Η μισή Ελλάδα χρωστάει στην εφορία

ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ - ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ - 1,2 ΕΚ. ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ - ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2019 22:00

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, σημαντικός αριθμός των οποίων είναι θύματα της "επίθεσης" που δέχτηκαν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, ενώ σε νέο ρεκόρ φτάνουν όλοι όσοι απειλούνται με κατασχέσεις.

Μπορεί οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, με βάση τα τελευταία της ΑΑΔΕ να μειώθηκαν κατά 30.000 τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, όμως οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 228 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν τον Απρίλιο σε 2,734 δισ. ευρώ την ώρα που τον Μάρτιο ήταν στα 2,506 δισ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως καταγράφεται νέο ρεκόρ στο ποσοστό των οφειλετών που απειλούνται με κατασχέσεις από την εφορία. Για πρώτη φορά το ποσοστό των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε σχέση με το πλήθος των οφειλετών στους οποίους οι μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν σχετικά μέτρα ξεπέρασε το 66% (για την ακρίβεια 66,02%) έναντι 64,14% στο τέλος του 2018. Και για να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι 6 στους 10 απειλούνται με κατασχέσεις. Δηλαδή, 1,2 εκ. οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις, όταν τον Μάρτιο αυτοί που απειλούνταν, ανέρχονταν σε 1,196 εκ. φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων που κοινοποίησε την περασμένη εβδομάδα η ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

- Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο στα 104,31 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο.

- Οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου σε 2,901 δισ. ευρώ έναντι 2,636 που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Παρουσίασαν δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 265 εκατ. ευρώ.

- Οι καθαρά φορολογικές νέες οφειλές διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου σε 2,734 δισ. ευρώ έναντι 2,506 που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 228 εκατ. ευρώ. Στους φόρους που έμειναν απλήρωτοι περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο φορολογικά πρόστιμα και ΦΠΑ.

- Οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2018 διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου σε 76,56 δισ. ευρώ έναντι 76,74 που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ η οποία κατά κύριο λόγο προέρχεται από διαγραφές οφειλών που ήταν βεβαιωμένες σε πτωχευμένους οφειλέτες.

- Το συνολικό ποσό που εισέπραξε η φορολογική διοίκηση από παλαιό και νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων ανήλθε στα 1,646 δισ. ευρώ. Πρόκειται για φορολογικά έσοδα τα οποία έχουν προκύψει κατά κύριο λόγο από ρυθμίσεις και κατασχέσεις.

- Ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε 3,91 εκατομμύρια μειωμένοι κατά 30.000 σε σχέση με τον Μάρτιο.

- Σε 1.205.540 οφειλέτες του δημοσίου έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Μάλιστα ο αριθμός των φορολογούμενων που βρίσκονται υπό καθεστώς κατασχέσεων αυξήθηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 9.005. Με άλλα λόγια κάθε εργάσιμη ημέρα του Απριλίου η εφορία επέβαλε κατασχέσεις σε περίπου 400 φορολογούμενους. Η κυριότερη μορφή κατάσχεσης είναι η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ

Οι οφειλέτες πάντως μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους ως εξής:

* να ενταχθούν στη τρέχουσα ρύθμιση των 120 δόσεων

* Πληρωμή ανά τακτά χρονικά διαστήματα ποσών έναντι οφειλής που δεν είναι ρυθμισμένη

* Εξόφληση της οφειλής με τη χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών οι τράπεζες

* Δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω του Τaxisnet. Κάθε φορολογούμενος δικαιούται να δηλώσει έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ποσό έως 1.250 ευρώ προστατεύεται μηνιαίως. Εφόσον το υπόλοιπο ξεπερνά το ποσό αυτό, τότε το υπερβάλλον κατάσχεται. Θα πρέπει οι φορολογούμενοι να αποφεύγουν να δηλώνουν ως ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό κοινούς λογαριασμούς, δηλαδή λογαριασμούς με συνδικαιούχους. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται διότι, στην περίπτωση που ένας από τους συνδικαιούχους έχει οφειλές προς το Δημόσιο, τότε μπορεί να γίνει μερική κατάσχεση του υπολοίπου του λογαριασμού ακόμα και αν αυτό ανήκει σε συνδικαιούχο που δεν έχει οφειλή προς το Δημόσιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Οφειλέτες με χρέη

έως 20.000 ευρώ

στη νέα ρύθμιση

Οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ έχει προσελκύσει η ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας, ενώ το ενδιαφέρον από τους μεγάλους οφειλέτες είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εννέα στους δέκα οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους είναι μικροοφειλέτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και παράλληλα χρωστούν στην εφορία δεν αποφασίζουν να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς διαπιστώνουν ότι το εισόδημά τους λειτουργεί ως κόφτης στον αριθμό των δόσεων που κερδίζουν, κάτι που φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αριθμός βέβαια που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 3,9 εκ. φορολογουμένων οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των οφειλετών της εφορίας. Η μικρή προσέλευση των φορολογουμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποδίδεται στην τρίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση, η οποία εκπνέει πλέον στις 30 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass