Πώς θα επιδοτηθούν τα δάνεια του τ. ΟΕΚ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ - ΜΕ ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2019 22:04

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης η οποία θα εξειδικεύσει τα βασικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση επιδότησης των δόσεων αποπληρωμής του τραπεζικού στεγαστικού δανείου τους, βρίσκονται εκατοντάδες δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ Λάρισας.

Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση του Υπ. Εργασίας για όσους έλαβαν τραπεζικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ, αν και κατώτερη των προσδοκιών, ψηφίστηκε και πλέον μένει η απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης, όπως το εισόδημα, την αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας, το ύψος των καταθέσεων, τα ποσοστά επιδότησης της τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής, τα αναγκαία δικαιολογητικά, τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής της επιδότησης και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας.

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση του υπ. Εργασίας, εισάγεται νέο σχήμα επιδότησης των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν από τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ. Στόχος της εν λόγω ρύθμισης είναι να τακτοποιηθούν και οι δανειολήπτες που είχαν λάβει τραπεζικό στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, μετά την ρύθμιση που έχει γίνει και ήδη «τρέχει» για όσους έλαβαν δάνειο αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού.

 Ουσιαστικά τα βασικά κριτήρια ένταξης στην επιδότηση θα είναι το εισόδημα, η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας και το ύψος των καταθέσεων. Αναλυτικά, η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά όσους εργαζομένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες, τα οποία προορίζονταν για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο πρώην ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο του εν λόγω δανείου. Με το πλαίσιο αυτό δανειοδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά εκ των οποίων τα 45.000 εξακολουθούν να οφείλουν. Σε αυτούς τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αν δεν απόπληρώσουν στοχεύει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, καθώς προβλέπει την επιδότηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων από τον ΟΑΕΔ – που έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ – μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Πάντως οι μέχρι πρότονος πληροφορίες δεν έκαναν λόγο για επιδότηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων αλλά για κούρεμα τόκων ή άληκτου κεφαλαίου και σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση. Προφανώς οι τράπεζες απέκλεισαν τις λύσεις αυτές και το Υπ. Εργασίας υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και στην επιλογή της επιδότησης των δόσεων. Να σημειώσουμε πως τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ Τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη με συντελεστές από 50% έως 100%. Στα δάνεια αυτά, στα πρώτα 9 χρόνια της σύμβασης υπήρχε επιδότηση επιτοκίου που έφτανε να μειώνει το τελικό επιτόκιο έως και 50%. Για μια παράλληλη περίοδο 7,5 ετών υπήρχε και επιδότηση του Δημοσίου για ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι) και έτσι, μαζί με την επιδότηση ΟΕΚ το δάνειο κατέληγε να έχει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα 7,5 έτη, μειωμένο επιτόκιο κατά 50% από τα 7,5% έως τα 9 έτη και κανονικό επιτόκιο από τα 9 έτη και μετά.   

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Θυμίζουμε επίσης πως στους εν λόγω δανειολήπτες είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια αυτά, παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής τους ως και 25 ή και 30 έτη, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση 4053/2014, επί ΝΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ένταξη στη ρύθμιση, ήταν οι δανειολήπτες, κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης, να μην έχουν καθυστερούμενες δόσεις για περισσότερους από έξι μήνες. Μετά τη ρύθμιση, το ποσό επιδότησης, καταβαλλόταν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ύψος του. Και αυτό για να μην επιβαρυνθεί ο ΟΑΕΔ, λόγω της αύξησης των δόσεων αποπληρωμής των δανείων. Η ρύθμιση αυτή αποδείχθηκε ατελέσφορη, καθώς αρκετοί δανειολήπτες αποκλείστηκαν μιας και χρωστούσαν πάνω από έξι μήνες, ενώ άλλοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν νέα δανειακή σύμβαση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χάνοντας την επιδότηση του ΟΕΚ.

ΤΡΕΧΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη προηγηθεί ρύθμιση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ εξ ιδίων κεφαλαίων για την αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση ή επισκευή πρώτης κατοικίας, με την οποία αυξήθηκε κατά 10 έτη ο χρόνος αποπληρωμής, οφειλές έως 6.000 ευρώ θεωρήθηκαν αποπληρωμένες, πραγματοποιήθηκε αυτόματη μείωση κατά 15% στο αρχικό ποσό δανεισμού για όλους τους δανειολήπτες με επιπρόσθετες μειώσεις για ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι), προβλέφθηκαν επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής των δανείων κλπ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ρύθμιση διευκόλυνσης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των δανειοληπτών στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ) άνοιξε για αιτήσεις στις 19 Απριλίου του 2018 και πήρε ήδη παράταση για τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Αντίστοιχα για τις οφειλές δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ, προβλέφθηκε η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών, προσδιορίστηκε με σαφήνεια νέα χαμηλότερη τιμή ανά τ.μ. παραχωρηθείσας κατοικίας με άμεση συνέπεια τον επαναπροσδιορισμό προς τα κάτω της οφειλής δικαιούχων, χορηγήθηκαν εκπτώσεις σε ευάλωτες κατηγορίες (ΑμΕΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.), προβλέφθηκαν επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής κλπ.

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass