"Πράσινο" και επισήμως στο "Οpen mall" της Λάρισας

ΠΕΝΤΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΑΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2019 22:40

Τα πέντε πρώτα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου στη Θεσσαλία, εκ των οποίων και αυτό της Λάρισας, ενέκρινε, όπως είχε προαναγγείλει  προ ημερών η "Ε", το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνοντας το βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».

Από τη Θεσσαλία συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τα Ανοικτά Κέντρα (ή Open Mall όπως είθισται να λέγονται) της Λάρισας, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ, της Καρδίτσας με 1,4 εκατ. των Τρικκαίων με 1.8 εκατ., των Μετεώρων με 1,8 εκατ. και του Αλμυρού με 1,6 εκατ. ευρώ.

Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε στα 96,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια - Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα. Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό τόσο οι πέντε Δήμοι της Θεσσαλίας όσο και οι λοιποί 52 που ανακοινώθηκαν θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%. Οι εγκεκριμένες προτάσεις τους θα υλοποιηθούν από σχήματα συνεργασίας μεταξύ δήμων και εμπορικών συλλόγων ή επιμελητηρίων. 

ΕΚΤΟΣ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ;

Πάντως το Υπ. Οικονομίας ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί 59 προτάσεις για Α.Κ.Ε. αλλά στη δημοσιότητα έδωσε τις 56. Μέσα σ΄ αυτές δεν είναι της Ελασσόνας. Επειδή όμως η βαθμολογία της πρότασης του Δήμου στον προσωρινό πίνακα κατάταξης αξιολόγησης των προτάσεων του Υπουργείου είναι μεγαλύτερη από τις τελευταίες που εγκρίθηκαν, πιθανόν να έχει γίνει λάθος. Στη βαθμολογία κατάταξης η Ελασσόνα είναι 58η. Η δημοτική αρχή πάντως προτίθεται να κάνει ένσταση ώστε το θέμα να αποσαφηνιστεί.

 Θυμίζουμε πως η πρόσκληση υποβολής προτάσεων άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο με το Δήμο Λαρισαίων και τον Εμπορικό Σύλλογο να συνυποβάλουν ένα πλήρη και άψογο φάκελο στις 30 Νοεμβρίου 2018, που κάλυπτε όλες τις προδιαγραφές  του προγράμματος που στόχο έχει να δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Τόσο ο Δήμος όσο και ο Εμπορικός σύλλογος θα υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορική περιοχή που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Εν προκειμένω το Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο της Λάρισας θα περιλαμβάνει τους δρόμους  Φιλελλήνων, Βενιζέλου, Ανδρούτσου, Λαπιθών, Πόρου, Δήμητρας  και συμμετοχή έχουν δηλώσει 88 εμπορικές επιχειρήσεις με ισόγεια καταστήματα και πρόσοψη στις παραπάνω οδούς, τα οποία αποτελούν τουλάχιστον το 70% του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής παρέμβασης. Σταδιακά και καθώς η δράση θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχουν όλοι οι έμποροι καθώς για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

 Από πλευράς Δήμου οι δράσεις που θα υλοποιηθούν σχετίζονται με:

* Τη βελτίωση μικροκλίματος μέσω παρεμβάσεων σκίασης των πεζοδρομίων στις οδούς Βενιζέλου και Ανδρούτσου και μικρών υδάτινων νησίδων στις συμβολές των πεζοδρόμων,  αναβάθμιση – ανάδειξη της παρόδου Ερμού και ένταξής της στον ιστό των πεζοδρόμων.

* Την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης

* Τα συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)

 Από πλευράς ΕΣΛ η ανάδειξη της ταυτότητας εμπορικής περιοχής σε open mall  θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:

* ειδικές σημάνσεις με ενιαίες επιγραφές, ανθοστήλες, αλλαγή τεντόπανων, φωτισμός κ.α.

* Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής με συστήματα ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής  περιοχής, την  προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου τη δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα κ.λπ. 

* Εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που αποτελείται από smartphone εφαρμογή για το κοινό και web εφαρμογή για τα τοπικά καταστήματα συνδυάζοντας:

- Υπηρεσίες Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου: Όλες οι επιχειρήσεις θα εισάγονται στο σύστημα δημιουργώντας ένα προφίλ το οποίο θα διαχειρίζεται από τον υπεύθυνο του καταστήματος. Το κάθε κατάστημα θα διατηρεί τη δική του πελατειακή βάση και μπορεί να διαθέτει προσφορές για την προσέλκυση νέων πελατών. Με το τρόπο αυτό θα υπάρχει κατηγοριοποίηση όλων των επιχειρήσεων, θα προβάλλονται σε χάρτη της πόλης, θα υπάρχει δυνατότητα πλοήγησης,  παροχή χρήσιμων πληροφοριών, προβολή προϊόντων/ωραρίων/προσφορών του κάθε καταστήματος, διαδικτυακή σύνδεση του χρήστη της εφαρμογής μέσω του λογαριασμού του σε social media, email. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα επιβράβευσης πελατών μέσω ηλεκτρονικής κάρτας μέλους με πόντους από αγορές σε καταστήματα του Open Mall και εξαργύρωση στα καταστήματα με ειδικές εκπτώσεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς παροχής προνομίων ή δώρων.

- Υπηρεσίες Έξυπνης Πόλης: Θα δημιουργηθεί  διάδραση με τον πολίτη για την παροχή πληροφοριών ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, πολιτιστικών δρώμενων  αλλά και έκτακτων ειδοποιήσεων σχετικά με την πόλη (π.χ. διακοπές νερου-ρεύματος), όπως και προβολή δρομολογίων μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερευόντων φαρμακείων, κ.ά. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass