Πάνω από 5.000 Λαρισαίοι περιμένουν τις 120 δόσεις στα Ταμεία

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ - ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ - ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙ "ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ"

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2019 15:30

Εντός της εβδομάδας ανοίγει η νέα ειδική πλατφόρμα μέσα από το efka.gov.gr για την υποβολή αίτησης στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να ωφεληθούν σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς πάνω από 5.000 επαγγελματίες, επιχειρηματίες και αγρότες  του ν. Λάρισας καθώς περιλαμβάνει διακανονισμό όλων των ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν έως την 31η/12/2018, δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών τους για την περίοδο 2002-2016, "κούρεμα" κεφαλαίου και σημαντική μείωση των προσαυξήσεων.  

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, η οποία θα παρέχεται μια φορά και μόνο για κάθε οφειλέτη, με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, θα υποβάλλεται µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κατ' εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναµία πιστοποίησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

"Αυτό που πρωτίστως πρέπει να επισημανθεί, όπως αναφέρει  στην "Ε" ο προϊστάμενος εσόδων του ΕΦΚΑ Μισθωτών ν. Λάρισας κ. Αλέξανδρος Τσιούρης, αποσαφηνίζοντας κάποια σημεία της νέας ρύθμισης είναι ότι " δεν προβλέπει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς. Μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2018 από νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την αλλαγή ιδιότητας. Εντάσσονται ακόμη και χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές".

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι οφειλέτες μεταξύ των οποίων και αυτοί που έχουν ενεργές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν.  Εκτός μένουν μόνο όσοι έχουν οριστικά ενταχθεί στον ν. Κατσέλη. Διατηρούν βέβαια το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση, καθώς τελικά οι ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να «τρέχουν» για όσους δεν επιλέξουν να υπαχθούν στις 120 δόσεις. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι οφειλέτες σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:

* Ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν δεν θέλει το "κούρεμα" της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον

* Το "κούρεμα" του κεφαλαίου προκύπτει, επειδή οι εισφορές που οφείλει ο ασφαλισμένος, υπολογίζονται από το 2002 και μετά στη χαμηλότερη κλίμακα που θέτει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Το συνολικό «κούρεμα» των οφειλών στους μη μισθωτούς εκτιμάται ότι θα αγγίξει μεσοσταθμικά  το 65%. 

* Το "κούρεμα" των προσαυξήσεων μπορεί να φτάσει και το 85%. Το αποτέλεσμα είναι μία νέα μειωμένη οφειλή, την οποία ο ασφαλισμένος μπορεί να πληρώσει σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ

* Για τους μη μισθωτούς, και τα χρέη προς τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού οφειλών. Όχι όλων. Αυτών που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016. Βάση υπολογισμού των νέων εισφορών για το συγκεκριμένα διάστημα ορίζονται τα 586,08 ευρώ, ώστε η ελάχιστη εισφορά να υπολογίζεται σε 157 ευρώ τον μήνα για ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, 222 ευρώ τον μήνα για δικηγόρους και μηχανικούς και 181 ευρώ ανά μήνα για γιατρούς.

* Ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό, εφόσον δεν επιθυμεί τη μείωση της μελλοντικής του σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή θα επωφεληθεί από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και την πληρωμή του εναπομείναντος ποσού σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ τον μήνα. Αυτό ισχύει, άλλωστε, για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2001 αλλά και στη διετία 2017-2018.

* Οι δόσεις θα έχουν τόκο 5% ετησίως. Για τους αγρότες δεν προβλέπεται επανυπολογισμός. Καταργούνται όμως οι προσαυξήσεις («κούρεμα» 100%). Η ελάχιστη δόση για τους αγρότες ορίζεται στα 30 ευρώ.

* Για τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρώην ΙΚΑ η ρύθμιση προβλέπει μείωση των προσαυξήσεων κατά 50% και δυνατότητα πληρωμής σε έως 120 δόσεις. Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής, οι προσαυξήσεις «σβήνονται».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

Για τους οφειλέτες μη μισθωτών και ασφαλισμένων π. ΟΓΑ η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισµός της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΕΦΚΑ. Ο οφειλέτης δηλαδή χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚ Α(Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην πλατφόρμα για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.

 Κατόπιν θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%. Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης. Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής. Η πρώτη δόση καταβάλλεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ημέρα του µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιµη ημέρα κάθε επόµενου μήνα από το µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Με την απόφαση υπαγωγής καθορίζεται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθµός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

Να σημειωθεί επίσης πως από τη ρύθμιση θα ωφεληθούν και εκατοντάδες ασφαλισμένοι της Λάρισας που ενώ  έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, δεν μπορούν όμως να συνταξιοδοτηθούν γιατί οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 15.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τις 4.000 ευρώ για τους αγρότες. Πλέον, μέσω του επανυπολογισμού και της μείωσης των προσαυξήσεων, θα ανοίξει και γι’ αυτούς η πόρτα συνταξιοδότησης. Εφόσον η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση μεγαλύτερων οφειλών, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν τα επιπλέον ποσά και στη συνέχεια να υποβληθεί η αίτηση. Μάλιστα, ειδικά για τους αγρότες το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλών που ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης, από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ, αλλά μόνο για όσους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος, ήτοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2019.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass