξέλιξη αυτή, που θέτει εκτός στόχων και χρονοδιαγραμμάτων την υλοποίηση του έργου, που ούτως ή άλλως θεωρείται δύσκολο μιας και περιλαμβάνει κυρίως οικισμούς και αγροτικές περιοχές, πέραν του ότι θα οδηγήσει, εκ των πραγμάτων σε παράταση της καταληκτικής προθεσμίας, αναδεικνύει περίτρανα πως οι πολίτες έχουν συνδυάσει την δήλωση καταγραφής της ακίνητης περιουσίας τους με φορολογικές επιβαρύνσεις και "χαράτσια". Αν και η ανάδοχος κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο εκτιμά πως ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών θα προσέλθει στη λήξη της προθεσμίας, ωστόσο τα έως τώρα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή δεν είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη της καταγραφής των περιουσιών τους ή δεν γνωρίζουν την ταλαιπωρία που θα υποστούν και το ύψος των εξόδων που θα απαιτηθούν ότε και αν απαιτηθεί η μεταβίβαση των ακινήτων τους, δωρεά, γονική παροχή, έκδοση οικοδομικής άδειας κ.α. Θυμίζουμε πως η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Ειδικότερα, τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα μείνουν στα αζήτητα και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για να καταγράψουν και να αποτυπώσουν ξεκάθαρα την περιουσία τους.

"ΑΓΚΑΘΙΑ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

Βεβαίως ένας εξίσου σημαντικός λόγος αποχής των ιδιοκτητών από τη διαδικασία είναι και το γεγονός ότι τα περισσότερα ακίνητα που κτηματογραφούνται είναι χαμηλής αξίας, κυρίως αγροτεμάχια και λιγότερα αστικά ακίνητα. Το φαινόμενο επιδεινώνεται από τη μη ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας, μιας και πολλά ακίνητα έχουν δοθεί "δια λόγου" και την αυστηρή αντιμετώπιση της έκτακτης χρησικτησίας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ειδικά για ακίνητα που δεν είναι ηλεκτροδοτούµενα, κυρίως αγροτεµάχια, είναι υπερβολικά δύσκολο να προσκοµιστούν τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν την 20ετή νοµή και κατοχή του ακινήτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται αποδεκτή η δήλωση του Κτηµατολογίου.

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως για την περίπτωση που δεν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς ισχύουν τα εξής: Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσουν υπάρχει), ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά «περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης» και «περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς». Ένα δεν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσον υπάρχει), η ληξιαρχική πράξη θανάτου και τα πιστοποιητικά «εγγύτερων συγγενών», «περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης» και «περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Όταν όμως υπάρχει έκτακτη χρησικτησία (δηλαδή δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου), θα πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή – αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα – αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, Ε9, ακόμη και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου.

 Θυμίζουμε πως η υποβολή των δηλώσεων ακινήτων γίνεται είτε με την παρουσία τους στα γραφεία κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Μέσω αυτής ο πολίτης μπορεί μόνος του (χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία, αν έχει μια στοιχειώδη εξοικείωση με ψηφιακό περιβάλλον) να καταχωρίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να υποβάλει (ψηφιακά) τα απαραίτητα έγγραφα και να εντοπίσει το ακίνητό του στους χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με τη δήλωση καταβάλλεται ένα ανταποδοτικό τέλος, "κτηματόσημο" συνηθίστηκε να λέγεται, που είναι 35 ευρώ για κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους. Στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το τέλος. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει στις 12 Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 10 Ιουνίου για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) για τις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο ν. Λάρισας και τα αρμόδια γραφεία είναι:

* Για τις περιοχές του Δήμου Αγιας: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Αγιά (Λαρίσης 11) Τηλ: 24940 - 23515

* Για τις περιοχές του Δήμου ΦΑΡΣΑΛΩΝ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Φάρσαλα: Επί των οδών Αχιλλέως 8 και Καναδά 2. Τηλ. 24910-663076

* Για το υπόλοιπο του Δήμου ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ και το Δήμο ΚΙΛΕΛΕΡ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Κιλελέρ: Επί του 5ου χιλ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Αθηνών, Νίκαια Τηλέφωνα: 2410 -663076

Όλα τα γραφεία λειτουργούν με ωράριο: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 15:30 και Τετάρτη 8:30 με 20:30

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ

ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ

Οι περιοχές που κτηματογραφούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι οι εξής:

* ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ , ΚΟΙΛΑΔΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ, ΛΟΥΤΡΟ, ΜΑΝΔΡΑ, ΡΑΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑ. (Συνολικά 19.040 δικαιώματα).

* ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: ΑΓΙΑ, ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΗ, ΑΝΑΒΡΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΑΦΟΣ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΡΙ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΜΕΛΙΒΟΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ , ΟΜΟΛΙΟ, ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΣΚΛΗΘΡΟ, ΣΤΟΜΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ. (71.378 δικαιώματα).

* ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΕΙΑ, ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΒΑΜΒΑΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ, ΒΡΥΣΙΑ, ΔΑΣΟΛΟΦΟΣ, ΔΕΝΔΡΑ, ΔΙΛΟΦΟΣ, ΕΡΕΤΡΙΑ, ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΚΑΤΩΧΩΡΙ, ΚΡΗΝΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΥΔΡΙΟ, ΝΑΡΘΑΚΙ, ΝΕΡΑΪΔΑ, ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ, ΠΟΛΥΝΕΡΙ, ΡΕΥΜΑΤΙΑ, ΣΙΤΟΧΩΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΥΠΕΡΕΙΑ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ. (84.386 δικαιώματα).

* ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΓΝΑΝΤΕΡΗ, ΑΡΜΕΝΙΟ, ΒΟΥΝΑΙΝΑ, ΓΛΑΥΚΗ, ΔΙΛΟΦΟ, ΔΟΞΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ, ΖΑΠΠΕΙΟ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΙΛΕΛΕΡ (ΚΥΨΕΛΗΣ), ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΜΕΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΙΚΡΟ ΒΟΥΝΟ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ, ΜΥΡΩΝ, ΝΑΜΑΤΑ, ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ, ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΝΕΕΣ ΚΑΡΥΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΝΙΚΗ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ, ΣΩΤΗΡΙΟ, ΧΑΛΚΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ. (108.976 δικαιώματα).

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass