Ποιοι κερδίζουν μερική άρση του δεσμευμένου λογαριασμού

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - "ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2019 15:10

Τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις των οφειλών τους και να κερδίσουν μερική άρση του δεσμευμένου λογαριασμού τους σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των οφειλών τους, απέκτησαν οι φορολογούμενοι.

Με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση θα κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά, προς διευκόλυνση των πολιτών.
Συγκεκριμένα με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες το όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν το οποίο (άθροισμα) πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Με τον τρόπο αυτό όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα μπορούν να πάρουν μια «ανάσα» στο όριο επί του οποίου μπορούν να κινήσουν τον δεσμευμένο τραπεζικό τους λογαριασμό. Προϋπόθεση είναι βεβαίως να τηρούν ευλαβικά τη ρύθμιση καθώς αν τη χάσουν, χάνουν παράλληλα και τα ευεργετήματα των συγκεκριμένων διατάξεων.
Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων της ρύθμισης να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα αποκλειστικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:
α) έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθ’ ου ή κατάσχεση προς τη Φορολογική Διοίκηση καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών,
β) έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης και
γ) προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται για τις απαιτήσεις εις χείρας τρίτου, στον οποίο κοινοποιείται η κατάσχεση, που γεννώνται μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν του περιορισμού της κατάσχεσης από τη Φορολογική Διοίκηση, ισχύει για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.ΕΣΕΕ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ
Θετικό το ότι επιβραβεύει τους συνεπείς οφειλέτες αλλά απέχει σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, σχολίασε τη ρύθμιση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας  για να προσθέσει πως "καταρχήν, μας κάνει εντύπωση που στα κεφάλαια, τα οποία θα εξαιρούνται της δέσμευσης, δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των ρυθμίσεων, στις οποίες εν δυνάμει μπορεί να μετέχει ένας επιχειρηματίας (ασφαλιστικές, φορολογικές, εξωδικαστικού προσδιορισμού, πάγιες).  Κατά δεύτερον, ο προβλεπόμενος πολλαπλασιαστικός συντελεστής απελευθέρωσης κεφαλαίων, 3 έως 4,5, είναι εξαιρετικά «δειλός» για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης.
Η πάγια θέση της ΕΣΕΕ γι’ αυτό το θέμα είναι γνωστή από παλιά: επιβάλλεται η θέσπιση ενός ακατάσχετου τροφοδότη λογαριασμού, μέχρι του ποσού που θα καλύπτει ολοσχερώς τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης (ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές, μισθούς). Έχοντας ερμηνεύσει τον σφυγμό της αγοράς εδώ και χρόνια, αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί τόσο η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όσο και η επιτυχία των ρυθμίσεων".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass