"Βροχή" οι αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 23.000 ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ - Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2019 22:10

"Βροχή" οι αιτήσεις των δικαιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου. Από τη στιγμή που άνοιξε η εφαρμογή, μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr, το βράδυ της Τρίτης μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 23.856 αιτήσεις.

Από αυτές μόνο οι 5.721 είχαν εγκριθεί ενώ οι περισσότερες είναι ή σε αναμονή ή έχουν απορριφθεί. Αν και το ποσοστό της απόρριψης είναι μικρό, καθώς μαζί με αυτές που έχουν ακυρωθεί είναι δύο στις δέκα, ωστόσο δείχνει πως η όλη διαδικασία θέλει προετοιμασία. Αν και για διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος στέγασης-ενοικίου, όπως, επίσης και για κάθε βοήθεια που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, μπορούν να απευθύνονται στους δήμους και τα Κέντρα Κοινότητας της περιοχής τους ωστόσο χρήσιμες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.epidomastegasis.gr. Η πλατφόρμα σημειώνουμε πως θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή ενώ για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων υπενθυμίζουμε ορισμένα βασικά σημεία με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων:

 

* Πώς υποβάλλεται η αίτηση;

- Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.epidomastegasis.gr, με χρήση των κωδικών TAXIS, είτε μέσω των αρμοδίων οργάνων των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων στους οποίους διαμένουν οι αιτούντες. Η αίτηση για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να υποβάλλεται αποκλειστικά στους οικείους δήμους ή τα κέντρα κοινότητας.

* Τι πρέπει να κάνω αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος;

- Φέτος, κατ’ εξαίρεση, οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ενοικίου ακόμη κι αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι στο όνομά τους. Η σχετική ΚΥΑ ορίζει ωστόσο ότι η σύνδεση θα πρέπει να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος (για το επίδομα ενοικίου) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Από το επόμενο έτος (από 01/01/2020) το επίδομα ενοικίου θα χορηγείται μόνο στους δικαιούχους που θα έχουν το συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας στο όνομά τους.

 

* Πότε θα καταβληθεί το επίδομα;

- Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει τον Απρίλιο, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο. Και θα γίνεται κάθε μήνα.

* Ποιο είναι το ποσό του επιδόματος;

- Το επίδομα, κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τα περιουσιακά κριτήρια και τον αριθμό μελών του κάθε νοικοκυριού. Αν το ενοίκιο είναι μικρότερο, το επίδομα περιορίζεται ανάλογα. Επίσης να ξέρετε πως το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 01/01/2019 εφόσον υπάρχει μισθωτήριο από αυτή την ημερομηνία.

* Ποια είναι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος;

- Διαμονή σε κύρια μισθωμένη κατοικία, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ανώτατο ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. κυμαίνεται από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

 

* Ποια εισοδήματα λαμβάνονται υπόψη;

- Η χορήγηση του επιδόματος βασίζεται στην οικονομική κατάσταση του δικαιούχου το 2017 αφού δεν έχουν υποβληθεί ακόμη νέες φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2018. Σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

 

* Τι ισχύει με το μισθωτήριο;

- Υποχρεωτική προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση ενοικίου είναι να είναι ενεργό το συμβόλαιο την περίοδο 1.4.2019 έως 30.9.2019. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ πρέπει να έχουν συμβόλαιο που να καλύπτει το διάστημα αυτό διαφορετικά θα πρέπει να το ενεργοποιήσουν και να πληρωθούν το επόμενο εξάμηνο. Είναι προϋπόθεση να υπάρχει καθ' όλη την 6μηνη επιδότηση ισχύ του συμβολαίου.

* Ποιος υποβάλλει την αίτηση και τί γίνεται σε περίπτωση πολυπρόσωπου νοικοκυριού;

- Η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο της κύριας κατοικίας. Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούμενοι ή άλλα μέλη που υποβάλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση) αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.

 

* Ο δικαιούχος, έχει την υποχρέωση της μοναδικής συμμετοχής;

- Ο δικαιούχος δεν δύναται να υποβάλλει εκ νέου αίτηση, ούτε να συμμετάσχει ως μέλος σε άλλη αίτηση πριν την πάροδο 6 μηνών από τον μήνα έγκρισης της τελευταίας αίτησης.

 

* Διορθώσεις μπορούν να γίνουν εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία;

- Ουσιαστικά, όχι. Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας του τόπου διαμονής, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας και του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

 

* Ελέγχονται τα δικαιολογητικά; Από ποιον;

- Έλεγχοι θα υπάρξουν. Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας, ελέγχουν τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά και βεβαιώνουν την αποδοχή ή τη μη αποδοχή των δηλωθέντων στην αίτηση, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εν συνεχεία, υποβάλλουν οριστικά την αίτηση και τηρούν φυσικό αρχείο των δικαιολογητικών κάθε νοικοκυριού.

 

* Τι γίνεται αν για κάποιο λάθος δεν προχωράει η αίτηση;

- Για οποιοδήποτε λόγο μπλοκαριστεί η αίτηση σας μπορείτε να απευθυνθείτε στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων. Εκεί θα μπορέσει ο υπάλληλος να συνεχίσει την αίτηση σας αφού προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

* Ποιες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές;

- Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος: - εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

 

* Τι κάνω όταν δεν γίνεται δεκτή η αίτηση και ζητάει την συναίνεση της συζύγου μου;

- Με τους κωδικούς της συζύγου αν μπείτε στο taxis στα μηνύματα θα σας έχει σταλεί για αποδοχή ότι αποδέχεται την διαδικασία.

 

* Μέχρι πότε μπορεί να υποβληθεί η αίτηση;

- Το σύστημα θα είναι ανοιχτό για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι 31.12.2019.

 

* Δεν μπορεί η σύζυγος μου να συναινέσει γιατί δεν έχει κωδικούς για το taxisnet. Τι κάνω;

- Θα συμπληρώσετε την αίτηση στο gsis.gr και μετά θα πρέπει να πάτε στην εφορία στο τμήμα μητρώου για να παραλάβετε τον κλειδάριθμό σας. Μετά ενεργοποιείτε τους κωδικούς και μπορείτε να κάνετε την συναίνεση.

 

* Ποια θα πρέπει να είναι η ισχύς του μισθωτηρίου συμβολαίου;

- Είναι προϋπόθεση να υπάρχει καθ' όλη την 6μηνη επιδότηση ισχύ του συμβολαίου. Σύμφωνα λοιπόν με την ΚΥΑ το εξάμηνο που προκύπτει βγαίνει από την ημερομηνία έκδοσης της έγκρισης της αίτησης.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 9-7
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1