Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θα χαθούν περιουσίες ως δημόσιες - δασικές»

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΣΤΡΑΤΟ ΠΑΡΑΔΙΑ - ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2019 22:07

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι «θα χαθούν τεράστιες περιουσίες, που θα δηλωθούν από το δημόσιο ως δασικές και οι ιδιοκτήτες τους για να δικαιωθούν θα πρέπει να επικαλεσθούν τίτλους ιδιοκτησίας από το 1885, όταν ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, δεν ήταν καν Ελλάδα!» έκρουσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς (φωτ.). Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ βρέθηκε χθες στη Λάρισα, στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία με τα μέλη της ανά την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσει για θέματα που αφορούν στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία και ειδικά στις δηλώσεις κτηματογράφησης.


Τόνισε επίσης ότι «θα χαθούν περιουσίες αν δεν δηλωθούν στα κτηματολογικά γραφεία» και κατήγγειλε ότι: «το κράτος δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, διότι αν δεν το δηλώσουν στη διαδρομή του χρόνου, θα τα χάσουν και θα περάσουν στο δημόσιο. Αυτό δεν έχει γίνει ευρύτερα κατανοητό στους πολίτες.
Θα χαθούν περιουσίες από ανθρώπους που δεν ήξεραν ή που δεν ξέρουν πώς να αποκτήσουν τίτλους σε ακίνητα, που νόμιμα κατέχουν επί γενιές ολόκληρες».
Ο κ. Παραδιάς δηλώνει επίσης ότι το παραπάνω «αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει την περιουσία του πολίτη και αποτελεί το ασθενές σημείο αυτής της νομοθεσίας. Δεν μπορεί το κράτος να νομοθετεί μια νέα διαδικασία εκ νέου καταγραφής της ακίνητης περιουσίας και να λέει στον πολίτη που του ανήκει ότι θα τη χάσει αν δεν τη δηλώσει. Θα έπρεπε τα στοιχεία αυτά, να αντληθούν από τα υποθηκοφυλακεία, ονομαστικά, και στη συνέχεια να γίνουν δηλώσεις σε υπηρεσίες όπου ήδη υπάρχουν πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός. Έτσι θα διευκολυνόταν πάρα πολύ ο πολίτης.
Είναι ένας λανθασμένος σχεδιασμός ευθύς εξαρχής. Αυτοί που το σχεδίασαν ήθελαν να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων όλη η υπάρχουσα ιστορία και πληροφορία και να πάμε σε μια παρθενογένεση. Το τίμημα από αυτούς που δεν θα συμμετάσχουν, να χάσουν την περιουσία τους, αποτελεί μια μορφή αθλιότητας».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
«Θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις που θα δηλωθούν περιουσίες στο κτηματολόγιο, πλην όμως θα τις δηλώσει και το δημόσιο για δικές του, τις οποίες με βάση τη δασική νομοθεσία, και τους δασικούς χάρτες, το δημόσιο -δήμους ολόκληρους- τους θεωρεί δασική έκταση» τονίζει ο κ. Παραδιάς και συμπληρώνει: «Τεράστιος αριθμός ιδιοκτησιών, τεράστιες εκτάσεις στην Ελλάδα, μαζικά και ολοκληρωτικά, θα δηλωθούν δασικές και οι ιδιοκτήτες τους θα «τρέχουν» για χρόνια να αποδείξουν τις περιουσίες τους...
Ό,τι είναι δασικό, το δημόσιο το θεωρεί δικό του και βάζει τον ιδιοκτήτη να αποδείξει ότι δεν υπάρχει δασικός χαρακτήρας στην έκταση και δεύτερο ότι είναι δικό του. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να επικαλεσθεί τίτλους ιδιοκτησίας από το 1885 που ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας δεν ήταν καν Ελλάδα!».
Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «διπλό φόρο στη συσκευασία του ενός, με υψηλούς συντελεστές» και επισήμανε πως πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι «ο ΕΝΦΙΑ να είναι μονός φόρος, και να μην υπάρχει ο συμπληρωματικός». Παράταση μέχρι τέλος του έτους 2019, στη δήλωση κενών ακινήτων, ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ από τον υπουργό Οικονομικών και σύμφωνα με τον κ. Παραδιά: «Έχουμε την υπόσχεση του υπουργού γι’ αυτό. Περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα το καλύπτει και περιμένουμε να επεκταθεί και στα ακίνητα που δεν είχαν ρεύμα ποτέ, δεδομένου πλέον ότι η διαγραφή τελών ορίζεται πλέον οι 20ετία!».
Στην ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Grand», προλόγισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Λάρισας κ. Χριστίνα Πουλούλη.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου